-

Black metal fest u klubu „Danguba“

Pure Unorthodox Blasphemy (1)
Foto: Strahinja Lukić

U okviru organizacije Misantrophic Intolerance unutar beogradskog kluba „Danguba“ imali smo prilike da se susretnemo sa prvim mini festivalom black metal muzike pod imenom Pure Unorthodox Blasphemy no.1.

Tokom ove, tamjanom obojene večeri su nastupili neki od beogradskih black metal sastava kao što su Zloslut, Svartgren, Vehementer i Propast, dok su kao centralno ime večeri bili grčko/britanski sastav The One. Među bendovima je bio u planu i banjalučki sastav Jarac, ali na žalost bend nije bio u mogućnosti da nastupi.

Iako često dolazimo u situaciju da kritikujemo slabu posetu na različitim svirkama, večerašnji nastup je definitivno razuverio bilo kakve sumnje u tom pravcu s obzirom na to da je klub bio u velikoj meri ispunjen. Publika ne samo da je bila prisutna u velikom broju, već je i u velikoj meri podržala sve bendove prvo glasnim uzvicima, kasnije visoko, gotovo u vikinškom stilu, podignutim rukama, a takođe i energičnim šutkama, vijorenjem zastave i headbangovanjem.

Nastup je započeo nešto posle 21 časa sa one-man bendom Zloslut, naime „Zloslut“ je i naziv jedne od pesama našeg čuvenog black metal benda, May Resulta, sa albuma „Svetogrđe“ iz 2004. godine. Ime je Stefan „Hunter“ Šućurović, u pitanju je mladi muzičar koji je u potpunosti zaslužan za sve audio-vizuelne kreacije Zlosluta. Bend je kao sastav duo, sa Hunterom na gitari i vokalima, kao i Lord Gryma za bubnjevima. Tokom polučasovnog nastupa duo je uspeo da predoči publici svoj zvuk zasnovan na starijoj školi black metala 90ih. Neke od pesama sa kojim bi se ljubitelji ovakvog zvuka mogli bolje upoznati su „Na bedemu samoubistva„, „Klizavom ivicom do beskrajnog pada„, kao i čitav album iz 2013. godine „Zloslutni Horizont – Donosilac Prokletstva, Očaja i Smrti„. Tokom nastupa je premijerno izveden i nova pesma, ovoga puta na francuskom jeziku.

Svartgren, black metal veterani koji će sledeće godine proslaviti deceniju postojanja, su kao naredni bend započeli sledeći deo večeri. Ovoga puta kao trio, sastav je predstavio šest pesama koje će se naći na novom albumu, dok je poslednja pesma „Ka Rubu Zaborava“ sa poslednjeg EP izdanja iz 2010. godine. Zvuk benda se može opisati black metal sa melodičnijom podlogom, a tome u prilog idu deonice gitara unutar strofe „Ka Rubu Zaborava“ nakon kojih deonice glasa nastupa slična melodija u visokom registru gitare. Za vreme Svartgrenovog nastupa je publika već postala frenetičnija i glasno je podržala bend. Zanimljivo je da je gitarski pratilac frontmena Aleksandra Vuk Kazimirović, koji je istovremeno i gitarista sastava sa radikalno drugačijom estetikom. Naravno, u pitanju je „agro-metal“ bend Seljačka Buna. Svartgren je svakako sa svojim nastupom postavio dobar uvod za dalji program.

Nedugo zatim se na sceni pojavljuje Vehementer. Ovde je takođe reč o bendu koji ima iza sebe već dvanaest godina rada. Gitarista i vokal Gvozden Racić, koji u Vehementoru ima pseudonim Ferreus the Adverser, je pored zaduženja u ovom black/death/thrash sastavu svira i u čuvenom bendu Bombarder, koji se pojavio još tokom 80ih godina prošlog veka. Sa ovim bendom se po prvi put susrećemo i sa atmosferičnim introom koji je zvučao u stilu jednog Silent Hill soundtracka. U punoj corpse paint opremi, bend je bio i više nego spreman za viši stepen inteziteta, na koji je publika počela da reaguje i prvim šutkama. Jedan od interesantnih momenata je bilo i gostovanje čuvenog Marka „Kozeljnika“ Jerkovića (May Result, The Stone, Kozeljnik). Bend se služi black metal podlogom u svojoj srži, ali u njihovom slučaju ne izostaju i neki tradicionalniji vidovi metal muzike poput speed/thrash metala, koji se ogleda i u odevanju nekih od članova. Nakon Vehementer seta, usledila je kratka pauza do pojave sastava The One.

Kao da je gradacija u zvučnom i vizuelnom prikazu išla uzlaznom putanjom kako su se bendovi nadovezivali jedni na druge. Sa pojavom benda The One i frontmena Ia, čije je pravo ime Alexandros Antoniou, pored corpse paint šminke se mogla videti i crna odora, nalik na članove benda Sunn O))). Pošto je i The One pratio atmosferični intro i neki od efekata na gitari i na vokalu, atmosfera je postala vrlo scenična. The One je koncipiran kao duo, a nastup je nalikovao na neke od prethodnih sastava, ali je vokalni pristup podrazumevao i pojanje pod velikom količinom delaya, uz uobičajeni growl/scream. Da bi scenski nastup dobio na dramatici, u jednom momentu je zapaljen tamjan, čiji se miris širio kroz veći deo auditorijuma. Sve prethodno navedene reakcije publike su bile tu, na još većem nivou.

Na kraju, beogradski sastav Propast se pojavio u potpunosti odeven u crne odore, spreman da prikaže materijal sa svog prošlogodišnjeg EP-a „Věstnik Preispodnji„. Svakako da je i ovaj sastav započeo atmosferičnim introom „Vavedenje Preispodnje“ nakon kojeg je započeo napad sa pesmom „…u Plamenu„. Umesto prethodno navedenih pojanja ili dubokog growla, ovde vokal Kasapin koristi snažne vriske u stilu nekadašnjeg Mayhema, ranog Dimmu Borgira, možda čak i pomalo Gorgoroth stila. Muzika svakako da prati u sličnom stilu, uz neprekidne blast beat deonice, kao i gitarske tremolo deonice u kojima gitare sviraju u intervalu terce. Publika je do kraja nastavila da bodri bend uz brojne podignute ruke u vazduh, čak se u prvim redovima razvukla i zastava.

Duhoviti detalj koji se mogao uočiti sinoć bila je majica jednog od posetilaca na kojoj je pisalo „Nikad krst – Nikad Hrist„. Za ljubitelje sirovog, iskonskog black metal zvuka, u kom nema nikakvih simfonijskih aranžmana, ublaživanja zvuka na bilo koji način, ovo je bilo pravo veče. Sve pohvale za publiku, organizatore i bendove, koji su se svojski potrudili da održe ovako ekstremnu scenu na području Srbije. Samo napred, Misantrophic Intolerance, već čekamo festival br. 2.