-

Arktička noć u vrelom SKCu

arhiva

Sinoć je u velikoj sali SKCa u Beogradu održan koncert finskog heavy metal benda Sonata Arctica. Dugo očekivan spektakl je ispunio svoja očekivanja, naročito zbog činjenice da im je ovo prvo gostovanje u Srbiji.

Koncert je krenuo na vreme, tačno u 20 časova, i to sa bendom Winterborn, koje je publika, iako u ne mnogo velikom broju, nagradila brojnim aplauzima, za šta su članovi benda fanovima poklonili puno diskova i trzalica. Klasičan heavy zvuk, malo lošije ozvučenje, tako da je nastup momaka iz benda prošao relativno nezapaženo, mada se mora priznati očigledan trud, kao i interesantan nastup bezkosog gitariste u braon bundici!

Na scenu se nakon toga penje holandski Delain, jos jedan predstavnik skandinavskog sympho metala. Veoma dobro dočekani od strane publike, prvenstveno zbog svoje dvadesetdvogodišnje seksipilne pevačice Charlotte Wessels koja je pokazala beogradskoj publici i svoje vokalne i fizičke prednosti. Svirali su pesme Invidia, Stay Forever, The Gathering, Go Away, Virtue and Vice , Nothing Left, Control the Storm i Pristine za kraj. O bendu se najviše govori kao o naslednicima svojih sunarodnika iz benda Within Temptation, mada će im za dosticanje njihove popularnosti trebati mnogo više truda i znanja.

A onda na scenu stižu zvezde večeri. Simpatična finska petorka zvana Sonata Arctica, veoma uvežbana i muzičko-scenski besprekorna. Počev od klavijaturiste koji je nosio majicu Motley Crew, preko vanserijskog gitariste Eliasa Viljanena ispred kojeg je bio ventilator koji mu je stalno vijorio kosu, do frontmena i glavne face u bendu, pevača Tony Kakka, koji je koncert otpevao u klot zelenoj košulji kakve se kod nas ni na pijaci ne mogu naći u prodaji.

Nakon uvodnog instrumentala Everything Fades to Gray, momci iz benda kreću da prže. Ređaju se pesme Flag in the Ground i Paid in Ful, tokom kojih su imali malih problema sa zvukom. A onda se sve popravilo. Nakon pesama Caleb i The Last Amazing Grays, ide Full Moon, u toku koje publika pada u delirijum. Tonny skače po bini, kleči dok peva sporije pesme, odličan je frontmen, iskreno je sinoć uživao u koncertu.

Nakon još jedne relativno nove pesme As If The World Wasn’t Ending, ponovo klasika. Publika oduševljeno peva sa Tonijem 8th Commandment. Stižu i Last Drop Falls i White Pearl, Black Oceans, a nakon toga muzičari izvode solo tačke. I onda iznenađenje, počinju uvodni taktovi Replice. E, ovo je bio vrhunac večeri. Uz Juliet i The Cage završavaju oficijelni deo, dok publika traži još koju pesmu na bis.

Izlazi Toni i bez muzike peva Queenov standard We Will Rock You, zatim je tu i In Black And White, a potom i potpuna ludnica uz veliki hit Don’t Say A Word. Na kraju Vodka, a onda su se članovi benda zagrlili i nekoliko puta poklonili vernoj beogradskoj publici. Odličan način da se završi koncert. I kako je Toni obećao, sviraće oni ponovo u Srbiji, nadamo se što pre.