-

NaslovnaReportažeBajaga & Instruktori u Areni: 34 godine loma!

Bajaga & Instruktori u Areni: 34 godine loma!

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd
Bajaga i Instruktori; foto: Marina Pešić

Nakon čitavih 12 godina, najveći sin jugoslovenskog rokenrola, Momčilo Bajagić Bajaga sa svojim Instruktorima ponovo je napunio najveći zatvoreni koncertni prostor u Beogradu, (sada) Štark Arenu. Do nekih 9 sati, za kada je koncert najavljen, prostor Štark Arene bio je krcat ljudima koji su spremno čekali jedno od najvećih imena domaće muzike.

Šarolika masa čekala je bend znatno kraće nego Momčilo Tamaru ispred Boljšoi teatra pa su Instruktori s Bajagom na čelu tačno u 21.30 pozdravili punu Arenu sa „Dobro jutro“. Iako smo od jutra bili udaljeni kao Bajaga od Beograda u pesmi „Ruski Voz“, publika je sa ogromnim oduševljenjem prihvatila ovu kultnu pesmu i od samog starta bilo je jasno da je ljubav između nekoliko hiljada ljudi u Areni i šestočlanog benda i uzajamna i ogromna. Gromoglasna responzivnost nemale mase već na drugoj, kultnoj „Sa druge strane jastuka“ bila je dokaz o tome koliko je Bajaga voljen među domaćom publikom. Sinoćnu publiku, interesantno, činili su bukvalno svi uzrasti od 7 do 77, dodajući na značaju teoriji o univerzalnosti ovog benda.

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd

No, vratimo se na sam koncert. Sinoćni repertoar činila je lista pesama prošarana vanvremenskim hitovima i pesmama sa novog albuma „U Sali lom“ . Već na prve taktove naslovne numere, prepuna Arena je upala u svojevrsni trans. Ipak, jednoglasno pevanje uz hitove kao što su „Berlin“, „Kad Hodaš“ ili „Dobro jutro, džezeri“ jasno je pokazalo da vanvremenske pesme ovog benda s razlogom nose taj epitet. A magična šestorka (plus povremeno gostujući Davor Rodik na lap steel gitari) je sinoć uspela svaku pesmu da izvede, u najmanju ruku, višestruko bolje nego što bi bilo ko očekivao.

Skoro opipljivo zadovoljstvo i sreća na bini očigledno su se preneli na samo izvođenje jer su Momčilo, Žika, Saša Lokner i ekipa sinoć atmosferu podigli do neslućeno visokog nivoa i tu je držali nešto duže od dva sata. Bend je maestralno izveo čak i hit Žikinog benda Babe, „Ko me ter’o“, dok je Momčilo odmorio na par minuta iza bine. Ne bi bilo fer ne pohvaliti Žiku i Saleta Loknera, budući da je prvi non-stop uveseljavao masu, a drugi svakog časa izvodio prilično fine rokenrol bravure na klavijaturama.

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd

Jedan od većih ključnih momenata na koncertu, bila je pesma „Zažmuri“ kada je svaka osoba u Štark Areni podigla telefon s uključenim LED svetlom pa je bend imao priliku da vidi more „zvezda“ ispred sebe. Krajnje magičan trenutak nakon kojeg je usledio kraći izlet na novi album, završen sa eksplozivnom „Može da te ubije grom“ bio je još jedan u nizu veličanstvenih momenata Bajagine „druge Arene“. Onda je, ne praveći pauzu, bend uleteo u kultnih hitova kao što su „Dvadeseti vek“, „220 u voltima“, „Plavi Safir“ i „Ti se ljubiš na tako dobar način“. Pošto posle ovakvog bloka pesama sledeća mora da bude i te kako dostojna i jaka, bend je odsvirao jednu od epskijih verzija „Tišine“, gde je neumorna masa zajedno sa još neumornijim bendom ispratila svaki takt baš onako kako treba i kako dolikuje pesmi tog kalibra.

Ovim je standardni deo koncerta završen, a u čak tri bisa smo dobili „Od kada tebe volim“, „Ruski voz“ „Tamaru“, „Noćima sanjam“ sa novog albuma, „Moje Drugove“ i poruku da „Samo nam je ljubav potrebna“ na samom kraju. Možda su izostali neki favoriti poput „Grad“ ili „Ni na nebu ni na zemlji„, ali su svi sa koncerta otišli srećni posle čak 32 pesme. Nemoguće je opisati tu jezu koja vas prođe kada u onolikom koncertnom prostoru sa onim ozvučenjem čujete to legendarno „Voz“.

Sličan osećaj vas drmne kada shvatite da su Bajaga i Instruktori tu više od 30 godina i da su se ustoličili kao jedan od najvećih bendova na ovim prostorima. Sinoć je bend pokazao da je to opravdano. Da li je Momčilo Bajagić koji je napisao „Pozitivnu geografiju“ ikada sanjao da će za 34 godine puniti najprestižniji koncertni prostor u gradu? Legenda.

Bajaga i Instruktori Štark Arena Beograd