-

Naslovna Reportaže Bitipatibi i crveni san na Beer gardenu

Bitipatibi i crveni san na Beer gardenu

Bitipatibi Beer Garden Ada Beograd
foto: Damjan Jovanović

Beer garden je jedna vrlo zanimljiva pojava. Kao mali Beer fest, koji traje celo leto i ima daleko bolji muzički program. Ovaj festivalčić celo leto građanima Beograda pruža niz besplatnih koncerata raznih bendova, različitog kalibra. Od onih skoro potpuno nepoznatih, do  nekih malo ozbiljnijih imena. E pa sinoć smo imali priliku da slušamo jedno od tih “malo ozbiljnijih imena”. Nastupali su, već poprilično poznati, Bitipatibi.

Iako sam očekivao neverovatnu gužvu, s obzirom na broj famoznih “going” na facebook eventu, i činjenice da je besplatna svirka, nije bilo previse ljudi. Moglo bi se reći da se skupila publika koja je bila taman da se postigne prijatna atmosfera.
Na binu su izašli u pravom trenutku, tako da je pre nastupa bilo malo vremena za pivo i priču, u lepom ambijentu i prijatnoj temperaturi pored jezera. Od prvog riffa na gitari svi su se približili bini i vrlo pažljivo pratili nastup ove petorke. Vrlo upečatljivo jarko crveno svetlo pržilo je muzičare, koji su vrlo opušteno nizali već svima poznate pesme. Bez obrira što se vrlo uklapa u senzibilitet ovog benda, bilo je blago zamarajuće gledati u izvođače koji izgledaju kao da su usijani.

Bitipatibi Beer Garden Ada BeogradPrvi red bio je ispunjen devojkama koje su sinhronizovano sa Unom pevale svaki stih i razigrano plesale, tako da bih rekao da definitivno rade nešto kako treba. Posle nekoliko pesama predstavili su publici svog novog basistu Toškov Dejana, koji je vrlo dorastao ulozi. Vrlo smireno, sa crnim šiškama na licu, držao je čvrst i snažan gruv. Pojava ostatka benda je svima već odavno poznata. Una se, pod crnim naočarima, tu i tamo stidljivo obraćala publici, ali bih kontakt sa publikom nazvao minimalnim. Uprkos tome što se u svetu muzičara vrlo polaže na scenski nastup i komunikaciju s publikom, ovaj bend ima potpuno suprotan pristup, ali ne bih rekao da to publici smeta. Delovalo je kao da se bend i publika vrlo dobro poznaju, tako da su se ušuškani u svoje poznanstvo zajedno lagano njihali.

Bitipatibi Beer Garden Ada Beograd

Kako je veče odmicalo ređale su se pesme poput “Strela”, “Mali Betmeni” i “Dođi u moj san”, a slušaoci su se sve više opuštali i utapali u lepršavost ovog zvuka. Svemu ovome doprinelo je odlično ozvučenje koje je dozvolilo da se čuje svaka nijansa u zvuku ovog benda. Glas Une Gašić  šetao se iz levog u desno uho umrljan ogromnim revebom, koji ona vrlo lepo koristi, i kojim se umešno poigrava. Snažni bas i bubanj držali su čvrst temelj, dok su se klavijatura i saksofon jednoglasno probijali kroz sve ovo. Glavna stvar koja mi je falila u celom zvuku benda jeste dominantniji zvuk gitare. Svaka pesma bi počela nekim “masnijim” gitarskim rifom, koji bi onda potpuno nestao u miksu. Bez obzira što se to može primetiti i u studijskim verzijama, smatram da bi za energiju live nastupa gitara morala doći više do izražaja. Mada to može biti više do mog ukusa, s obzrom da mi niko u publici nije delovao kao da ima neke primedbe.

Na pesmi “Žurka”, koja je bila poslednja pesma pred bis, na bini su ugostili Emiliju Đorđević  iz bivšeg benda Moloa, koja je zamenila novopečenog basistu i Dušana Ristića na gitari. U jednom od svojih malobrojnih obraćanja publici Una je naglasila kako ne žele da dave, i kako će svirati bis samo ukoliko to publika baš želi. Kao vrhunac nastupa izvoio bih pesme “Pola deset” i “Mi smo od šećera”, koju su svirali kao bis, jer definitvno u ovakvoj izvedbi ostavljaju najjači utisak, i vuku vas da glavom mlatite u slow motion-u, kao da ste na nekom stoner koncertu. Ove dve stvari definitivno su se isticale iz pulsirajuće mase pesama, koje su u par naleta delovale kao jedna dugačka pesma.

Jednim od mnogobrojnih nastupa pokazali su zašto već čitavu deceniju predstavljaju glavnu atrakciju na domaćoj sceni za sve ljubitelje masivnog, ali istovremeno nežnog zvuka.

Bitipatibi Beer Garden Ada Beograd