fbpx

-

Naslovna Reportaže Apokaliptika danas! ‒ Finci napunili Ušće za Noć muzike

Apokaliptika danas! ‒ Finci napunili Ušće za Noć muzike

Apocalyptica + Simfonijski orkestar RTS-a Ušće Beograd Noć muzike
foto: Nemanja Đorđević

Finski četvoročlani rok-metal sastav Apokaliptika nastupio je sinoć, 30. avgusta u okviru Noći muzike na Ušću, sa početkom u 22:45 časova. Ovo je bio njihov drugi nastup u Srbiji, koji je trajao gotovo sat i po vremena.

Često poštovaoci kvalitetne muzike postavljaju pitanje koja je svrha slušati bendove koji se bave obradama. Jedan od bitnijih argumenata protiv tog uglavnom logičnog pitanja jeste postojanje benda Apokaliptika. Ovi momci uspeli su da naprave revoluciju u postojanju takozvane kaver muzike. Ne samo što su približili metal žanr široj publici, već su instrument za koji se smatralo da pripada isključivo klasičnom muzičkom opusu, inkorporirali na sasvim neobičan način u tvrdi, „metalni“, rok zvuk.

Apocalyptica + Simfonijski orkestar RTS-a Ušće Beograd Noć muzikeExit light enter night oglasio je početak koncerta na Ušću. Iza tročlanog čelističkog sastava nadvijala se ogromna udaračko-perkusionistička aparatura, koja je mračnim ritmom davala kontrast melodičnim violončelima. Pesmom Somewhere around nothing najavili su jednu finu retrospektivu njihovog dvadesetogodišnjeg stvaralaštva na ovom beogradskom nastupu. Opus pesama kretao se od hevi metala, preko hard roka, pa sve do obrade klasičnog dela Per Gint Edvarda Griga.

Apocalyptica + Simfonijski orkestar RTS-a Ušće Beograd Noć muzikeČuli smo “hitove” For whom the bell tols, Unforgiven, Seek and Destroy, Master of Puppets, Nothing else matters, Tunder struck… Sve u svemu, jedan većinski omaž grupi Metalika, ako se sme primetiti, ali ćemo kao olakšavajuću okolnost za takvu setlistu navesti upravo identična očekivanja masovne publike.

Kompleksni aranžmani, briljantne tehničke sposobnosti, virtuoznost instrumentala koja nadmašuje original karakteristike su ovog benda o kojima posle dve decenije na muzičkoj sceni nema potrebe više raspravljati. Nagrađeni bučnim ovacijama, pozivani na bis, praćeni horskom pesmom od strane publike članovi Apokaliptike završili su nastup vidno zadovoljni i nasmejani.

Iako poreklom iz hladne i nedruželjubive Finske, ovi momci, čija imena autor ovog teksta ne može da zapamti osim da ih „kopipejstuje“ sa gugla, nisu odoleli srdačnom odzivu tople publike sa Balkana. Dočekaćemo ih rado i sledeći put.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Apocalyptica + Simfonijski orkestar RTS-a Ušće Beograd Noć muzike