-

Black Planet Takeover u Nišu: Crni talas prekrio Feedback

figurative
Figurative Theatre; Foto: Biserka Jovanović

Prvi dan proleća u Nišu bio je rezervisan za prvo veče Black Planet Takeover festivala. Mesto dešavanja bio je klub Feedback, a učesnici, dva kruševačka i jedan domaći, niški bend. U pitanju su legendarni pankeri The Scarps, zatim Katabazija, i Nišlijama dobro poznati Figurative Theatre.

the-scarps
The Scarps

Čast da otvore veče imali su veterani domaće pank scene, The Scarps. Bend koji postoji nešto više od 20 godina Nišlijama je predstavio svoje starije stvari, kao i pesmu „Da Nisam Voleo“ koja se našla na kompilaciji Balkan Under The Radar vol. 2: The Black Wave. Beskompromisna svirka puna energije promrdala je, na prvi pogleda malo umorne, nišlije. Na kraju su The Scarps izveli pesmu „Transmission“ benda Joy Division, a mesto pevača preuzeo je Peđa Živanović iz Figurative Theatrea.

Usledila je kraća pauza kako bi bendovi zamenili opremu. U pauzama izmedju bendova muziku su birali DJ Elder i DJ Dark Nrg.

katabazija
Katabazija

Sledeći su binu zauzeli članovi benda Katabazija. Bend koji je teško uvrstiti u neki žanr, i pevač čiji scenski nastup je teško opisati, sinoć su u Nišu imali svoj prvi nastup. Kruševljani koji postoje već nekoliko godina i čiji singlovi su više puta zagolicali muzičku javnost Srbije tek nedavno su izdali svoj debi album „Prvi Silazak“ za izdavačku kuću Miner Records. NIšlije su imale prilike da čuju pesme „Maldororovo Pevanje“ koja je za sada najslušanija pesma Katabazije, zatim „Rebro“ kao i pesmu „Neka Ih!“ koja se našla na prvom delu kompilacije Balkan Under The Radar. Dve trećine The Scarpsa članovi su i Katabazije i to bubnjar Zlatko Fat Zed, kao i Saša Ognjanović koji u Katabaziji svira bas, za razliku od Scarpsa gde je pevač i gitarista. Ono što je ostalo najupečatljivije nakon nastupa, pored fantastične svirke, je svakako sama pojava vođe Katabazije Ljubiše Jovanovića poznatog i kao Ponoćni Vodeničar. Bos, u mantiji, sa velikom drvenom knjigom u rukama, i jako dubokim glasom ostaće u sećanju svih prisutnih na sinoćnjem koncertu.

figurative-1
Figurative Theatre

Prvi dan mini festivala polako se bližio kraju i ostali su još Figurative Theatre da još jednom izvedu svoj specifičan performans. Trebalo je malo vremena dok se bina, a i kompletan Feedback, spreme za nastup ovog jedinstvenog benda. Kompletan klub izlepljen je selotejp trakom, na laptop je bio naslonjen slogan „Evropa je mrtva“ kao i slike Slobodana Miloševića i Adolfa Hitlera, bubanj je postavljen malo specifično i sve je ukazivalo da je predstava spremna. Izveli su uglavnom novije pesme sa zadnja dva albuma „Svet će opet biti savršen„, „Mammatus Oblaci“, „Kolektivno Nesvesno“ kao i „Satori“. Peđino bacanje po podu, uništavanje instrumenata, velika kesa koja je prekrila publiku, upaljena sveća u ustima, lisice, oblepljivanje trakom su bili samo deo performansa. Industrial teror je nešto čime je najlakše opisati ono što je publika sinoć bila u prilici da vidi. Muzika je na njihovim nastupima u drugom planu, što je i vođa benda Peđa Živanović naglasio. Koncert je polako priveden kraju ponovnim izvođenjem pesme „Mammatus Oblaci“.

Prvi dan mini festa Black Planet Takeover je uspešno završen, te se nadamo da će dan 2 barem izjednačiti standard koji je postavljen prvog dana. Sledećeg četvrtak na istom mestu nas očekuju nastupi niškog benda Plastic Sunday, zatim subotičkog Nebo Je Crveno kao i benda Brigand iz Beograda.

 GALERIJA

evropa-je-mrtva
Figurative Theatre