-

NaslovnaReportaže"Bjesovanje" u zemunskom Festu

“Bjesovanje” u zemunskom Festu

Bjesovi Fest Beograd
foto: Milica Simić

Sinoć, 16. februara u zemunskom Festu održan je koncert Bjesova i mladog negotinskog benda Hurleur. Publika je imala prilike da čuje dve dijametralno suprotne generacije koje je spajala slična žanrovska aspiracija. Sa jedne strane Bjesovi, koji svojim iskustvom i davno oformljenim zvukom dominiraju rok scenom u regionu, a sa druge strane skorašnji sastav Hurleur iza kojih je tek jedan zvanični album, ali i ambiciozni i pokretački zvuk koji obećava.

Bend Hurleur oformljen je 2012. godine i deklariše se kao pank rok sastav. Osim brojnih svirki na festivalima poput “Belgrade Beer Fest-a”, “Exit-a”, “Arsenal Fest-a”, Zaječarske Gitarijade i klupskih nastupa, imaju jedan samizdat album iz 2015. godine “CAI” i jedan studijski pod nazivom “Ja!” koji je izašao krajem 2017. godine.

Hurleur Fest Beograd
Hurleur

Ova predgrupa započela je svirku žestoko. Prvi udarac bubnja najavio je svirku koja obećava dobar provod. Stih “Odlazi, sa tobom je loše. Ostani, sa tobom je bolje” oslikava paradoks njihove muzike iz koje izbija iskonski bes u jednoj prilično smirenoj daun atmosferi. Iako su izveli samo pet pesama, četverac Hurleur je za to kratko vreme uspeo da prikaže izuzetno kvalitetnu, stabilnu, svirku i pokaže da je pred njima zavidna muzička karijera.“A ja te više nikad neću gledati” pesme “U osvit zadnjeg dana” prolio se Festom označivši početak kao i uvek kvalitetnog nastupa Bjesova. U sjajnoj “festovskoj” atmosferi nezaobilazne su bile pesme “Vraćam se dole”, “Nebo”, “Sjaj”, “Meni ne treba ljubav”, “Gavran”, “Ko te vide”, “Avioni pevaju”, “Odvedi me do reke”. Nastup je protekao bez klasičnog bisa, već su završnicu ukrasile njihove najpoznatije “Kiša”, “Čak i da mogu sve”, ”Ime” i “Džordžija” koju je otpevao gost Filip Trnavac. Poslednju pesmu “Vreme je” odsvirao je gostujući “bend” sastavljen od mladih muzičara iz publike.

 

Bjesovi Fest BeogradProsto je teško napisati nešto o nastupu Bjesova što već nije rečeno. Ali upravo je u tome čar. Iako većina starih fanova zna šta da očekuje, rado poseti svaki sledeći nastup sa još većim žarom i isprati svaku pesmu u emotivnijem sevdahu. Svakim taktom svaki od instrumenata, zajedno sa filozofski uklopljenim tekstovima vodili su u daleke dubine podsvesti goneći preispitivanje svakog slušaoca u Festu. Praćene brojnim “šutkama”, oscilacije u raspoloženju, od dauna do euforičnog besa, bile su dominantne u saglasju sa pesmom koja je u datom trenutku svirana.

Bjesovi Fest BeogradOno što je bilo vrlo interesantno i primetno bilo je raspoloženje polu golog bubnjara, koji je svojom briljantnom svirkom i brojnim improvizacijama značajno oplemenio nastup. Čak je na inicijativu publike produžio za još jedan refren pesmu “Avioni”. Komunikacija sa publikom u globalu bila je zaista zavidna. Iako Zoran Marinković nije poznat po tome da se obraća publici mimo pesama, interakcija je dakako postajala i to tokom čitave svirke.

Autor ovog teksta (ponovo) je ostao fasciniran Marinkovićevom energijom mladića, koja ne posustaje ni nakon višedecenijskih nastupa. Njegov nonšalantni stav i posvećivanje svakoj pesmi u veoma karakterističnom maniru, pokreće ne samo publiku, već i svakog člana benda. Svakom svojom svirkom Bjesovi opravdavaju svoju veličinu i toliko dug opstanak u muzičkom svetu i nije čudno da, ma koliko god puta nastupali tokom godine, uvek postoji interesovanje za još jednom svirkom više.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bjesovi Fest Beograd