fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Battle Of The Bays u Zagrebu - spektakl predvođen Exodusom

Battle Of The Bays u Zagrebu – spektakl predvođen Exodusom

Exodus
Exodus; foto: Marko Plečko

Zagrebačka Tvornica Kulture sinoć je bila poprište jedne od jačih metal turneja u zadnjih par godina, takozvane Battle Of The Bays. Sa jedne strane Florida i Obituary, a s druge strane Kalifornija i Exodus.

Prong
Prong

Podršku su pružili njujorčani Prong i australski grind/thrash uljezi King Parrot, koje je većina publike propustila. Veći broj ljudi se okupio na Prongu, crossover bendu koji postoji 30 godina i kombinira thrash, hardcore i industrial. Za vrijeme njihovog 45-minutnog nastupa nisu uspjeli pretjerano oduševiti. U njihovu muziku i cjelokupni dojam utrpana je većina klišeja koje možete vidjeti u metalu, uglavnom dosadni riffovi i predvidljiva struktura pjesama. Ono što im se može priznati je dosta solidan zvuk i profesionalno odsviran nastup u kojem se uloženom energijom ističu gitarist/vokal Tommy Victor (nekadašnji član Danziga i Ministryja) i bubnjar Art Cruz, dok je basist uglavnom ostajao u pozadini i zvukom i pojavom. Pristojno, u najbolju ruku.

Exodus
Exodus

Sljedeći su na redu bili Exodus, jedna od prvih asocijacija na thrash općenito. Po svemu sudeći bend nije imao tonsku, pa je nekih petnaest do dvadeset minuta potrošeno na tehnikalije nakon čega je sve bilo spremno. Na pozornici se uskoro pojavljuju siluete i već sa prvom “The Ballad Of Leonard And Charles” u sada već skoro punoj Tvornici nastupa apsolutni kaos. Zvuk je prvih par minuta bio dosta loš, ali to, čini se, nikome nije smetalo. Pive su poletjele u zrak i uslijedio je mosh pit kakav se ne viđa baš svaki dan. Steve Souza je odradio odličan posao sa vokalnim zadaćama i usto se pokazao kao pravi showman, kratkim govorima između pjesama koje je publika odlično prihvatila. Exodus su odsvirali deset stvari pri čemu je naglasak bio uglavnom na ‘oldskul’ materijalu, s tim da su i novije stvari ispraćene jednako entuzijastično. Zvuk je kroz većinu nastupa također bio odličan i tako zaokružio čistu thrash poslasticu.

Obituary
Obituary

Obituary je nakon svega čekao težak zadatak, iako svojim često usporenim death riffovima i atmosferom ne spadaju u istu kategoriju. Od uvodne “Internal Bleeding” se moglo vidjeti da nas čeka nešto smireniji i mračniji nastup. John Tardy nije se previše trudio ostvariti kontakt sa publikom, što se možda i više uklapa u cijeli koncept. Setlista se uglavnom oslanjala na kultne albume “Slowly We Rot” i “Cause of Death”, a zvuk je bio dobar, te je još jednom srušen mit o ”lošem zvuku u Tvornici”. Bend sam uhvatio na ovogodišnjem Brutal Assaultu, te su za usporedbu ovaj put zvučali još čvršće. Kenny Andrews na lead gitari je bez greške odradio svoj dio posla, dok ni ostatak stroja nije zaostajao. Nakon regularnog dijela koncerta bend je pozvan na bis, pa smo mogli čuti dvije Celtic Frost obrade i “Slowly We Rot” za sami kraj.

Sve u svemu, još jedna metal večer u Zagrebu koju ćemo pamtiti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Obituary

Exodus setlista:

1. The Ballad of Leonard and Charles
2. Blood In, Blood Out
3. And Then There Were None
4. Deranged Body Harvest
5. Piranha
6. Blacklist
7. War Is My Shepherd
8. Bonded by Blood
9. The Toxic Waltz
10. Strike of the Beast

Obituary setlista:

1. Internal Bleeding
2. Words of Evil
3. Chopped in Half
4. Turned Inside Out
5. Intoxicated
6. Visions in My Head
7. Deadly Intentions
8. Bloodsoaked
9. Ten Thousand Ways to Die
10. Dying
11. Find the Arise
12. ‘Til Death
13. Don’t Care

14. Emperor (Celtic Frost cover)
15. Circle of the Tyrants (Celtic Frost cover)
16. Slowly We Rot