-

Naslovna Izdvajamo Bjesovi, Dječaci i Organizam u bašti KST-a obeležili početak leta

Bjesovi, Dječaci i Organizam u bašti KST-a obeležili početak leta

Dječaci, foto: Aleksandra Bojanić

Sinoć se u bašti KST-a održao tradicionalan koncert otvaranja letnje sezone. Toplo majsko veče je bilo savršeno za prelazak iz zatvorenog prostora u dvorište Tehničkih fakulteta koji se ove godine slavio samo jednom koncertnom večeri.

Iako najavljen, koncert KST hora je izostao, te je Organizam prvi nastupao. Teško je definisati muzički pravac ovog benda, jer se može reći da je svaka pesma priča za sebe. Od post-roka do ska i panka, Organizam nema striktno izgrađen stil. Nisu dozvolili da ih osujeti to što su njihove pesme uglavnom bile nepoznate okupljenoj publici, već su u koncert uložili maksimum energije.

Dječaci

Usledili su, uvek dobrodošli u Beogradu, splitski Dječaci. Započeli su pesmom “Maci”, ostavivši hitove za kraj, što je njihov uobičajan izbor. Kada tokom iste večeri nastupa više bendova sasvim različitih muzičkih pravaca, retkost je da više njih napravi dobru atmosferu, i da publika bude upoznata u njihov rad. Ipak, Dječaci su sinoć imali posvećenu publiku i zaista su dali sve od sebe, te je veza između benda i publike bila vrlo jaka. Njihova harizma na bini je neosporna, te su plenili pozitivnom energijom od početka do kraja. Neopterećeni banalnostima, u šali su tražili publici da pokazuje tri prsta. Nijedan album nisu izrazito forsirali, te su se čuli čak i hitovi sa “Drame”“Punjene paprike”, “Liu Kang”, i neizostavna  “Narodna”. Setlista je sadržala najenergičnije pesme poput “Brutalne bese”, “Aftera u zatvoru” i “Struje”, ali i lagane “Za bebu”. Takođe, iz svog bogatog opusa izdvojili su mnoštvo motiva, od gangsterske “Krek kuće” do ironične “Siromašan”, pokazavši koliko različitih tema rep može obuhvatiti i obraditi, duhovito, oštro i iskreno. Otpevali su naravno i najpoznatije “Dalmaciju”, “Lovrinac” i “Bile starke”. Kao i uvek, na žalost obožavalaca, preskočene su pesme sa anonimnim Papi Parom koji nikad ne nastupa uživo i krije identitet. I pored toga, nastup je bio potpun i zaokružen. Publika je željno tražila bis koji je izostao.

Bjesovi

Ekipa u prvim redovima se promenila kada su na binu izašli Bjesovi. Najava je trajala malo duže, ali to su svi zaboravili kada je nastup napokon počeo. Krenuli su u svom maniru, obradama, i zvučali su očekivano sjajno. Bjesovi su bend kod kog nema mnogo iznenađenja, njihovi kvalitetni nastupi su opšte poznati. Nakon “Aikida”, “Neba”, “Ustaj, majko zemljo”, “Sjaja” i “Gradot e nem”, koju treba izdvojiti jer je izvođenje te pesme svaki put jako emotivno i snažno, prešli su na sviranje svojih pesama. Publika je jedva dočekala autorske radove, koje su imale bolji prijem. Iako skraćenog repertoara, svirali su najduže od svih sinoćnjih bendova, odabravši da okupljenima prirede snažan ugođaj u svojim bržim pesmama od kojih se setlista sastojala. Bilo je kasno, ali KST se nije praznio, željan legendarnih pesama poput “Kiše”, “Kad mi stane dah”, “Sve će se doznati”, “Avioni pevaju” i “Čak i da mogu sve”. Nakon njih, publika je zahtevala još te su odsvirali i “Bolje ti”, “Vreme je” i “Ime”. Izbor benda da se posveti bržim pesmama i hitovima u situaciji kad nastupaju sa još izvođača je razumljiv i prošao je sjajno, atmosfera je bila odgovarajuća za takve pesme, ali sasvim drugačija od njihovih klupskih svirki, što je samo dokaz raznolikosti i kvaliteta ovog benda.

Ako se po jutru dan poznaje, ovogodišnji rad bašte KST-a će biti odličan. Sinoćnjem koncertu ne samo da se ništa ne može zameriti, već će se zasigurno pamtiti kao jedan od najboljih u KST-u u poslednje vreme. Uz dobro ozvučenje, zasluge za to umnogome idu odličnim izvođačima koji su se svojski potrudili da veče bude nezaboravno.