-

NaslovnaReportažeAtheist Rap i Sopot na OK Festu: Vatreno muzičko veče za duh i tijelo

Atheist Rap i Sopot na OK Festu: Vatreno muzičko veče za duh i tijelo

Sopot
Sopot

Da li zbog hladnoće, umora od cjelodnevnog raftinga i planinarenja ili nečeg trećeg, drugo veče OK Festa u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu je bilo za nijansu manje posjećeno nego prethodno, ali sa druge strane, još jednom se pokazalo da kvantitet apsolutno nije uticao na kvalitet nastupa u muzičkom dijelu programa, štaviše.

Koncertni dio otvorili su Fyrstikk iz Osla, čiji nastup nije bio predviđen ranijim najavama, ali s obzirom da se radi o momcima koji su odlučili da proputuju Evropu u svojevrsnom turističko-muzičkom maniru, po principu da usput sviraju gdje god im se pruži prilika, organizatori festivala su im dali šansu da se predstave publici festivala. Neobično ili ne, zavisno od toga ko ima kakve predrasude vezane za norveške bendove u smislu žanrovske opredijeljenosti (metal, je l’), momci su odsvirali svoj pop rok set i binu prepustili banjalučkim pankerima Ispad.

Ispad 01
Ispad

Ispad su se nesumnjivo dobro zabavljali dok su pržili pjesme koje predstavljaju presjek njihove dosadašnje karijere, a usput su i uveseljavali publiku duhovitim komentarima upućenim na račun kolega muzičara, učesnika festivala. Tako se i posljednje u nizu “predstavljanja” odnosilo se Partibrejkers, večerašnje headlinere OK Festa. “Pozdravlja vas vaš Cančuga!”, pozdrav upućen publici, ispratio je i striptiz frontmena benda, koji je završio nastup k’o od majke rođen. Prikladno ili ne, prvenstveno zbog prisutne mlađarije, Ispadov “ispad” je ostavio pozornicu iskusnim sugrađanima iz benda Sopot.

Sve popularnija banjalučka petorka pokazala je svu moć svoje nove koncepcije, okrenute ka electro rocku sa brzim drum’n’bass linijama, a bilo je više nego osjetno da se njihova do savršenstva dovedena produkcija pokazuje u punom sjaju tek kada Sopot zaposjedne velike koncertne bine.

Odbrojavanje sa zvučnika donijelo je i prve akorde, a nakon singla “Jesmo, kako nismo”, uslijedile su još dvije numere sa aktuelnog “Sopotnika”, a “Energetsko more” je bilo tek zagrijavanje, kako bi se amortizovalo prilično hladno veče za ovo doba godine.

Sopot 01
Sopot

Kombinacija starije “Peaceful” u dub reggae maniru, sa žestokom “Erom informacije”, dopunjena sa “Soul Rebellion” i novim hitom “Zovi me”, učinila je da publika definitivno zaigra onako kako ritmovi Sopota zahtijevaju. Nakon najave za narednu pjesmu na bini je nestalo struje, ali pravovremena reakcija i jedan brzo zamijenjen osigurač, učinili su samo da dodatno podgriju atmosferu, koju je do ključanja dovela “Gorštak”, skoro do neprepoznatljivosti prearanžirana za ovogodišnje nastupe benda. Neoficijelna etno dub himna “Izvor” ponovo je podvukla činjenicu da je glas frontmena Petra Topalovića jedno od najjačih aduta Sopota, a triplet novih pjesama “Snovi”, “Ideja” i “Kolo galaksije” bili su znak da se približava kraj nastupa, koji su zaključile “Diple” i prvi “Soptonikov” singl “Kosmos”, podsjećajući publiku na rane radove benda.

Zvijezde večeri nisu morale previše da se trude da animiraju publiku, već naelektrisanu nakon nastupa Banjalučana, pa su odjeknuli i rifovi prve numere “Ljubav”, sa dugačke set liste Atheist Rapa. Izlazak na binu legendarnih pank rokera pokazao je i svježu povredu frontmena Dr Popa, koji je uprkos tome što mu je noga bila u gipsu stoički izdržao bol i nije dozvolio da ga to omete tokom izvedbe preko trideset numera. “Trabant” je donio i prvo horsko pjevanje, a “Rokvić Radivoje” izazvao pravu kišu (punih) pivskih čaša. Nizale su se “Deda Rada”, zatim “Radule”, pjesma posvećena članu sastava, a nadaleko poznata “Godina kulture”, pokazala je svoju aktuelnost, bez obzira što je napisana prije skoro dvije decenije.

Atheist Rap 01
Atheist Rap

“ORA” je podsjetila Popa na nekad srećnija vremena, pa se posebno osvrnuo upravo na NP Sutjeska i njegov nastanak. Fudbalski šmek, u skladu sa Svjetskim prvenstvom, donijela je “Felićita”, za koju su Atheist Rap svojevremeno zahvalili “nekom Italijanu”, a skakalo se i uz “Fatamorganu”, bile su tu i “Letnji hit”, “Zapadna”, a “Car Core” je najavila još jednu ultimativnu kompoziciju, po kojoj je bend poznat i onima koji nisu baš zagriženi fanovi. Naravno, riječ je o “Wartburg limuzini”, od milja nazvanoj “Wartburger”, a glasovi okupljenih su se još jednom udružili kako bi pomogli Popu da otpjeva legendarni hit.

Izlišno bi bilo nabrajati svaku numeru pojedinačno, s obzirom da su Atheist Rap odsvirali skoro 40 pjesama, iako se među njima nisu našli baš svi najveći hitovi, ali zato je, recimo, svirana nova “Drugo pakovanje”. “Pesma za kraj” ipak nije bila završna numera, pa su Novosađani odsvirali još četiri numere, među kojima su se našle “Pećinko” i “Dve žetve godišnje”, a nije zgoreg spomenuti da je bend predstavio i relativno novog člana na gitari.

“Ko je OK, OK je i neka takav ostane! Ko nije OK, neka duva! Mislim, ne da duva, nego… Znate na šta mislim!”, bila je jedna od Popovih poruka za kraj ovog punk maratona, nakon čega su se oprostili od publike.

Atheist Rap
Atheist Rap

Sopot snima spot na Sutjesci, večeras Partibrejkers i Zoster

 

Sopot je danas na području NP Sutjeska, preciznije na lokacijama Trnovačkog jezera, Suhe dolina i Prijevora snimao spot za pjesmu “Beskonačnost”, za čiju je režiju zadužen Dajan Javorac.

U muzičkom dijelu programa večeras nastupaju Partibrejkers i Zoster, te banjalučki bendovi Aurora i Grasshoppers.

OK Fest nastavlja i sa raftingom, te planinarenjem, kao i sa ljetnim kinom u saradnji sa “Operacijom kino”, projektom Sarajevo Film Festivala. Večeras će biti prikazan film FIFA: Ujedinjene strasti, Frederica Aubertana, sa Tim Rothom i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama.