-

Artan Lili u Feedbacku ostavili „Srce“ na terenu

Artan Lili
Artan Lili; foto: Biserka Jovanović

Sinoćni nastup benda Artan Lili u niškom klubu Feedback najbolje se može opisati kao mešavina igre i loma. Nastupu ovog beogradskog noise pop benda prethodilo je zagrevanje od strane lokalnog benda Igralom

Svesni smo činjenice da je ovih dana toplo vreme iz kuće izvuklo ljude za koje ste mislili da su nestali. Dokaz ovog fenomena proleća je Feedback pun do glave.

Igralom
Igralom

Veče je otvorio lokalni bend Igralom. Predvođeni Dimitrijem Simovićem (bas, vokal), Igralomci su sat vremena, na laganoj vatri, pržili prisutne. Naravno, treba pomenuti da svaki od članova ovog benda je u muzici dosta dugo i znaju to što sviraju. Vrtele su se pesme „Lobanja pećina„, „Sudba mi krpi zaslugu“ i druge. Sa laganih džezi ritmova, vrlo vešto prelazili su na tvrde i time publiku držali na granici. Uz jak aplauz i interne fazone iz publike, uglavnom na račun bubnjara benda Marka Tomovića, bend je predao palicu beograđanima.

Artan LiliNakon kratkog muzičkog intermezza, taman dovoljnog da se publika prokrčka, uz aplauz su na scenu izašli članovi benda Artan Lili. Poslednji put su, na isto tlo, stali pre nešto više od godinu dana. Tada su nastupali sa Treptačima svemira i Ventilom.

Bend je bio zagrejan i iščekivao je nastup u Nišu, što se videlo na njihovim licima. Nakon mini štelovanja i usaglašavanja, svoj skoro sat i po dug nastup na poznatom tlu otpočet je pesmom „Najbolje što znam„. Bend je, nakon velikog koncerta sa Crvima u Domu omladine Beograda, niškoj publici želeo da predstavi kako nove pesme a tako i album u najavi, „New Deal„. Šteta je bila što za razliku od beogradskog koncerta nije bilo uslova za Bobovu vizuelizaciju.

Kad smo već kod novog albuma, nakon „Novi zvuk u gradu“ usledila je jedna takva pesma, „Profesionalci„. Na nepoznat ritam, publika je odgovorila šampionski, pratili su tekst pesme koliko su mogli, a ni tanc nije zaostajao. U pesmi „Vreme protiv čoveka„, koja inače važi za najodvažniju, bend je „napržio“ publiku. Artan Lili, bar prema utiscima jednog od prisutnih nakon koncerta, „jedan je od bendova gde ne možeš da ne padneš od igranja“. U retrospekciji, tek sada vidimo koliko je taj čovek bio u pravu.

Artan LiliPesmom „Ispod kože„, publiku su ponovo digli na noge idržali je raspevanom i razigranom pesmom „Ako stanemo tu„. Razume se da, kada vam bend zada domaći zadatak, nema mnogo izbora osim da date sve od sebe i da igrate do iznemoglosti. Usledile su još tri nove pesme, koje je Bojan Slačala, vokal benda nazvao „Ono što te neće“ (prvi singl sa novog izdanja), „Na vodi“ (za koju je šaljivo rekao da izlazi posle izbora kao naredni singl) i „Samo ja„. „Ono što te neće“ je, za sada, jedina nova pesma dostupna na Bandcamp stranici benda, gde izbacuju svoje stvari.

Nakon „Srce„, bend je publici predstavio svoj debi, koji su odradili na vinilu. Jedna devojka iz publike, ponosno u vazduh je digla svoju kopiju. Motivisani time, Artan Lilijevci su krenuli „Sve iz početka“ i, nakon toga, petu (i poslednju ) novu pesmu pod nazivom „Nojzična deca„. Ceo bend se, nakon što su odsvirali „A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna„, poklonio publici i zahvalio im se što su došli.

Artan Lili