-

Arsenal Fest 11 – dan drugi: Poplavilo je!

Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije slike
foto: Nemanja Đorđević

Drugi dan Arsenal Festa 11 sa sigurnošću je pokazao da nikako ne predstavlja sramežljivi povrtak onome kako su festivali ranije izgledali. Ako je prvog dana gotova suša, onda je juče nastao potop. Broj posetilaca je drastično porastao, gužva je bila gde god da se okrenete, redovi svuda. Baš kao što smo, pre početka epidemije, navikli da sve izgleda.

Ovo veče na Main stageu „arsenalcima“ je otvorila dobra poznata hrvatska skupina Hladno Pivo. Mile Kekin i ekipa zračili su euforijom, snagom i harizmom koja im je omogućavala da Main pretvaraju čas u plesni podijum, čas u divlji punk koncert, čas u instagramičan prostor u kom svi snimaju mobilnim telefonima. Ono što se istaklo na ovom koncertu je konekcija s publikom koju nije imao nijedan bend do tada na festivalu. Iako spakovan u malo pakovanje, Mile Kekin je svojim stavom i spontanim akcijama kojima je pokretao fanove pokazao kako je veliki frontmen.

Sjajan momenat nastupa bilo je menjanje teksta pesme „Ne volim te“ iz nije nam jasno zašto ne zatvaraš zubnu pastu, u nije nam jasno kako smo preživeli 18 meseci bez ovako divnih stvari. Ta rečenica, kod benda i publike stvorila je neraskidivu vezu, usled deljenja iste sudbine. Čekali su i fanovi i bend isto toliko dugo da se ovakav koncert ponovo dogodi.

Hladno pivo Mile Kekin Arsenal fest Kne\ev Arsenal Kragujevac Long Play fotografije galerija
Hladno pivo

Drugi zlatni momenat, pak nije pripao bendu, već dotičnoj Milici, koja je iz publike imala hrabrosti da, na Miletov poziv, istupi na binu i odrepuje vers Eda Majke u pesmi „Teško je ful biti kul„. Počela je pomalo zbunjeno i sramežljivo, ali onda je ušla u zonu i s velikom sigurnošću odrepovala taj deo kao da je rođena za binu, izazvavši oduševljenje kod publike. Mile je posle toga prokomentarisao da je za dve godine očekuje ponovo na bini, ali da malo obnovi tekst. Jasno Mile, ukrala ti je šou, morao si nekako da se opravdaš.

Koliko je bio krcat main stage u toku Piva, toliko je Garden bio još puniji u toku Koljinog nastupa. Ovaj bradati blues debeljuca je zaista jedna od najsimaptičnijh pojava na domaćoj muzičkoj sceni i u sebi nosi neverovatnu harizmu. Za razliku od pomenutog Kekina koji leti po bini kako bi vas animirao, Koljina harizma leži u njegova četiri prsta na desnoj ruci kojima veoma vešto plete po gitari i duhovitim, emotivnim tekstovima koji su u stanju da vas u isto vreme nasmeju i rasplaču. I jedne i druge reakcije mogle su se videti na licima posetilaca.

Kolja Arsenal Fest Long Play Kragujevac Knežev Arsenal fotografije slike galerija Tri prsta
Kolja

Što se tiče svirke, ona je bila potpuno bez premca – gruv čvrst kao pesnica, gitare koje plaču blues, kvalijature koje vas prebacuju u zadimljene njujorkške barove i duvači koji sve to začine dozom funka i jazza. Najjaču reakciju publike iznedrile su numere „Brian Jones“ sa svojim crnohumornim tekstom i „Maršala Birjuzova 8“ na čiji stih kad sve ovo prođe i sve na svoje mesto dođe je publika reagovala gromoglasnim pevanjem.

Posle Kolje na binu je izašao bend Svemirko, hrvatska muzička atrakcija na čijem čelu se nalazi Marko Vuković, koja već neko vreme predstavlja jedan od najtraženih sastava na ovim prostorima. Slavu su stekli neuobičajeno brzo, a u jedan od razloga zašto se to desilo uverila se i publika Arsenal festa. Njihov nastup je zasigurno bio najrazigraniji događaj na Gardenu ove godine kako u publici tako i na bini. Njihova muzika na studijskim snimcima namenski zvuči pitko i poprilično ravno, ali na nastupima bend stvara dinamiku koja vas vuče iz pesme u pesmu i ne da vam mira. Pesme s novog albuma „Skalamerija“ bend je iznosio najubedljivije i s najviše snage, a publika je na veliko čuđenje Marka znala sve tekstove.

Svemirko Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal Arsenal Fest Long play fotografije slike galerija
Svemirko

Zatvaranje Gardena ove večeri, pripalo je poznatom kantautoru Nikoli Vranjkoviću. Njegovi nastupi uvek su poseban događaj, jer Nikola poseduje veoma snažnu fan bazu koja posvećeno sluša njegovu muziku, zna sve tekstove i ne preza od toga da odere svoje glasne žice. Svirka je, kako to obično biva kod Vranjkovića, startovala mirno kako bi kasnije postajala sve masivnija, masnija, agresivnija i brža.

Posebno emotivan momenat bila je Nikolina kratka ispovest publici da se oseća jako čudno, jer je ovo prvi put da u poslednjih mnogo godina dolazi u Kragujevac i da se nije čuo s čovekom čija zastava s natpisom SUPERHEROJ je visila iznad Main stagea, osnivačem Arsenala Mikicom Zdravkovićem.

Nikola Vranjković Arsenal Fest Knežev Arsenal Kragujevac Long Play galerija slike fotografije
Nikola Vranjković

Sam finiš ovog nastupa je nešto što će definitivno ostati urezano u sećanje publike. „Moraćeš da naučiš da živiš sa tim„, pa „Manastir„, pa „Zvezdane staze“ i za sami kraj „SDSS“ – kakvo rasklapanje Garden bine. Da se ova svirka ikako mogla opredmetiti izgledala bi kao cunami i zemljotres koji udaraju silovito u istom trenutku. Savršeno zakucavanje za kraj druge večeri.

Večeras na Arsenal Festu očekuju Gazorpazorp, Ivan Jegdić, Sajsi MC, Kanda Kodža i Nebojša, Texas Flood, Pero Defformero i Ortodox Celts i mnogi drugi izvođači. Balkanrock redakcija svima želi lep provod. Zaključajmo kapije Kneževog Arsenala sa stilom!

Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal Long Play fotografije slike galerija crowd publika