-

NaslovnaIzdvajamoBatushka, Frozen Forest i Ater Era: Nedjeljna nečasna misa

Batushka, Frozen Forest i Ater Era: Nedjeljna nečasna misa

Batushka / foto: Marko Plečko

U nedjelju, 3. prosinca u zagrebačkom Boogaloo-u skupili su se mnogi metalci čuti prvenstveno black metal atrakciju Batushka i prisustvovati liturgiji koju su nam priredili. No prije spektakla nastupila su dva benda; slovenci Ater Era te zagrebački bllack metalci Frozen Forest.

Frozen Fores

Prvi su na scenu stupili slovenski ”ekstremni metalci” Ater Era koji su jedva napunili polovicu kluba te zvučno su bili totalni promašaj. Ništa novo, ništa zanimljivo, a kao predgrupa za Batushku bili su iznimno neadekvatan izbor. Svoj 45-minutni nastup su odradili samo da se odradi, a publika nije baš bila impresionirana niti zainteresirana za njihovu izvedbu.

Nakon slovenaca dolaze svima već poznati zagrebački black metalci Frozen Forest koji su sve popularniji te se probijaju na scenu. No nisu ništa više od prosječnog ”old school” black metal benda; sve je bilo tu, od corpse painta do kvazi oltara sa životinjskim lubanjama, kostima i svijećama. Zvuče monotono i čak ispodprosječno što je tužno jer sam im osobno dala drugu priliku da me barem malo zainteresiraju i impresioniraju. Ne znam kako je bilo ostatku publike, ali osobno sam jedva čekala da njihov nastup završi, tako mi se činilo i da sami bend jedva čeka kraj. Odsvirali su svoj prvijenac ”Ancient Ritual” te je bubnjar rekao kako su oni samo gosti, a sada na scenu dolazi prava black metal atrakcija.

Batushka

I napokon došao je tren kada je bina bila spremna za Batushku. Sve je bilo spremno za izvođenje liturgije. Boogaloo se napunio i svi su nestrpljivo čekali izvođenje rituala svima nam dragih Poljaka. Njihov uobičajeni oltar sa slikom albuma ”Litourgiya”, ljudskim lubanjama i svijećama bio je tek dio scenskog nastupa. Sedmorica članova su bosi u prepoznatljivim crnim svećeničkim haljama izašli na scenu u potpunom miru, bez ikakvog predstavljanja i počeli su svoj obred. Od prekrasnih pratećih vokala do glavnog vokala u tipu gregorijanskih korala do black metal blastova i blago rečeno ”deranja” u mikrofon, sve je bilo baš onako kako je i trebalo biti.

Trojica pratećih vokala su u određenim dijelovima koristili zvonca kao na pravoj misi, glavni vokal je podizao ruke, pokazivao je sliku publici i članovima benda. Publiku su uključivali, kao i inače na stvari “Yekteniya” lll udarajući tri puta u zvonce na što publika odgovara pljeskanjem tri puta. Bilo je ni više ni manje nego savršeno. Ugođaj misticizma je bio od početka do kraja sveprisutan, a najveća misterija bili su njihovi identiteti jer su nepoznati zbog maski koje nose na licu te crnim haljinama koje otkrivaju samo njihove ruke i eventualno noge. Odradili su nastup savršeno, dočarali su nam nečasni misni ugođaj i vjerujem da su mnogima ušli u top prvih nekoliko najboljih black metal izvedbi ove godine, osobno meni sigurno jesu.

Nadam se da će nas ponovno jednog dana počastiti svojim dolaskom jer je bilo isplativo nedjeljom doći i prisustvovati ovako velikom spektaklu. S obzirom da su prva dva benda bila totalni promašaj, sve ostalo je išlo kao po loju. Od satnice koje su se držali jer su imali obzira prema onima koji ponedjeljkom imaju obveza do atmosfere koja je vrijedila svake sekunde izvedbe Batushke, moglo bi se reći da je ovo zbilja bio black metal spektakl.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Batushka