-

NaslovnaReportažeBilly Idol na Gitarijadi: We Cried More, More, More

Billy Idol na Gitarijadi: We Cried More, More, More

Billy Idol Gitarijada Zaječar
Foto: Wood

Kako je bilo na nastupu Bilija Ajdola u Zaječaru? Recimo to ovako. Znate ono kad ste mali i kažete mami da vam se jede nešto slatko (čitaj: čokolada), a ona vam kaže da ima jabuka u kuhinji? Pa tako nekako. “Slatkiš” ste dobili, dobar je za vas, ali nije baš kako ste ga zamišlljali. Na početku ste malo razočarani, ali kad shvatite da je alternativa bila da ne dobijete ništa, budete zahvalni.

Billy Idol Gitarijada Zaječar
Foto: Wood

Bili je bio blizu da otkaže koncert na Gitarijadi, kao što je to učinio sa dva prethodna u toku protekle nedelje, ali se ipak pojavio da ispoštuje našu publiku. To treba ceniti, naročito ako smo svesni njegovih godina i toga da se trenutno suočava sa upalom pluća i sinusa. Sve ovo je rezultiralo prilično “zipovanim” koncertom, gde smo dobili skraćenu setlistu sa trenutne turneje, pa tako nismo imali prilike da čujemo “Can’t Break Me Down”, “L.A. Woman”, “John Wayne”, “Mony, Mony” i druge.

Ipak, već na samom uvodu smo dobili pristojno i energično izvođenje hita “Shock to the System”. Već se tad moglo naslutiti da Bili neće moći izneti koncert do kraja kako smo očekivali. “Dancing with Myself” koja je malo blaža prema njegovom glasu pokazala nam je Bilija kakvog svi znamo i volimo. Na trenutak je ponovo bilo divlji seksi tridesetogodišnjk sa kim bi veći deo ženske publike rado pošao u bekstejdž.

Steve Stevens Gitarijada Zaječar
Foto: Wood

Takođe, umesto nekih pesama koje su izbačene, odlučio se za onu za kojom su mnogi žalili kada su videli da je ne peva na ovoj turneji. Čuti “Flesh for Fantasy” kao iznenađenje koncerta, bio je pravi highlight. Publika je uživala i u izvođenjima “Eyes without a Face”, “Scream”, “Blue Highway”, “Don’t Need a Gun”, i “King Rocker”.

Važno je napomenuti da je najveća zvezda večeri bio Stiv Stivens, Bilijev dugogodišnji gitarista koji je praktično nosio koncert na svojim leđima. Njegov “Spanish guitar” solo trajao je dobrih pet minuta, možda i više, a provlačio je svoju magiju i kroz sve druge numere.

Billy Idol Gitarijada Zaječar
Foto: Wood

Kada je Bili rekao da je vreme da otpeva njegovu omiljenu pesmu, svi su naslućivali da je to “Rebel Yell”. Očekivano, ta pesma je izazvala najveće oduševljenje u publici. Na naročito odobravanje naišao je momenat kada je Bili skinuo majicu. Tačno je da gledati šezdesetdvogodišnjaka bez majice i uživati u tome ne deluje kao najzdravija stvar, ali dajte molim vas, potpuno obučeni i pristojan Bili Ajdol nije Billy Fuckin’ Idol.

Usledila je ništa manje popularna “White Wedding”, i uz opšte radovanje, mogla se i naslutiti zbunjenost, jer su svi očekivali da će uz tu pesmu pojaviti na bisu. Kada su Bili i “momci” otišlli sa bine, masa je pozivala na bis. Ali ne onako rutinski, zato što se to uvek radi, već jer su stvarno želeli “more, more, more” (još, još, još). Ipak, na binu se niko nije vratio pa se masa počela polako razilaziti.

Dakle, nastup Bili Ajdola u Zaječaru možda jeste “jabuka”, ali je to jedna od najslađih jabuka ikad. Ona o kojoj ćemo pričati godinama. Jer bolestan Bili Ajdol je, nakon otkazivanja dva koncerta, došao u mali grad u Srbiji gde je za nas dao svoj poslednji atom snage. I zato za njega ne treba da imamo drugih reči osim: HVALA!

Billy Idol Steve Stevens Gitarijada
Foto: Wood