-

Beer United Fest: Proslava tvrdog zvuka u Nišu

H.C.Z.

Sinoć je u klubu Black Stage održan, drugi po redu, Beer United Fest. Nišlije su imale prilike da čuju bendove Burned Beyond Recognition, Bitange i H.C.Z. i uživaju u metal, punk i hc zvuku, sa nekonvencionalnim uplivima.

Burned Beyond Recognition

Čitav događaj tradicionalno je malo kasnio, pa su na binu oko 22 sata stali Burned Beyond Recognition. Njihov nastup zasnovan je uglavnom na obradama, a inspiraciju su, između ostalih, našli u Down-u, Stone Sour-u i Alice In Chains-u. Set listom kao da su predvideli razvoj situacije, klub je taman bio pun kad su stigli do autorskih pesama, a domaćoj publici predstavili su „Ignite“ i „Ambivalence„. I njihove pesme, ali i obrade u sebi sadrže prog prizvuk, što ove momke izdvaja iz hrpe neinventivnih wannabe Metallica bendova. Videlo se, pored dobre uvežbanosti, da se zabavljaju na sceni i uživaju u svakom sekundu, a to se prenosilo i na publiku. Međutim, ono što je osvojilo sva opaka srca ljubitelja žestokog zvuka je „Butterfly„, odnosno naslovna numera iz serijala Digimon.

H.C.Z.

Nakon kraće pauze H.C.Z. stupaju na scenu, ruku pod ruku sa tehničkim problemima. Nastup je u nekoliko navrata bio prekidan, ali Zaječarci se nisu dali. Kao i Burned Beyond Recognition i oni su svirali obrade i za razliku od njih inspiraciju nisu tražili na drugom kontinentu, pa ni u državi, već u domaćim narodnjacima (e.g. Sejo Kalač). Tako da su prisutni mogli da se šutkaju uz pesme uz koje ostatak populacije igra kolo na svadbama, i verujte, izgleda da ima katarktičku moć. Pored toga svirali su i „Crni Timok“, „Sarma“, kao i pesmu koju su pri prethodnoj poseti našem gradu promovisali, „Bog„. Sjajan prijem publike se osim klasične podrške na ovakvim svirkama video i kroz performans koji je pratio kraj gotovo svake pesme. Naime, pevač i publika naizmenično uzvikuju „Ua“ -„Bor“ i izgleda da beskrajno uživaju u tome (svi osim nas koji smo iz Bora). Svakako je bend pokazao da je hc, jer se nisu povukli pred teškoćama, već ostali do kraja i pružili nastup kakvom se publika i nadala.

Bitange

Za sam kraj svirale su Bitange. Dobro poznati publici, na svom terenu, bez iznenađenja. Izlaze pred prepun klub, u kome više dima i alkoholnih isparenja nego vazduha. Počeli su u maniru sličnom H.C.Z.-u, uz još jednu obradu domaćih narodnjaka. Osim članova benda u izvođenju ove, ali i ostalih pesama publika je imala ulogu pratećih vokala, uz penjanje na binu i hvatanje prvog slobodnog mikrofona. Šutke, crowd surfing, prolivanje piva pratili su bend do poslednje pesme. Posebna euforija vladala je za vreme „Čarli Šina„, „Podrum92“ i neizostavne „Najskuplje„.

Ovaj Beer United Fest za cilj je imao dodatnu promociju benda H.C.Z., a njihovo sredstvo nije bilo sjajno ozvučenje i odlična oprema, već kontakt s publikom, puno energije i znoja. U svemu tome, svakako pomogli su i domaći bendovi, tako da je ova proslava, uz brojna žanrovska iznenađenja, prošla uspešno i jako posećeno, a sigurno je da niko nije ravnodušan izašao iz Black Stage-a.