-

Arsenal Fest: hipnotišuće, energično, najbolje do sada

Anthrax / foto: Kristina Ćirić

Jutarnjim nastupom pank benda Goblini uspešno je završen ovogodišnji Arsenal fest, koji je prethodna tri dana ugostio velika imena poput Anthrax, Buzzcocks, Ane Popović, Thievery Corporation, Skindred, Dub FX, mnoge domaće legende i oko 30 000 posetilaca.

Alitor

Mostovi Kragujevca koji spajaju centar grada sa Kneževim arsenalom prvog dana su vrveli fanovima tvrđeg zvuka. Garden stage otvorio je thrash metal bend Alitor iz Inđije. Izašli su na scenu zračivši samopouzdanjem. Fanovi benda podivljali su već na prvom rifu, a najveće ovacije dobili su uz pesmu „Embittered“ sa njihovog prvenca, i uz novi single „Patterns of Redemption„. Nakon toga što nam je priredio ovaj mladi bend pun života i energije, pitao sam se da li išta može da im stane na put.

Odmah potom na scenu su izašli kragujevački velikani Forever Storm. Započeli su svirku singlom „Mother„, sa njihovog drugog albuma „Tragedy“. U vazduhu se osećala nostalgija od strane lokalaca koji su odrastali uz melodije ovog benda.

Rekao bih da je, nakon ovoga, masa sa osmesima na licu jurila samo u jednom pravcu – na Main stage i dugoočekivani Anthrax. Uz veliko skandiranje izašli su velikani thrash metal scene, jedni od Big Four, i zapalili binu sa hitovima „Among the Living„, „Caught In A Mosh„, „Madhouse„. Uz numere „Belly Of The Beast„, „Fight ´Em ´Til You Can´t„, „Be All, End All„, i pogotovo uz himničnu „Antisocial„, Anthrax i publika bili su kao jedno. Konstantni osmesi na licima benda govorili su da nisu očekivali takav odgovor publike. Na samom kraju nastupa svi su zaigrali indijanskim plesom uz himnu „Indians„. Otišli su sa bine oduševljeni reakcijom publike i obećali da će se brzo vratiti u Srbiju, a fanovi će dugo prepričavati ovaj spektakl.

Posle Anthraxa na Gardenu smo mogli čuti britanski pank bend Buzzcocks, matorce koji u poznim godinama ostavljaju utisak energičnih omladinaca. Ostale opcije prve večeri bile su Kerber, Orthodox Celts, Dead Joker, Ritam Nereda, pa ko šta voli.

Ana Popović

Drugi dan Arsenal festa zabeležio je rekordnu posetu od oko 12 000 posetilaca u jednom danu. Main stage otvorili su Repetitor i razmenili svoju beskrajnu energiju sa već uveliko okupljenom masom. Dok je Repetitor zabavljao publiku na Mainu, na Garden stageu su prašili lokalci Larska. Pobednici Bunt rock festivala opravdali su očekivanja vrhunskom svirkom. Zagrejana Repetitorom, publika je dočekala blues izvođačicu Anu Popović. Svetska, a naša Ana dočekana je vriscima publike, pretežno muške.

Večernja kiša je ulepšala trenutak koji su svi čekali. Thievery Corporation je izašao na scenu. Vašingtonski višežanrovski DJ duo zaplovio je scenom sa instrumentalom „The Forgotten People„. Podijum se pretvorio u veliki ples uz hitove „Until The Morning„, „Letter To The Editor„, „Amerimacka„. Nakon dva vraćanja na bis, spektakl je završen numerom „Drop Your Guns„. Posle toga publika je mogla da čuje Darka Rundeka, Pero Defformero, Bjesovi.

Skindred

Treći dan obeležen je nastupom velškog metal benda Skindred i australijskog bivšeg uličnog svirača Dub FX. Uprkos tome što je izgledalo kao da će poseta za Skindred biti siromašna, njihovim izlaskom na binu se to promenilo. Otvorili su kombinacijom uvoda „Imperial March“ i pesmom „Under Attack“ nakon čega je Benji Webbe forsirao skandiranje publike da bi ih malo razdrmao, i kritikovao ih za njihovu „pospanost“. To se znatno promenilo u toku nastupa, a na kraju su svi skakali kao jedan. Publika je imala priliku da čuje pesmu „Machine“ koju do sada nigde nisu svirali.

Za ljubetelje drugačijeg zvuka na Garden stageu se u to vreme mogao čuti grčki bend Electro Vampires. Uprkos tehničkim problemima uspeli su da hipnotišu deo mase koji je došao da ih podrži. Nakon Skindreda usledila je glavna senzacija koja je napunila MainDub FX. Publika je uživala uz hitove „So Are You„, „Flow„, „Love Someone„. Posle nastupa zahvalio se publici Arsenal festa i preko svoje Fejsbuk stranice.

KKN & Kojot su zatvorili Main stage poslednje večeri. Poslednje dve pesme koje su se mogle čuti na ovogodišnjem Arsenal festu bile su „Ima Nas“ i „Deca Iz Komšiluka“ benda Goblini uz jutarnji izlazak sunca.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: PRVI DAN, DRUGI DAN I TREĆI DAN