-

Bernays Propaganda i Ventil: Zvuk koji budi

Bernays Propaganda, foto: Ivana Božić
Bernays Propaganda, foto: Ivana Božić

U oviru obeležavanja zatvaranja sezone u niškom klubu Feedback, nastupio je makedonski sastav Bernays Propaganda uz domaću podršku benda Ventil.

Ventil
Ventil

Nešto nakon 23 časa publika je polako počela da ispunjava prostor kluba od krajeva ka centralnom delu koji je tokom nastupa prvog benda gotovo bio pust. Svi su se nekako držali mračnih uglova, šanka ili niše neposredno uz stepenište. Trio koji čini niški bend Ventil ubrzo se popeo na binu i nakon kraćeg nameštanja započinju „Tajnu večeru“. Njihova muzika lebdi negde u sferama gruva sa notama džeza i različitim primesama nekih drugih upliva. Slušajući muziku Ventila, ne možete a da ne počnete da lagano klimate glavom u ritmu koji diktiraju ova tri momka. Nakon pesme „Tajna večera“ usledile su „Laž“, „Kratko pitanje“, pa pesma koja, kako reče basista i vokal, Dimitrije Mita Simović, nema ime. Svoj nastup zaokružili su pesmom „Zastoj“ i najavili skopski Bernays Propaganda.

Bernays Propaganda
Bernays Propaganda

Još od prvog nastupa u Nišu i promocije albuma „Hapiness Machines“ iz 2009. godine, makedonski sastav Bernays Propaganda miljenici su niške publike i to se osetilo i sinoć kada su, pomalo nesigurno, otpočeli svoj nastup. Kasnije je pevačica benda, Kristina Gorovska, priznala da im je ovo prvi nastup nakon desetomesečne pauze i da imaju malu tremu. No, ohrabreni aplauzima, nekako su se opustili a Kristina je čak i zaplesala. U okviru svog nastupa, Bernays Propaganda promovisali su svoje najnovije izdanje “Zdravo Mladi” koji je objavila Do It Together Records (Napravi zaedno). Tako je lirična ali sa dozom kriticizma, „Sakav da se zaljubam“ izvedena među prvim pesmama, kao i „I dvete“. Set listom uglavnom su dominirale pesme sa albuma iz 2013. godine „Zabraneta planeta“.

Tokom godina zvuk koji neguje Bernays Propaganda dosta se razvio i promenio muzički izraz ne odustajući od početne filozofije benda koja je prisutna od samog početka njihovog rada. I dalje je to neki new wave/post pank zvuk ali ima tu i fanka i bita i bubanj već duže vreme zamenjuje ritam mašina ali tekstovi su i dalje kritički i dalje aktuelni, gotovo osvešćujući. Iako kratko zadržavši se na bini (nešto jače od 40 minuta), Bernays Propaganda dali su sebe kroz svoje izvođenje maksimalno.

Nastup bendova Ventil i Bernays Propaganda bio je prvi u nizu koncerata kojim niški klub Feedback obeležava zatvaranje sezone 2014/2015. Večeras će na istom mestu publiku zabavljati The Funk Soul Brothers, dok je za nedelju najavljen potpuni ska doživljaj uz njujorški bend The Toasters, požarevačke Čvrge i niški Kontras.

Publika 1