fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Artan Lili još jednom osvojio zemunski Fest

Artan Lili još jednom osvojio zemunski Fest

Artan Lili Elektropionir Beograd
Artan Lili; foto arhiva

Bend Artan Lili definitivno postavlja standarde vrhunske zabave u klubovima. Upravo je sinoć zemunski klub Fest bio organizator još jednog takvog događaja. I ovog puta Bojan Slačala, Marko Ajković, Romana Slačala i Ivan Skopulović dali su svoj maksimum, a sve prisutne oduševili svojim vrsnim scenskim umećem.

Fanovi Artan Lilija, koji su prosto opseli klub još pred samog početka koncertne večeri, imali su priliku da najpre prisustvuju nastupu neponovljive predgrupe. Reč je o bendu SickTer. Njegovi članovi zvanično dolaze iz Niša, ali su dva iz Negotina. Ovoga puta uspeli su ozbiljno razdrmati publiku. Njihova imena su Nikola Petrović, Vladimir Milošević i Filip Paraskević. Može se reći da su muzički vidno napredovali, a i sama čast koja im je ukazana da budu pregrupa tako značajnom imenu sa domaće scene kao što je Artan Lili, ide u prilog tome. Dupke pun Fest oduševljeno je prihvatio SickTer. Među odsviranim pesmama našle su se i hitične “Druga strana”, “Ostajem”, “Ja sam se za**bo””, te odlično prihvaćena pesma “Ljubav”, koju su kao poslednju izveli. Može se reći da su momci sa juga ozbiljno podigli nivo raspoloženja u publici.

Uvod u kasniji delirijum među publikom, kakav samo Artan Lili može proizvesti, dogodio se sa prvim hitom koji se mogao čuti, pesmom “Ono što te neće”. Sledeće na set liste našle su “Šta bi bilo da sam ja” “Pad u blato”. I ovoga puta, u toku izvođenja pesama, Bojan je izvan vokalnih deonica saopštavao poruke svojih filozofskih ubeđenja (primerice recitovanje “Moraćeš da voliš i ono što te neće” (“Ono što te neće”)). Red je potom došao na pesmu sa socijalno angažovanim tekstom, koju je najavio kao onu “O Dunavu”. Ustvari, svirana je nešto starija stvar “Na vodi” i popularnih “30 kvadrata novogradnje; siva faza, bez ugradnje; slatke reči, mutne radnje”. Nakon toga, mogao se čuti hit “Ispod kože” , koji su sinoć mnogi sa nestrpljenjem iščekivali, te nešto sporiji ritmovi iz pesme “Salonac”.  Bojan se potom obratio publici sa rečima Loš um i dobra fotelja ne mogu ništa”, dopunjavajući misiju svoje male filozofske škole, tako je nazovimo, kroz koju nas je tokom koncerta tako vešto proveo.

Daljem odličnom raspoloženju, kako samog benda, tako i publike, doprineo je niz hitova Artan Lilija, koji su usledili. Zajedno se radovalo uz svima već dobro poznati “Novi zvuk u gradu”, a onda je u istom tom gradu zakucalo i toplo “Srce” . Sjajin zvuci gitare doveli su sve prisutne do “Džonija”, a potom je usledio mega hit benda “Ako stanemo tu”. Refren Sve što vredi lova ne može da sredipublika je otpevala umesto benda.

Koncertno veče nastavilo se sa pesmama “Depra”, “Sajko” “Samo ja” i “Na mišiće”, a kao poslednja stvar, odsvirana je “Da li mozeš jos jednom”. Poseban momenat za pamćenje bio je onaj kada su se na bini pored benda našli i ljudi iz publike.

Kada su ovako sjajni bendovi u pitanju, bis je nešto što se podrazumeva. Na njemu je još jednom odsvirana pesma “Srce”, a ovacije i aplauzi koji su dolazili iz publike nisu prestajali. Prisutni su pozivali Artan Lili da se vrati, ponavljajući iznova i iznova njihov dobro poznati refren:

 “Srce, o, moraš da ga imaš, dušo moraju ti biti tople ruke; da ne uplašim se kada me dirneš, da mi jednom, jednom bude bolje!”