-

NaslovnaReportažeArtan Lili u Tvornici kulture: Novi zvuk u Zagrebu

Artan Lili u Tvornici kulture: Novi zvuk u Zagrebu

Artan Lili
Foto: arhiva

Jučer su u Tvornici kulture nastupali beogradski noise-pop band Artan Lili i zagrebački pop-rock band Letarg. Prvo se činilo da će zbog popularnosti Artan Lilija u regiji nastupati u Velikom pogonu, ali ipak su nastupali u Malome pogonu i napunili ga do kraja. Zanimljivo je bilo za vidjeti razliku u godinama publike i koliko dobro svi zapravo reagiraju na takvu vrstu muzike. 

Prvi je nastupao band iz Koprivnice, Letarg. Letarg je zapravo kantautor Bruno Antolić koji je okupio ekipu iliti band  koji još čine Ivan Horvatić, Karlo Cmrk i Rajna Hrašćanec. Odličan izbor predgrupe po pitanju formacije benda, jer i Artan Lili i Letarg imaju formu gitara-bas-bubnjevi-dodatni ženski vokal. Usviran mladi bend koji je jučer imao vlastitu publiku koja je znala tekstove pjesama što je za ovakvu muziku jako bitno. Kod bendova kao Letarg kao da se primijeti da su pjesme rađene kući uz akustičnu gitaru i lagano pjevušenje melodija i tekstova. Tek nakon vremena to se uklopi u bend priču i dobije na žestini. Odlična dinamika pjesama, možda na trenutke monotono nakon par pjesama, ali kao cjelina odlično. Letarg zvuči kao hrvatski pop-rock bend, najviše podsjeća na Grettu ili čak Vatru u mlađim danima. E sada ovisi o bendu hoće li to shvatiti kao kompliment ili će gledati na to kao konstruktivnu kritiku. Kada bi snimljene pjesme bile bolje producirane tj. slušljivije, Letarg bi sigurno dobio više publike koja bi došla na koncerte pjevati iz svog glasa, baš kao što to radi Bruno Antolić.

Nakon Letarga publika brže-bolje odlazi do šanka po novu rundu pića ili do ulaza u Mali pogon. Užasna vrućina u Tvornici je za neke oslabila dojam zbog konstantnog brisanja znoja sa sebe ili je za neke povećala dojam rock koncerta. Artan Lili spajaju svoje instrumente i pozdravljaju publiku.

Artan Liliju je ovo treći nastup u zagrebačkim klubovima. Postepeno gradiraju iz prostora u prostor i kad-tad će nastupati u Velikom pogonu. Postavu benda čine Romana Slačala – vokal, Dragan Knežević – gitara, Marko Ajković – bubanj i Bojan Slačala – bas i vokal. Romana je izgledala kao simpatični sovjetski tajni agent u dugom baloneru, a bubnjara Marka je bilo odlično gledati kako udara bubnjeve i kako uživa u onome što radi. Bend je nastao 2013. i lijepo je vidjeti da nakon toliko koncerata i toliko puta odsviranih stvari oni i dalje uživaju u izvođenju pjesama. Zanimljiv koncept izdavanja ‘singl po singl’ i tek na kraju objedinjenje pjesama na albumuArtan Lili.

Najbolje uvod u koncert i pjesma „Novi zvuk u gradu“ i nakon toga nizanje pjesama koje svi znaju. Čak su svirali nove stvari koje kvalitetom ne odudaraju od starih pjesama. Sve pjesme imaju zaraznu melodiju i pjevanje na tragu Obojenog programa. „Nije teško kad se mora“, „A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna?“ i „Džoni“ tjeraju publiku da otvore oči i da osjete tu rock energiju. Publika je najbolje odradila pjesmu „Ako stanemo tu“. Uz prve taktove pjesme odmah se osjetila euforija i ljudi su počeli plesati na groovie melodiju. Nakon „Najbolje što znam“ odlaze s pozornice da se malo osvježe jer su svi bili mokri do kože od vrućine. Publika naravno zove još i Artan Lili se vraćaju i završavaju s pjesmom „Srce“. Band odlaže opremu i odlazi na druženje s publikom.

Odličan rock koncert i odličan rock bend koji treba pratiti na njihovom putu. Svaki novi nastup će im biti veći i veći, jer srpski bendovi kombiniraju rock energiju i pop melodičnost na najbolji način. Takvu muziku možete pustiti kući i uživati, a kada dođe koncert možete čuti iste te pjesme u još boljoj verziji. Jedina zamjerka ide Tvornici kulture zbog užasne ventilacije. I kao što je rekao pjevač i basista Bojan Slačala: „Vidimo se sljedeći put u Velikom pogonu!“.

Set lista:

 1. Novi zvuk u gradu
 2. Blato
 3. Nije teško kad se mora
 4. Profesionalci
 5. A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna?
 6. Jutro
 7. Džoni
 8. Ispod kože
 9. Ono što te neće
 10. Disco
 11. Sajko
 12. Na vodi
 13. Samo ja
 14. Najbolje što znam
 15. Luda stvar
 16. Nojzična deca
 17. Srce