-

NaslovnaReportažeBeltine festival oduševio i mađarsku publiku

Beltine festival oduševio i mađarsku publiku

arhiva

Nakon nastupa u Zagrebu, Ljubljani i Mariboru, ove subote, 28. travnja, Beltine fest pristigao je i u Budimpeštu. Line-up se pomalo razlikovao između ovih koncerata, tako da su u Budimpešti nastupili hrvatski Oganj, češki Cruadalach, mađarski Niburta i Ignotus Enthropya, te slovenski Avven.

Iako su vrata kluba Crazy Mama otvorena tek desetak minuta kasnije nego što je bilo predviđeno, prva svirka je ipak započela prema rasporedu u 19:30.

Oganj je hrvatski bend osnovan 2010. godine od strane bivših članova Striboga; Borne, Ane i Roberta. Njihov žanr može se opisati kao fantasy folk metal upotpunjen predivnim ženskim vokalom. Iako su tek počeli svoju karijeru, na zagrebačkom Beltine festu nastupili su kao predgrupa velikim imenima poput Korpiklaani i Trollfest. Budući da već duže vrijeme surađuju s Niburtom i Cruadalachom, nije bilo iznenađenje što ih je budimpeštanska publika vrlo toplo dočekala. Nakon nešto više od pola sata fanovi su već bili dovoljno zagrijani da dobrodošlicu uzvicima pruže Cruadalachu.

Iako se većina njihovih pjesama bazira na češkom jeziku, na oduševljenje benda velik broj fanova znao je tekstove napamet u potpunosti, što je pjevač Jan pohvalio više puta tijekom nastupa. Većinu koncerta pjevač je proveo na podiju skačući s fanovima, dok bi mu se povremeno pridružili i neki ostali članovi benda. Tijekom jedne pjesme, pak, na pozornicu su ugostili pjevačicu Ognja, Anu, koja je svojim glasom doprinijela snazi njihovog nastupa. Folk metal bio je definitivno tema večeri, pa su tako i Cruadalach svojim raznim instrumentima vrlo dobro zabavili malobrojnu, ali uzbuđenu publiku. Osim gajdi, koje navode kao glavni instrument svoje glazbe, koriste i flaute te violinu.

Na iznimni oduševljenje fanova nakon Cruadalacha na pozornicu je došao i lokalni, vrlo poznati bend – Niburta. Unatoč tome što je satnica bila prilično zbijena tu večer, bend je svakako pokazao da imaju materijala, a posebno talenta. Nevjerojatnom vještinom u svojoj glazbi komponiraju tradicionalne instrumente od violine, preko raznih puhačkih instrumenata, do drombulja. Stoga nije čudno da ih mnogi smatraju vodećim folk metal bendom Budimpešte. U posljednjih godinu dana napravili su velik broj koncerata, što se moglo vidjeti i u već prilično uhodanoj rutini na pozornici. Kao posljednju točku mogli smo čuti Fúvom az énekem, predivnu baladu koju je pjevačica Lili odradila samo uz pratnju flaute.

Nakon Niburte, Budimpešta je ugostila i Slovence Avven, koji također sviraju folk metal i to na slovenskom. Ovi dečki su svakako bili iznenađenje večeri. Već nakon prve pjesme moglo se vidjeti da su u potpunosti osvojili publiku koja dotad uglavnom nije znala za njih. Prošle godine izdali su Kastaliju, svoj drugi album koji im je donio veliku slavu u Sloveniji. Beltine turneja ih je svakako ponosno predstavila i susjednim državama, pa su tako na njoj pridobili velik broj novih fanova. U svojoj glazbi koriste tradicionalna glazbala kao i prethodni bendovi, no puno je veći naglasak na muškim vokalima.

Isto tako je i s posljednjim bendom večeri – mladim mađarskim bendom Ignotus Enthropya, od kojih je jedan član i gitarist Niburte, Bálint Kemény, dok ovdje svira klavijature. Njihova svirka zamišljena je kao mali afterparty nakon ‘velikih’ bendova, no dotad su svi bili možda i previše zagrijani u tom malom klubu, tako da su nastavili skakati i vrištati istom žestinom.