-

Besprijekorni Duran Duran na zagrebačku Šalatu donijeli visoku modu i najbolje od popa

Duran Duran / foto: Marko Plečko

Zasigurno jedan od najvećih pop bendova na svijetu, predvodnici new wavea, a kasnije i stadionskog pop-rocka, posjetili su sinoć Zagreb, točnije stadion Šalata. Duran Duran su ove godine slabije koncertno aktivni, pa su se tako na zagrebačkom rasprodanom koncertu našli fanovi iz Engleske, Švedske, Švicarske i ostalih dijelova Europe. Najveći obožavatelji su zbog lova na prve redove već od poslijepodnevnih sati bili pred ulazom, a euforija je rasla do samog početka koncerta.

Duranovci na pozornicu izlaze bez kašnjenja i u velikom stilu, uz „Paper Gods„, nešto noviju stvar iz kataloga. Zagrebačka publika nije se ni snašla, a iz zvučnika već grmi „Wild Boys„, jedan od najvećih hitova iz karijere duge čak 39 godina. Produkcija koncerta na jako visokoj razini, što je bilo i za očekivanje od ovog profila izvođača. No zanimljiva stvar za primijetiti je iznimno ispeglan i ušminkan zvuk tijekom cijelog koncerta. Iako je sempliranje svedeno na minimum (kad na pozornici uz vrhunski bend imate saksofon i dva odlična ženska back vokala za tim i nema potrebe), bend na trenutke zvuči kao da slušamo studijsku snimku, a ne live izvedbu.

Vokal Simona Le Bona je zvučao izrazito točno i precizno, i u tehničkom dijelu se bendu zaista nema ništa za prigovoriti. Riječ je o vrhunskim profesionalcima svjetske razine koji još uvijek ostavljaju dojam relevantnosti, bez obzira na zastarjelu estetiku osamdesetih koja, sudeći po sinoćnjoj atmosferi, mnogima nedostaje u današnjim strujama i trendovima pop scene.

Nakon „Wild Boys“ ponovno nastavljamo po zlatnom dobu benda uz „Hungry Like The Wolf„, a zatim i „A View To Kill„. Tribine su na nogama, cijela Šalata pjeva i pleše te je već tada jasno da je koncert uspio, ne samo u komercijalnom smislu. Pop osamdesetih sinoć je zvučao itekako suvremeno, a Duran Duran su nas energijom i izvedbom uvjerili da imaju još dosta toga za ponuditi, kada uzmemo u obzir da su stvari sa zadnjeg albuma zvučale jako dobro te u većini slučajeva barem u live izvedbi mogu stati bok uz bok najvećim uspješnicama benda.

Jedan od vrhunaca koncerta je odlična izvedba vječnog hita „Ordinary World„: izvadili su se upaljači, mobiteli i Šalata je izgledala kao scena iz klasičnog pop-kliše spota osamdesetih. Službeni dio završava s „Girls on Film„, da bi nakon par minuta pauze za presvlačenje dočekali i bis. Tako smo za finale dobili „The Universe Alone„/“Save a Prayer“ i naravno – „Rio„. Konfeti su ispucani, baloni su poletjeli u zrak, a Duran Duran nam uz „see you soon“ mahnuli pozdrav… do sljedećeg puta.

Koncert je zasigurno ispunio očekivanja, Duran Duran su u svakom pogledu potvrdili svoj status na svjetskoj A listi pop izvođača, a Zagreb može zabilježiti još jedno vrhunsko koncertno gostovanje ove godine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA