fbpx

-

Naslovna Reportaže Bitipatibi u Nišu: Plamen još uvek tinja

Bitipatibi u Nišu: Plamen još uvek tinja

Bitipatibi Feedback Niš
foto: Biserka Jovanović

Sezona u niškom klubu Feedback se polako zahuktava te smo sinoć bili u prilici da prisustvujemo nastupu beogradskog benda Bitipatibi. Ovo je ujedno bio i njihov debi koncert u Nišu nakon nešto manje od deset godina postojanja.

Bitipatibi Feedback NišBitipatibi, predvođeni Unom Gašić, su nas u sat i desetak minuta proveli kroz setne melodije sa svoja dva studijska izdanja „Lešnici Divlji“ i „Lešnici Divlji 2“. Kako  je koncert bio pretežno sačinjen od izvođenja novijih numera bila je i više nego očigledna razlika u kvalitetu samih pesama iz prvog i „drugog“ perioda benda. Bili smo u prilici da čujemo nešto starije hitove „Andrija“, „Milutine“ i za sam kraj „Mi smo od šećera“, zatim „Mali Betmeni“, a pored njih tu su bile i novije „Pola deset“ i „Dođi u moj san“ koje tek čekaju svoj studijski život. Kompozicijski gledano pesme sa drugog albuma sačinjene su od klasičnih pop formi koje lako, a u ovom slučaju neretko, prelaze u domen klišea. Iako su slične kompozicijske forme primetne i na debitantskom ostvarenju benda ipak su te numere konkretnije i zrelije pa nije ni čudo što je album „Lešnici Divlji“ u vreme kada se pojavio pobrao reči hvale većine bitnih figura u muzičkom novinarstvu u regionu, a ujedno je i kod publike ubrzo postao „kultni“ album.

Bitipatibi Feedback NišNo, prekinuću ovu digresiju koja je krenula putem komparativne analize prvog i drugog albuma i vratiću se koncertu. Pored Une, koja svojim reverbovanim elegičnim stilom pevanja i stidljvim ponašanjem prenosi tu sanjivu energiju koja je ujedno i zaštitni znak Bitipatibija, bend čine još četvorica jako dobrih muzičara. Počevši od Dušana Petrovića koji već dve i po decenije spada u red najaktivnijih domaćih muzičara, a koji je bendu Bitipatibi svojim bariton saksofonom doneo blagi prizvuk Morphine-a. Pored njega, tu je i bubnjar Ernest Džananović, koga smo pre par meseci bili u prilici da zajedno sa Dušanom Petrovićem čujemo na Nišvilu u bendu Presing. Taj nastup ostaće zabeležen kao najbolji nastup nekog domaćeg bend na ovogodišnjem festivalu. Mlađu snagu benda Bitipatibi čine gitarista Todor Živković i basista Dejan Toškov. Iako je ulogu gitariste pre par meseci preuzeo Dragan Knežević, nekadašnji gitarista Obojenog Programa i Artan Lilija, njega je sinoć ipak zamenio Živković koji je do pre nekoliko meseci i bio punopravni član benda. Tu nailazimo na možda najveći problem sastava Bitipatibi, a koji se odnosi na učestale promene članova benda. U proteklih par godina kroz sastav je prošao veliki broj muzičara, a retko ko je imao staž duži od par meseci do pola godine. Iako se u većini slučajeva radilo o jako iskusnim muzičarima kojima nikakav problem ne predstavlja savladavanje pesama benda Bitipatibi, problem dolazi kada se pogleda uigranost celog sastava. Tako smo i sinoć bili u prilici da u više navrata čujemo tu neuigranost, dok se između pesama bend očigledno dogovarao o tome kako ide sledeća numera.

Bitipatibi Feedback Niš

Ruku na srce, pred sinoćnji nastup je skepticizam bio na izuzetno visokom nivou, a koji su pre svega izazvala pređašnja iskustva. I donekle, bend me jeste obradovao sasvim korektnim nastupom. Ono što je očigledno bilo na sinoćnjem nastupu je to da bendu klubovi poput Feedbacka jako pašu, pre svega po atmosferi. Samo se nadam da će se ova postava, ili bilo koja druga, konačno ustaliti te da ćemo u periodu od godinu ili dve biti u prilici da gledamo iste ljude na bini kako iz koncerta u koncert napreduju. Jer uzevši u obzir činjenicu da je Bitipatibi debitovao sa jako respektabilnim izdanjem bilo bi jako lepo kada bi se vratili na taj put. Pored toga, publika očigledno ne manjka ovom bendu, a to smo i sinoć videli u skoro pa punom Feedbacku, tako da Una i bend koji je prati očigledno rade neke stvari kako treba.