-

Atheist Rap u Nišu proslavili 25. rođendan

02
Foto: Marija Veljković

U okviru turneje povodom četvrt veka postojanja Atheist Rap nastupio je na Niškom sajmištu i sa svojim fanovima iz Niša proslavio ovaj, za njih svakako, značajan jubilej. U tome im je pomogao i lokalni bend Kojekude, koji je nastupio kao predrupa.

Kojekude
Kojekude

Uz nekoliko minuta zakašnjenja, što je svakako zanemarljivo, članovi Kojekude izašli su na binu. Ovaj sastav predstavlja nastavak benda KZP, a čine ga Damjan Anđelković, Janko Džambas, Uroš Kostić, Milan Stoiljković i Stefan Rajković. U okviru svog nastupa izveli su pesme „San i Java“, „Previše mala“, „Pijanka„, ali i publici nešto poznatije pesme „Seksi momak“ i „KZP“, odnosno „Klub Zdepastih Pankera“. Momci su se maksimalno potrudili da publici, čiji se broj povećavao kako je vreme odmicalo, pruže što bolju zabavu, ali i da zagreju hladni prostor Niškog sajmišta. U toku nastupa prisutnima su bacili nekoliko majici, a oko 11 sati zahvalili se publici i binu prepustili zvezdama večeri.

Atheisti svoj nastup iskusno započinju hitovima „Ljubav“, „Blue Trabant“ i „Radivoje Rokvić“, a u tom maniru i nastavljaju. Posle tople dobrodošlice koju su poželeli publici, kao da se sam prostor zagrejao, pa su prisutni popunili, do tada, prazan prostor ispred bine, gde se samo u par mahova naziralo nešto što je glavna karakteristika ovakvih nastupa, šutka. Svi članovi benda su se maksimalno potrudili da ostvare kontakt sa publikom, pa je i sam pevač, Aleksandar Popov, nazdravljao sa prvim redovima. Pored pesama koje su obeležile njihov dosadašnji rad, odsvirali su i „Usamljen oženjen“, koju u originalu izvode Brkovi, ali i „Lopovi i žace“, „Slaughteru Nietzsche“, „Fatamorgana“.

Uprkos tome što su i Kojekude i Atheisti davali sve od sebe, atmosfera se nije dala zagrejati do vrhunca, što svakako ne govori o kvalitetu bendova ili pak njihovim nastupima. Jedini problem bio je prostor. Preveliki, hladan, jednostavno pijačni. U prilog tome govori i činjenica da se i najpoznatije pesme nisu dale prepoznati na prvu loptu, što bi svakako u normalnim uslovima bilo moguće. Da ste se našli blizu zvučnika ne biste mogli da izdržite duže od par minuta, ukoliko brinete o svom slušnom aparatu, a ukoliko ste bili malo dalje od bine odjekivanje iz zadnjeg dela onemogućilo bi vas da jasno čujete izvođače. Sa bine su dopirali i zvuci pesama „Grill 13“, „Godina kulture“, „Lopovi i žace“, ali i „Slaughteru Nietzche“, „Fatamorgana“, „Letnji hit“.

03Kao pravi borci protiv vetrnjača Atheisti se nisu davali i trudili se da na sve moguće načine kompenzuju nedostatak, nastao zahvaljujući neadekvatnom prostoru. Mada nisi oni bili jedini koji su prepoznali problem, publika ih je maksimalno podržavala i pevala sa njima: „Zapadna Evropa„, „Wartburg limuzina„, „Pritilend„, „Igraš grubo“ i „Dr. Pop“ kojom su završili regularni deo nastupa i povukli se sa bine.

Na insistiranje publike vratili su se na bis. Vladimir Radusinović još jednom se zahvalio publici koja je došla u tolikom broju, uprkos kiši i lošem vremenu i prisetio se vremena kad su nastupali u Nišu, ali i pozvao prisutne da posebnim aplauzom nagrade njihovog najmlađeg člana Zorana Džukelovskog, koji sa njima nastupa nešto više od godinu dana. Za kraj su između ostalog odsvirali „Njanjava„, „Pesma za kraj„, a u čast bendu KUD Idijoti i njihovom preminulom pevaču Tusti pesmu „Minijatura„, koja je izazvala oduševljenje u publici. Poslednje što se čulo te večeri bile su „Ja sam video“ i „Dve žetve godišnje“ i još jedno hvala publici uz izvinjenje što se rano završava svirka i obrazloženje da satnicu moraju da poštuju.

Utisak večeri svakako je hladan prostor, ali i izjava frontmena benda „Evo i nas, sviramo na pijaci“, koju je izgovorio kroz smeh, a dobro je poznato da u svakoj šali ima malo istine. Stoga nam ne prostaje ništa drugo nego da im se zahvalimo što su pokušali da nam pruže maksimalan ugođaj i na najbolji mogući način proslave 25 godina postojanja, uz napomenu da sledeći nastup ne bude na ovakvom mestu, jer je pank živ i za njegov opstanak bitan je kvalitet, a neka nekim drugim žanrovima, kojima možda to i priliči, ostave pijačne prostore.

05