-

NaslovnaIzdvajamoAtheist Rap i Hladno Pivo u Nišu: Pank fešta u rovu u Tvrđavi

Atheist Rap i Hladno Pivo u Nišu: Pank fešta u rovu u Tvrđavi

Hladno pivo
Hladno pivo; foto: Biserka Jovanović

Sinoć je Niš, odnosno rov u Tvrđavi, bio centar pank roka za sve ljubitelje istog sa južne pruge. Posle četiri godine Hladno Pivo se vratilo u Niš, a kao “predgrupa” su nastupili, maltene domaći, Atheist Rap.

Atheist Rap
Atheist Rap

Kako je najavljeno Atheisti je trebalo da svoj nastup započnu u 21 čas. Neverovatna činjenica je da je tako i bilo. Već od samog starta koncerta, čak i na ulazu, se pokazalo da je organizacija na izuzetnom nivou. Jako retka situacija, pogotovu na koncertima domaćih i regionalnih bendova. Koncert su započeli pesmom sa novog albuma „Uberlauf“, koji je ovom prilikom i zvanično promovisan u Nišu, „Momci se vraćaju u grad“. Nakon nje stara, dobro poznata, pesma, „Zapadna Evropa“, pa onda „Pritilend“ koju je Radule najavio dobro poznatom rečenicom „drago mi je što ste se okupili u tolikom broju, što vas ima više od 500“. I u tom trenutku u publici je bilo već oko 500 ljudi, iako je tek početak koncerta bio.

Nakon toga još jedna sa novog albuma „Ha – Pu!“ za koju su pre nešto manje od godinu dana izbacili i spot. Kao i uvek Atheistima se vidi da uživaju u Nišu, komunikacija sa publikom nikad ne manjka, pa se za Novosađane sa sigurnošću može reći da se ovde tretiraju kao domaći bend. Sinoć su zaista bili posebno motivisani. Da li zbog činjenice da preko dve godine nisu bili u Nišu, da li zbog toga što sviraju zajedno sa još jednim kultnim pank bendom, ili zbog nečeg potpuno trećeg ne znamo, ali svakako su dali sve od sebe i publici pružili priliku da odgleda fantastičan jednoipočasovni nastup.

Atheist Rap
Atheist Rap i Mile Kekin

„Godina kulture“ pa onda „ljubavne“ „Njanjava“ i “Štrikanje“, nakon njih fudbalske „Felicita“ i „Spritzerboyz“ kao i neizbežni blok pesama o automobilima „Car core“, „Wartburg limuzina“ i „Blue trabant“. Nisu se štedeli, svi hitovi su bili tu, nisu forsirali novi album, što je svakako dobra odluka kada se radi o zajedničkim koncertima sa šarenolikom publikom. Odsvirali su u i „Ne bi bilo fer“, „Letnji hit“, „Radule“, odnosno prošetali su nas kroz celokupnu diskografiju. Za kraj “Dr. Pop”, a onda su pozvali frontmena benda Hladno Pivo Mileta Kekina da im se pridruži na bini kako bi ipak odsvirali još jednu pesmu. Definitivno poslednja pesma Atheista bila je “Minijatura” kultnih KUD Idijota, najvećeg pank benda na ovim prostorima.

Novosađani su publiku zagrejali na najbolji mogući način, šutke nisu stajale ispred bine, atmosfera je bila na dovedena skoro do tačke ključanja. Nakon nebrojano posećenih koncerata ovih veselih “matorih pokvarenjaka” sa sigurnošću mogu da tvrdim da je ovo bio jedan od najboljih u poslednjih deset godina.

Hladno pivo
Hladno pivo

Petnaestak minuta pauze kako bi se na bini zamenila oprema, a onda su izašli momci iz Hladnog Piva. Gromoglasnim aplauzom ih je pozdravila publika koja je sada već potpuno ispunila rov.  Nakon četiri godine i koncerta u Banovini popularni Zagrepčani su se vratili u Niš. Od samog starta je bilo žestoko, u skladu sa atmosferom u publici, sa “Svijet glamura” sa istoimenog albuma. Nakon nje “Biološki sat” veliki hit iz 2007. godine sa albuma “Knjiga žalbe”. Sve što je bilo tokom nastupa Atheista samo se nastavilo i na nastupa Hladnog Piva. Nakon toga Mile je najavio “Bivšu ženu”, pa je onda usledila ljubavna “Ranjeni i lud”, koju je publika horski pevala sa bendom.

Hladno pivoNi zagrebačka petorka nije se štedela ni momenta, što je naravno izazvalo povratnu reakciju publike. “Sreća” pa “Navuci zastore” samo su neke od pesama koje su svirali u tom prvom delu koncerta. Nakon toga nova pesma “Dibidus”  za koju su skoro izbacili i spot, a koja je naišla na pozitivnu reakciju publike. Smenjivale su se nešto starije sa novim pesmama, “Par pitanja” pa “Kirbaj i kotlovina” sa propratnim uvodom Mileta o gradonačelnicima i tome kako bi trebalo češće da ulažu novac u ovakve manifestacije, naročito u manjim mestima (…velika bina, večeras Hladno pivo, sutra Severina…).

Drugi sat koncerta protekao je u mirnijem duhu, mada na momente je i tada bilo jako. “Pitala si me”, “Samo za taj osjećaj”, “Supermen” bile su na set listi, i još  kao više puta tokom koncerta pokazale smenjivanje između pesama sa “Knjige žalbi” i “Šamara”. Nakon toga “Firma” sa novog albuma iz 2015. “Dani zatvorenih vrata”.

Hladno pivoAlbum za koji mnogi smatraju da je najbolji u njihovoj karijeri je “Džinovski”, njihov debi album. Međutim, godinama unazad pesme sa ovog albuma se retko sviraju. Nakon “Na ovim prostorima” usledile su dve sa ovog kultnog albuma “Pjevajte nešto ljubavno” i “Für immer Punk”, obrada pesme “Forever young” benda Alphaville, dok su nešto kasnije odsvirali “Trening za umiranje”. Dvadeset i nešto godina iskustva je iza Hladnog Piva, tako da o njihovoj usviranosti ne treba trošiti reči, sve je u sekund tačno, a i energija im ne manjka. Dobro, to malo narušava pank estetiku i sveopšti duh koji pank ima, ali sa druge strane Hladno Pivo je poslednjih deset godina otišlo prilično daleko od muzike koju su svirali na početku pa je prilično razumljivo zašto zvuče tako upeglano.

Hladno pivoNakon nekih sat i po vremena regularan deo koncerta se završio i bend je sišao sa bine. Međutim, publika je bila jako uporna pa se bend odmah vratio kako bi sa još par pesama zaokružio ovo veče. “Nije sve tako sivo”, “Vjeruj u mene” zatim gore pomenuti “Trening za umiranje”, “Teško je ful biti kul” kao i “Konobar” odsvirali su na bis i istrošili verovatno i poslednji atom snage kako kod publike tako i kod njih samih. Za odjavu su odsvirali pesmu “Planeta” kojom su stavili tačku na svoj nastup, zahvalili se publici otišli uz gromoglasan aplauz.

Uz zvuke pesme “Kad Sunce opet zađe” KUD Idijota koja je išla sa razglasa publika je polako napuštala rov u Tvrđavi. Ovakvi koncerti definitivno nedostaju Nišu, što je najbolje pokazala publike koje je bilo verovatno više nego što je iko očekivao.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Publika

Save