-

Balkanrock na Indirekt festivalu

Balkanrock Indirekt festival Beograd

U sredu, drugog oktobra, otvoren je peti Indirekt festival u Beogradu, u trajanju od tri dana. Na bogatom programu našla su se dešavanja raspoređena širom grada – Beogradski market, Polet, Knap, Elektropionir, Božidarac, Sprat i Dom omladine Beograda. Pored raznih panela („Društvene mreže za muzičare“, „PR za muzičare – kako napisati biografiju i press saopštenje“ itd.) i koncerata (Detour, Manu, Bojana Vunturišević, Moussaka, Ljubičice, Paper animals itd.), muzički portal Balkanrock je organizovao dve radionice i jedan okrugli sto.

Prvog dana, novinar niške redakcije Uroš Kostić je u Beogradskom marketu učestovao na panelu „Hobi ili lobi“, zajedno s Goranom Miloševićem, Zoranom Vulovićem Vuletom, Olgom Kepčijom, Markom Ristićem, Mihajlom Obrenovom i Dušanom Simićem. Razgovaralo se o mogućnostima koje jedan bend može imati danas na Balkanu i da li se može živeti od muzike ili je to samo hobi.

Nakon toga, u 19.30, novinar, kolumnista beogradske redakcije Miloš Cvetković imao je ulogu predavača na interaktivnoj radionici „Muzičko novinarstvo i njegov uticaj“ u klubu Polet. Posetioci su imali priliku da diskutuju o tome kakav uticaj može imati bilo kakva vest u štampi i kako treba birati načine da se do vesti dođe i da se ona plasira, odnosno do kakvih posledica može dovesti nešto što ode u javnost. Druženje se nastavilo na muzičkoj večeri „Gospodari pesme“.

Muzičko novinarstvo i njegov uticaj

Drugog dana festivala, urednica rubrike „Šta umetnici slušaju“ i novinarka beogradske redakcije Jovana Cvetković bila je moderator „Balkanrockovog Superstar intervjua“. Takođe u 19.30, Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga i Jovan Matić su u opuštenoj atmosferi prepunog kluba Polet odgovarali na njena pitanja o odnosu sa novinarima, nastupima, stvaranju za pozorište, film i TV, ali i na pitanja publike. Na samom kraju, uspela je da izmami i nekoliko otpevanih stihova, ali ne njihovih pesama, već smo na taj način saznali koje pesme ostale dvojice voli svako od njih. Opuštenost sa samog intervjua prenela se i na druženje uz pesme koje su puštali članovi benda Paper Animals, koji je upravo izdao svoj prvi album.

Balkanrock Superstar

Dešavanja u okviru organizacije Balkanrocka imao je čast da zatvori upravo urednik beogradske redakcije Mladen Milošević korisnom i konkretnim primerima bogatom radionicom „Čemu hejt“. Oni koji su treće večeri festivala došli u Beogradski market kroz interakciju su saznali koja je to spona između novinara koji piše kritiku i autora čije delo je predmet kritike. Ova radionica nije bila namenjena samo mladim novinarima, već je bila jako poučna i za članove pojedinih bendova koji su se na njoj pojavili.

Čemu hejt

Beogradska redakcija Balkanrocka, u uspešnoj saradnji s Indirekt festivalom, klubom Polet i Beogradskim marketom, svojski se potrudila da organizuje kvalitetne događaje s kojih posetioci neće poneti nešto već viđeno i čuti već davno odslušane priče. I predavači i moderator, a i svi ljudi koji su bili deo tima, dali su sve od sebe da pruže nešto novo i edukativno.

Hvala!