fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Arsenal metalcore zvuka u Domu omladine uz Fyn, Blood Youth i While She Sleeps

Arsenal metalcore zvuka u Domu omladine uz Fyn, Blood Youth i While She Sleeps

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

While She Sleeps
While She Sleeps / foto: Ivana Marjanović

Vreme je bilo da se ponovo podgreje unutrašnjost beogradskog Doma omladine uz gitarski agresivan i dinamičan zvuk i ovoga puta je to bio zadatak za tri benda: Fyn, Blood Youth i, glavno i dugo očekivano ime večeri, While She Sleeps. Videlo da se da je publika bila prilično zainteresovana za ovaj koncert pa je već od početka počeo prostor da se popunjava.

Nešto malo nakon 21 časa se na bini pojavio novosadski Fyn u sastavu bez bubnjara, nalik na akustični trio. Zanimljivo je da je bend u potpunosti komunicirao na engleskom jeziku (ako se ne varam, nije se čuo bilo kakav “domaći” komentar sa publikom) i manje-više bez posebne najave započeo set. Muzika koju je bend izvodio je na mnogo načina podsećala na čuveni baladni alternative/grunge zvuk devedesetih. Prilično prijatan set, čak i pomalo neočekivan, ni na koji način nije falio aktivniji ili agresivniji pristup. Publika, koja je u ovom trenutku najvećim delom popunjavala prve redove pored bine je vrlo lepo podržala bend i pozitivno ispratila ceo nastup. Fyn je na kraju dobio jako lep aplauz i podršku.

Blood Youth
Blood Youth

Blood Youth iz Harrogatea je bio sledeći i Englezi su odmah prebacili tempo nastupa na veći nivo. Bend je pozdravio publiku, sada je Dom omladine bio već dobro popunjen, a publika spremna za metalcore breakdownove, kojih je bilo na pretek. U par navrata se bend poigravao svirajući početak pesme “Blind” od Korna, kao i rif “Left Behind” od Slipknota da bi publika odmah počela sa glasnom vikom, ali je bend odmah prestao i našalio se: “No, this is not Korn!” Šta reći, bend je znao da podigne atmosferu i ljude na noge. Sam po sebi zvuk nije mnogo drugačiji od nečega što bi se moglo očekivati od nekog opšteg metalcore zvuka, ali je svakako bio efektan i upečatljiv uživo. Mnogi od rifova samo “drobe” i tuku po čulima, ali bilo je istovremeno i dobrih melodičnih momenata. Neke od pesama koje su se izdvojile su “Parasyte” i “Failure“.

While She Sleeps
While She Sleeps

While She Sleeps je već imao punu prostoriju pred sobom, koja je bila puna energije i luda za bendom. Mrak na sve strane osim par svetala na bini i članovi benda su počeli da se naziru kroz mrak, na šta su posetioci odmah počeli sa najvećom reakcijom do sada i postaje jako vruće. Kvintet je na bini i počinje totalno luda energija, nakon koje se po prvi put posle dugo vremena može videti i veliki broj publike koji istovremeno skače na sve strane. Bend je bio izuzetno pokretljiv na bini i non-stop su članovi benda skakali. Zvuk je apsurdno jak i agresivan, iz rifa u rif sve zvuči kao jedna nezaustavljiva zvučna masa koja u ljudima budi primalnu potrebu da neprestano skaču i urlaju. Jedna od pesama koja je dobar primer u setu je “Death Toll” koja je vrlo jednostavno, ali vrlo efektno podigla atmosferu na novi nivo.

While She Sleeps Bend je izuzetno dobro uvežban i čitav nastup je bio samo poligon da izruče svoj arsenal metalcore zvuka. Naravno, publika je iskoristila priliku da peva mnogobrojne delove pesama kao himnu. Pevač Lawrence Taylor je iskoristio priliku da u par navrata crowd surfuje i svojom pojavom je u dosta momenata podsećao bar na rane dane Tima Lambesisa, nekadašnjeg frontmena As I Lay Dying. Ko je voleo metalcore i ovaj engleski bend, nije mogao a da ne bude zadovoljan sa nastupom jer je u okviru svog stila bend ponudio zaista izvrsno dinamičan i energičan nastup koji je bio podržan sa izuzetno dobro raspoloženom publikom, koja dugo nije viđena u toliko velikom broju i što je još bitnije, u takvom dobrom raspoloženju.

Arsenal metalcore zvuka je više nego dobro isporučen i ovo je svakako još jedna pobeda za Resetor organizaciju koji uspeva da ove sezone napakuje vrlo dobre koncerte sa jasnim i efektnim odabirom bendova, a i publika se očigledno pozitivno probudila i počela da bude sve zadovoljnija programom koji nam je ponuđen i nadam se da će se tako nastaviti u budućnosti. Potpuna pobeda.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

While She Sleeps