-

NaslovnaReportažeBernays Propaganda u Novom Sadu: Dvoipočasovna revija hitova

Bernays Propaganda u Novom Sadu: Dvoipočasovna revija hitova

Bernays Propaganda Elektropionir Beograd
foto: arhiva

Novosadski klub CK13 sinoć je bio poprište fantastičnog nastupa koji nam je priredio makedonski sastav Bernays Propaganda. Od starta rasplesana publika nije prestala da đuska čitavih 150 minuta, koliko je svirka trajala. Verujem da je oko stotinak posetilaca nakon preživljenog muzičkog tornada tražilo svoje kukove, noge i ruke rasute po sali.

Od originalne postave, u bendu su ostali Kristina Gorovska (vokal) i Vasko Atanasoski (vokal, gitara), a nešto kasnije priključenom Deniju Krstevu (elektronika), za ovu svojevrsnu regionalnu turneju (Ljubljana, Zagreb, Beograd) priključeni su mladi lavovi Rade Jordanovski (bas) i Kristijan Lafazanovski (bubanj). Kako su ovi muzičari angažovani i u drugim grupama kao što su Xaxaxa, My Tear, 21 vek, pa i solo Vasko, setlistu su sačinjavali najveći hitovi svih ovih bendova. Best-of koncert od dva i po sata? Ok, nemamo ništa protiv. Spremni kad i vi.

A počelo je sa Tinom, koja je sasvim sama na bini pokrenula vrtlog natopljen besprekornom energijom i neverovatnim emotivnim nabojem koji je instantno „naelektrisao“ atmosferu. Pesmu po pesmu, pridruživali su joj se i ostali iz skopske brigade, a muzički deo nastupa istovremeno je pratio video performans koji se sastojao od kompjuterskih animacija, snimaka ljudi i delova grada iz makedonske prestonice, što je dodatno pojalavalo efekat čitave priče.

Kako je u pitanju „najbolje od najboljeg“ koncept, sama svirka nije imala slabog momenta, niti praznog hoda. Prašilo se bez pardona, bez obzira čija je pesma bila na programu. Prilikom My Tear numera na basu je bio Martin Mitevski, koji je, takođe, održavao visok kvalitet svirke. Kristina, jedina dama na sceni bila je u svom điru, a izmamila je aplauze konstatacijom kako su „Makedonci stvoreni da naprave nešto, pa sve sruše, i onda ponovo krenu iz početka“, te da su pravi „balkanski latinosi“.

Vasko je show programom u vlastitoj režiji obeležio nastup. Dok peva, naročito pesme sa prošlogodišnjeg solo izdanja, kao da ponovo preživljava svaki stih. Daje se potpuno, nesebično, iskreno. Ista stvar se događa i dok mu je gitara u rukama. Nemali broj puta našao se na kolenima sa svojim omiljenim instrumentom, te neretko silazio među publiku animirajući okupljene interesantnim potezima. Čak je i jednog momka postavio na binu da svira udaraljke u toku nekoliko numera. Harizmatični frontmen nas je zasmejavao raznim anegdotama, šalama i dovitljivim komentarima, pa kad se on sa bendom toliko zabavlja, naravno da je to preneo i na sve prisutne. A priče u kojima se pominju Zvonko Bogdan, BalkanInfo, Šešelj, Miodrag Petrović, vlasnik kluba Ljubitelj iz Gornjeg Milanovca, Goce Delčev i drugi… o tome nekom drugom prilikom.

Finiš koncerta bio je rezervisan za najsvežije BP numere. Pored istoimene pesme sa EP izdanja „Ništo nema da nè razdeli“ i „Mojata Marija“ za veliko finale ostavljena je „Retki bilki“, singl objavljen pre nedelju dana kojim grupa najavljuje novi album koji bi trebalo da ugleda svetlost dana do kraja godine.

Jedva čekamo i novu ploču i nove nastupe ove komšijske grupe. Ako budu barem upola dobri kao sinoćni novosadski spektakl, našoj sreći neće biti kraja.