-

Belgrade Calling: Beograd pozvao, Srbija se odazvala

Psihomodo Pop; Foto: Filip Andrejević (SvetGitara.com)
Psihomodo Pop; Foto: Filip Andrejević (SvetGitara.com)

Posle samo osam dana od spektakularnog koncerta benda Iron Maiden sve je bilo spremno za još jedan isto takav koncert u sklopu Belgrade Calling festivala. Ipak, loše vreme, kiša i oluja koji su se nadvili nad Beogradom su bili jači od mnogobrojnih fanova te je ovo dešavanje sa 25. pomereno za 26. jun. Ovog puta se to i ostvarilo i sve je bilo spremno za legendarnog Billy Idola. Kao podrška pre glavne zvezde nastupila su tri benda Dža ili Bu, Tempera i Psihomodo Pop.

Tempera
Tempera

Tačno u 18 časova kako je bilo i najavljeno kapije su bile otvorene, ali prolazeći kroz Kalemegdan nije se mogao opaziti veliki broj ljudi, tek poneki prolaznik ili prodavci bedževa i majici. No satnica je ispoštovana i u 18:15 minuta na binu je izašao beogradski pank rok sastav Dža ili Bu. Veoma mali broj ljudi u Fan Pitu, a isto tako i u Parteru nije uticao na izvođenje ovog benda. Može se reći da su oni bili pravi odabir za predgrupu i otvaranje ove večeri. U četrdesetak minuta svog izvođenja predstavili su pesme koje su obeležile njihovu karijeru kao i sa poslednjeg albuma Kukovo leto. Svi tada prisutni koji su bili već dobro raspoloženi su mogli da čuju pesme Gole istine, Stampedo, Živeo Staljin… Za kraj su odsvirali svoj poznati hit Večna lovišta.

Posle kraće pauze na binu izlazi skopski bend Tempera, nekadašnji Arhangel. Komšije su nam sinoć predstavile pesme sa svog albuma Igraj. Ipak, možda oni nisu za ovo dešavanje bili pravi izbor kao predgrupa, što naravno ne umanjuje kvalitet njihove muzike koja je puna emocija. Glas pevačice Tanje Tas je omamljivao sve. Publika i dalje u malom broju i pomalo statična, ali ako se uzme u obzir da su tu pre svega zbog Billya Idola, ne može im se puno zameriti. Na kraju su se članovi benda predstavili, pozdravili sa publikom i otišli.

Psihomodo Pop
Psihomodo Pop

Treći po redu i pun pogodak ove večeri bio je zagrebački bend Psihomodo Pop, a svojom ludačkom energijom kao i tematikom pokazali su zašto to i jesu. Polako se punio Fan Pit i Parter, a Gobac, vokal ovog benda od samog početka je imao sjajnu komunikaciju sa publikom. Svoje izvođenje započeli su pesmom Pinokio. Sve vreme u toku svirke šarmantni Davor je sa dosetkama i igrajući zabavljao masu ispred sebe. Pre izvođenja pesme Nema nje (zauvijek) šaleći se na račun članka u kome je opisan koncert koji se nije održao rekao je „Juče smo rasturili, a ovo danas je zajebancija“. Psihići su uz bogat spektar pesama iz svoje dugogodišnje karijere, kao i sa poslednjeg destog albuma po redu Ćiribu ćiriba razgalili i podigli publiku, koja je tako bila sasvim spremna da dočeka sledeći koncert. Publika je horski propratila kultnu pesmu Frida, koju je Gobac izvodio i u ležećem položaju. Odmah zatim ide sledeći njihov veliki hit o hrvatskom velikanu i filozofu Ja volim samo sebe. Par puta je Davor tražio da se ugase svetla i tako stvorio intimniju atmosferu, koja je publici očito odgovarala. Sa novog albuma su izveli i pesmu Supstance, a pre nje je usledila meditativna kompozicija koja se uz sumrak uklopila odlično.  U toku izvođenja pesme Ramona, počela je kiša da pada, mada brzina takozvanog lifta kao da je oterala sa ovog prostora. Poslednja pesma kojom su se oprostili od publike bila je Sexy magazin. Psihomodo Pop je ispunio svoj zadatak, svi su bili i više nego dobro zagrejani i spremni za spektakl. Ovim su pokazali zašto traju ovoliko godina, a u Beogradu ih možemo videti uskoro kako su i sami na kraju rekli.

O nastavku večeri i o tome kako je protekao koncert Billya Idola možete pročitati u zasebnom IZVEŠTAJU.

Psihomodo Pop
Psihomodo Pop