-

NaslovnaReportažeBelgrade Calling: Green Day - "Dookie" samo za Beograd!

Belgrade Calling: Green Day – „Dookie“ samo za Beograd!

green_day_5
Foto: Nemanja Đorđević

Kao i prošle godine, Beograd je pozvao, mi smo odazvali, a ove godine, poziv Belgrade Callinga je bio ispunjen pozitivnom energijom mladih.

Za razliku od nešto pompeznijeg prvog puta, drugo pojavljivanje begoradskog meteora na festivalskom nebu Srbije je prošlo u znaku panka, žanra koji je uvek imao svoje specijalno mesto na Balkanu. Jednodnevni šou koji su otvorili legendarni domaći pankeri Atheist Rap je svakako protekao u fenomenalnoj atmosferi sa publikom čije je brojno stanje procenjeno na oko deset hiljada. „Beogradski poziv“ se ovog puta odigrao na Kalemegdanu, ne na Ušću kao prošle godine.

calling_hpOko šestog časa posle podneva, ovog ponedeljka, Atheist Rap je otvorio drugi po redu Calling pred najvernijom publikom. Bend je zasijao na izvođenju svog najvećeg, sada već kultnog, hita Wartburg Limuzina. Ubrzo nakon njihovog opravdano kratkog nastupa, na binu na Kalemegdanu se popeo bend Superhiks iz komšijske nam Makedonije i svojim miksom panka, ska i balkanskog zvuka pošteno podgrejao publiku pred glavni aperitiv večeri – Hladno Pivo.

Hvratski pank rok velikani su na Kališu svirali dan posle svog rođendanskog koncerta (bend je prekjuče proslavio 25 godina postojanja) u Zagrebu, te su se beogradskoj publici malo umornije predstavili setlistom krcatom hitovima kao što su Soundtrack za moj život i Nije sve tako sivo ali su i mudro iskoristili priliku i predstavili nam svoj novi singl Na Ovim Prostorima, sa kojim „slave“ ulazak Hrvatske u Evropsku Uniju i četvrt veka svog postojanja. Vidno umorni, naši rado viđeni gosti su sasvim korektno zapalili masu i spremili je za glavno jelo, naravno: Green Day.

green_day_4Ono što je odmah ukazalo na profesionalnost ove grupe je početak pre vremena. Naime, američki legendarni pop pankeri su bili raspoređeni za deset časova, a ružičasti zec koji najavljuje izlazak čuvenog benda na binu se pojavio negde oko 15 do deset. Sve u svemu, pohvalno, ali hajd’mo videt’ šta nude kada počnu sa cirkusom.

I bum! Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt, Tré Cool i Jason White izleću i sviraju 99 Revolutions, po kojoj i turneja nosi naziv. Publika, sačinjena uglavnom od mlađih rokera i rok princezi u pratnji roditelja, pada u trans. Neverovatna komunikacija emocija između benda i publike nagoveštava koliko je dugo beogradska publika želela da vidi Green Day. Billie Joe diriguje publikom kao da se znaju godinama iako istu većinom čini mladež rođena kada i „Dookie“, po mišljenju mnogih najbolji album Green Daya. Know Your Enemy nastavlja euforiju i masa na Kalemegdanu pokazuje svoj potencijal i počinje da biva nejasno ko je zvezda večeri, publika ili bend, koji oduševljeno svira svoje hitove. U jednom trenutku Billie traži nekoga iz publike da se popne na binu. Izvlači devojku iz mase koja ushićena, ali dovoljno pribrana, dolazi na binu, trčkara oko članova benda i pravi jedan mali „meet and greet“. Čak i peva deo pesme (Know Your Enemy) sa Billiem i onda u dogovoru sa njim skače sa bine u publiku. OK, njima se sviđa što su ovde, publika je poludela od sreće – kupljen sam, idemo dalje!

green_day_3Nakon nekoliko pesama bend dolazi do čuvene Boulevard Of Broken Dreams. Pesmu počinju akustičnom varijantom i publika gromoglasno i jednoglasno peva. Iza mene se nalazilo dete od nekih desetak godina koje nije moglo da vidi binu, pa sam ga popeo na leđa. Mali je bio presrećan i to je stvarno najveći utisak s ovog događaja. Publika je bila prezadovoljna, bend je to primetio i svirao što je energičnije mogao. Ubrzo nakon „Bulevara Slomljenijeh Snova“, Armstrong je ponosno i vidno ushićeno izjavio: „Sada ćemo uraditi nešto što radimo prvi put na ovoj turneji, odsviraćemo Dookie u celini!“. Ako je do pre tog trenutka publika bila presrećna, sada im je verovatno naboj emocija pravio haos u glavi od Burnouta do F.O.D. Ovacije, osmesi, skakanje i čista pozitivna energija od 7 do 77 u publici su sada bili kvadrirani.

calling2013I onda je bend zasijao. Onaj stari isti Green Day koji je u doba kada većina sinoćne publike ili nije postojala ili nije ni u školu išla napravio od sebe kultni bend. Njih četvorica (šestorica zapravo, imali su pomoćne gitariste, avaj) i ovih desetak hiljada u publici su bili jedno. Kada je do Armstronga dospela srpska zastava na kojoj je pisalo Green Day <3 Srbija, malo se igrao sa njom i kasnije je tokom većine koncerta nosio zakačenu. Niko nije bio umoran, svi su pevali, igrali, skakali. Kako se set bližio kraju, Billie je polako predstavljao bend i delio majice iz neke vrste topa. Pa su oni u Parteru 1 otišli kući sa nekom od majici benda. Nisu ostali kratkih rukava ni oni u fan pitu, budući da je harizmatični frontmen par paketića sa majicama dodao ručno. Žitelji fan pita su takođe dobili i toalet papir koji je takođe ispaljivan, na opšte oduševljenje mase. A prethodno je istu tu masu, i okupao. Kada su završili svoj set, posle kraće pauze bend se vratio da odsvira King of A Day sa piratskim kostimima.

green_day_2Sve u svemu, Green Day je oduševio masu. Pored besprekornog zvuka i šoua, ono što je stvarno važno, a to je ispunjenje očekivanja fanova koje ispoštovano do kraja i za to im hvala. Prava pank rok žurka je prava reč za ono što se desilo sinoć na Kališu.

Za kraj, jedna lična poruka: Dečače, koji si Boulevard Of Broken Dreams proveo na mojim ramenima, ako ti ili neko od tvojih čitate ovo – hvala što nam daješ nadu da sve ovo što radimo nije za džabe, da rokenrol duha u Srbiji i dalje ima. Živ mi bio, mali!

green_day_1