-

Beogradska promocija „Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini“

DSC_0005
Bogomir Bogica Mijatović i Petar Janjatović; Foto: Danilo Krša

Kada prostorije ‘podrumske’ scene Ateljea 212 okupe neke od najpoznatijih muzičara sa teritorije glavnog grada, znate da se sprema nešto veliko. I zaista, veče 25. februara bilo je baš jedno takvo, veliko, veče.

Nakon uspešne promocije u Novom Sadu, dugogodišnji muzički urednik i novinar Bogomir Bogica Mijatović predstavio je svoju novu knjigu beogradskoj publici.

Knjiga koja nosi naziv – Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013, predstavlja (za sada) najsveobuhvatniju enciklopediju rokenrol muzike severnih prostora Srbije. Na stranicama Mijatovićevog dela mesta su našli svi bendovi i izvođači koji su svojim autorskim radom ostavili trag u bogatoj istoriji pop kulture vojvođanskih prostora.

Tokom promocije u Ateljeu 212 publici su se, osim autora, obratili i Mijatovićevi saradnici i kolege novinari – Petar Janjatović i Petar Peca Popović, koji je sa par prigodnih reči otvorio dešavanje. Na njegovo izlaganje se nadovezao gospodin Janjatović, koji je u šaljivom tonu uspeo da provuče i nekoliko kritika upućenih autoru („Zemun u Vojvodini?! Šta to ti Bogice znaš što mi ostali ne znamo?!“), ali i pohvale povodom studioznog pristupa radu, kako je i sam priznao – većinu bendova i anegdota koje su okruživale pesme ni sam nije znao.

DSC_0007Duhoviti prizvuk celoj priči produžio je i sam autor, obraćajući se publici u sebi svojstvenom, skromnom, pristupu. „Ne volim da pričam o knjigama koje sam ja napisao, posle godina ‘buljenja‘ u stranice zaboli vas glava! A onda još morate i o njima da pričate!“, rekao je Bogica Mijatović, ističući da mu je najveći problem pravio izbor bendova koje će svrstati u enciklopediju. „Nikada nisam razmenio toliko mailova u životu! U jednom momentu sam prebukirao računar“, dodao je autor, opisujući višegodišnji proces prikupljanja podataka, pričanja sa ljudima i preslušavanja starih snimaka koje je pronalazio. Ali, vredelo je, Mijatovićeva knjiga uspela je da zarobi duh vremena u kojem je rokenrol vladao Vojvodinom (a i šire) i da verno prikaže put menjanja tog istog duha proz pet decenija koje su protekle od „prvog odsviranog rifa na gitari“. Rečima samog autora – ova enciklopedija predstavlja odličnu polaznu tačku za sva dalja istraživanja budućih generacija, ali i odlično štivo za sve one koji su sebe pronalazili u muzici proslog veka. Svoje kratko izlaganje Bogomir Bogica Mijatović završio je u istom onom šaljivom duhu koji je pratio razvoj večeri : „Ne bih vam više dosađivao, a i fudbal počinje uskoro, pa bi red bio da krenemo!“

Ove reči je propratio gromki aplauz, a kada vam isti upućuju ljudi poput Vlade Džeta, Momčila Bajagića Bajage, Zvonimira Đukića Đuleta, Milana Đurđevića, Miše Aleksića i mnogih drugih poznatih ličnosti srpske muzičke scene, onda znate da ste isti i zaslužili.  Reči autora ostavljamo za kraj – „Ovo je knjiga posle koje se na mnoge stvari više neće gledati isto!“

DSC_0028