-

Arsenal Fest 11 – dan treći: Novi početak

Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije galerija slike
foto: Nemanja Đorđević

Koautor: Mladen Milošević

Posle dve burne večeri Arsenal Festa, došlo je na red zaokruženje i zatišje, mada klimaktičnih završnica nije falilo, kako na Mainu, tako ni na Gardenu. Već neskriveno mamurna, ali i sveža, tek pristigla publika lagano se zagrevala uz trome grandž zvuke Petera Veina i hardrock lokalno obožavanih Osvajača.

Petera Veina na Gardenu menjaju beogradski alternativci iz benda Gazorpazorp. Ovi relativno novi, ali iskusni i vešti muzičari pokazali su, pretežno mlađoj publici koja je čekala kasnije nastupe mladih trepera, da i rokenrol može da bude itekako zabavan. Klinci su se njihali uz zvuke ovog benda koji je jako izloženo pred njima davao sve od sebe. Muzičarima se, kao i mnogima na festivalu, na licima jasno ocrtavalo uzbuđenje usled toga što konačno mogu da se popnu na pozornicu i otpraše ovaj kratak, ali ubitačan set. Ono što treba posebno istaći je to da kad slušate Gazorpazorp uživo imate osećaj da svi oni podjednako učestvuju i uživaju u stvaranju i izvođenju muzike. Osetna je ta prijateljska atmosfera i zajedništvo između njegovih članova.

Posle Gazorpazorpa, energiju stišava Ivan Jegdić plačnim vokalima i iznuđenim uzdasima iz prvih redova. U toku, kako je rekao, za njega i bend neuobičajeno brze pesme, Ivan se okušao i u stilu nalik na progam koji će uslediti posle njega sačinjen od X, Rouzi i Voyage.

Sajsi MC Arsenal Fest Knežev Arsenal Kragujevac reportaža galerija fotografije slike
Sajsi MC

Nežni dečaci i lo-fi trep bitovi ustupili su mesto eksplozivnoj Sajsi MC koja je preuzela i nadomestila svu (hiper)maskulinu energiju i nastupom izvela iz adolescencije uzavrelu publiku uz prvu šutku večeri (da, dobro ste pročitali). On bi da se ženi, a meni se ne udaje – pankerski urliče muški deo publike. Sajsi je u suštini čistokrvni punk – govori šta hoće bez pardona, zavodi poglede svih u publici i potpuno vlada binom, ali i telima posetilaca, u čemu joj znatno pomažu i snažni bitovi i skrečovanje DJ BKO-a.

Posle Sajsi, sad već sazrele slušaoce Gardena zatiču Kragujevčanima dobro poznati Dead Joker. Ovi death metalci koji prigrljuju satiru, na bini se raspoređuju ravnomerno kao kordon pred protestante, ne okolišajući uvodima i razradama, jer naredna pesma je o smrti… kao i sve ostale naše pesme. Reklo bi se da su Dead Joker, iako jedini metal bend na festivalu, svojom gromoglasnom, brzom i haotičnom svirkom potpuno zadovoljili apetite posetilaca s metalskim afinitetima.

Yngwie Malmsteen Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije slike galerija reportaža
Yngwie Malmsteen

Velika seoba mase u pravcu Gardena nije mnogo oštetila Yngwiea Malmsteena, kome je ovo prvi, sasvim sigurno i jedini, nastup u Srbiji, ali i trenutno jedini nastup u Evropi uopšte. Nimalo izvikan, veliki virtuoz velikog ega nije potrošio ni trenutak predviđenog vremena na statično soliranje. Malmsteenov nepresušni kontingent trzalica je po količini rasute plastike uspešno nadmašio pivske čaše, ležerno gađajući fotografe pod binom dok se nadsviravao sa klavijaturistom Željkom Marinovićem, koji mu je vokalima neretko krao šou. Malmsteen ove večeri nije štedeo ni na gitarama. Osim u dinamičnim pozama i jednom rukom, svirao ih je i nogom, ugazivši poslednji ton uz naklon, a jedna je bogami završila visoko u vazduhu i kasnije bila dokrajčena od pod bine.

Kanda Kodža i Nebojša Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije galerija slike reportaža Oliver Nektarijević
Kanda Kodža i Nebojša

Gužva s kapije Gardena se ne razuđuje sve do bine, gde uvek naštimana ekipa benda Kanda Kodža i Nebojša prisnom atmosferom dočekuje fanove koji rado nadopunjuju Oliverovo trezveno pevanje. Ali jači ste od pića, ej, poručuje, i sam zbunjen što nazdravlja flašicom vode. Publika uzvraća s velikom podrškom i posle uznjihanog pevanja nastavlja skandiranjem za bis, ali na festivalima nema bisa, pozdravite Texas Flood! I biše pozdravljeni svi iskonski bluz tonovi Texas Flooda, bili oni nadahnuta naracija Nenada Zlatanovića ili oduženo jammovanje benda, kojeg nikad dosta, pa i po cenu prekoračenja satnice.

Dok je publika na Gardenu đuskala uz bluz, Main stage je krasila još veselija i razigranija slika. Aca Celtic i Orthodox Celts radili su ono što najbolje znaju – prašili irish folk rock, muzikom terali ljude da neobuzdano slivaju piva u sebe, uleću u najnasmejaniju šutku u kojoj su ikada bili ili se u parovima, uhvaćeni jedni drugima pod mišku, vrte u krug. Slika nalik onima kakve mnogi pamte s najmoćnijih nastupa ovog sastava na beogradskom Beer Festu. Aca Celtic je kao veoma iskusan frontmen preuzeo i ulogu dirigenta publike, koja je na svako njegovo mahanje rukama i bodrenje, reagovala tako što je pojačavala intenzitet pevanja i šutkanja u prvim redovima.

Orthodox Celts Aca Celtic Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije galerija slike reportaža
Orthodox Celts

Nisu mogli nikog boljeg da pozovu za kraj programa, da vas odavde sve rasteramo. Zablesnuvši uljujkanu publiku šljaštom belog odela, iz dima istupa Goran Biševac Biške i ne priznaje pojam celodnevnog ili trodnevnog umora. U sitne sate završnice, umesto vatrometa odjekuju Pero Deformero. Gitarista se spotiče o redosled pesama, jerprekorava ga Biške, lepo sam ti reko da ne slušaš Malmsteena, poludećeš ko što je on poludeo. Sa trzalicom po sred čela Biške je žario i palio publiku po Gardenu. Turbo metal folk sa jedne i irski folk sa druge strane ipak ne rasteruju festivalsku publiku do samog kraja.

Arsenal Fest jeste završen, ali je s njim, nadamo se, počelo novo poglavlje koje obiluje ponovnim izobiljem koncertnih i festivalskih dešavanja bez maski, bez distance, bez straha, koja obiluju prijateljskim zagljajima, dobrim provodom i kvalitetnom muzikom. Svaka čast organizaciji koja se uz sve nedaće, što globalne, što lokalne, što lične, izborila za sve ljude koji su ova tri dana uživali kao da one pošasti koja je vladala prošle godine nikada nije ni bilo. Hvala Arsenalu, vidimo se ponovo naredne godine!

Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije galerija slike