-

Beth Hart Beograd ostavila bez daha

Beth Hart; foto: Bojana Janjić

Svetla se gase. Na bini treperi mnoštvo upaljenih sveća. Bend izlazi na scenu, publika vrišti. Bethin glas se čuje, ona peva “A Sunday kind of love”. Niko ne diše dok čeka da se pojavi. U trenutku kada izgovara kaže: “I’m behind you”, hiljade glava se istovremeno okreće unazad. Reflektor osvetljava prezgodnu figuru u crvenoj haljini, i Beth Hart se, poput Jessice Rabbit, gipko provlači kroz masu. Peva, smeši se i rukuje sa obožavateljima. Kad se konačno popne na glavnu binu, svaki muškarac uzdiše, a svaka devojka žali što bar na tren ne može da bude ona…

Naime, sinoć je u novobeogradskoj Hali sportova bluz pevačica Beth Hart održala svoj prvi koncert na ovim prostorima. U tačno 20 časova i 30 minuta, publiku je najpre pozdravio beogradski trio Texas Flood na čelu sa Nenadom Zlatanovićem. Četrdeset minuta sirovog nastupa propraćeno je aplauzima, đuskanjem i pozitivnom atmosferom. Halu je ispunjavao narod izuzetno raznolik po opsegu godina pa se pored mladog tinejdžerskog para mogao videti stariji gospodin koji se igrao sa detetom. Texas Flood je ovo svojevrsno  zagrevanje završio izvođenjem „Running down the street“ i tako dostojno najavio dolazak bluz dive.

Nešto duža pauza nego što je uobičajena između predgrupe i zvezde večeri bila je sasvim opravdana kada uzmemo u obzir način na koji je Beth Hart izabrala da pozdravi Beograd. Izuzetno komuniciranje sa publikom upotpunio je vrhunski dvočasovni nastup.

Ova pevačica svakako nije uobičajena na današnjoj muzičkoj sceni. Specifičnog glasa kojim savršeno iznosi i bluz i soul i džez i rok numere, Beth svoju pojavu upotpunjava sviranjem različitih instrumenata. Tako je, nakon nekoliko masnih rokenrol stvari, atmosferu naglo smirila odsviravši na klaviru obradu „Achange is gonna come„. Pokazala je i sjajno umeće na akustičnoj gitari, mada bi i samo svojim glasom i izgledom mogla da pleni.

Obradovala je i izvođenjem brojnih stvari koje je svojevremeno radila sa kolegom Joeom Bonamassom – „Your heart is as black as night“ je propraćena ovacijama.

Povod za nastup bila je promocija albuma izdatog prošle godine, a simboličan naziv „Fire on the floor“ najbolje oslikava celokupan utisak koji je koncert, a najviše  sama Beth Hart ostavila na prisutne.