-

NaslovnaIzdvajamoAntivalentinovo 3 - novi festival u gradu

Antivalentinovo 3 – novi festival u gradu

Let3 Dom sportova Zagreb
Let3; foto: Sarah Agić

Prije nešto više od dvije godine Let 3 je zakazao događaj koji je najavljen kao njihov prvi samostalni koncert u Zagrebu u zadnjih nekoliko godina. Budući kako je termin kalendarski padao poprilično blizu Valentinova, događaj je zamišljen kao njegov antipod uz naziv „Antivalentinovo“ i slogan – „ništa ljubav, samo karanje“. U goste su još pozvali i standardni live zicer Kawasaki 3P i Morso te napravili – instant hit. Prošle godine, recept je bio sličan i malo proširen – pozvani su Psihomodo Pop, Stampedo i S3NGS. Pošto se i drugo izdanje pokazali koncertnim pogotkom, nije bilo teško pretpostaviti da će ove godine doći i do trećeg ukazanja ovaj put nazvano „Karentinovo“.

Demolition Group Dom sportova Zagreb
Demolition Group

Cijeli događaj su otvorili slovenski Demolition Group koji zaista nisu trebali daleko potegnuti da bi došli u Zagreb – naime Demolition Group je iz Brežica, prvog većeg naselja nakon graničnog prijelaza Bregana. Naravno, kako već i doliči otvaranju festivala u Zagrebu i tome kako tretiramo bendove koji nisu glavna atrakcija večeri – za vrijeme njihovog nastupa skupilo se svega par desetaka ljudi. Demolition Group zvukom neodoljivo podsjeća na legendarni Morphine, ponajviše zbog saksofona koji u ovom rock sastavu u statusu pravog „lead“ instrumenta, dok je bas ritam sekcija ipak ponešto „masnija“ i teža nego što je u slučaju gorespomenutog benda iz Massachusettsa. Kao što to i obično kažemo za sve bendove koji imaju tu nesreću nastupati prvi na festivalu i unatoč tome pružiti dobar nastup – veselimo se sljedećem samostalnom klupskom nastupu.

Edo Maajka Dom sportova Zagreb
Edo Maajka

Moram priznati kako me od svih izvođača večeri ipak najviše zanimalo kako zvuči Edo Maajka koji zadnjih godinu dana ponovno nastupa sa bendom. I to kakvim bendom. Bendom u kojem sviraju Toni Starešinić, Mario Rašić, Mirsad Dalipi i Yogi Lonich. Inače, Yogi je čovjek koji je s Chrisom Cornellom odsvirao „Black Hole Sun“ na zagrebačkom koncertu. Ako to nije definicija frajera, onda zaista ne znam što je. Ako baš inzistiramo na nekom trpanju u kalupe Edo je očito po vokaciji primarno reper, no u duši njegovih pjesama ima itekako puno rock’n’rolla, što je vidljivo po tome kako pjesmama prirodno leži aranžman sa gitarom i bubnjem te sa kakvom lakoćom iz ovih pjesama Yogi Lonich izvlači vrlo raspektabilne solaže.

U sat vremena koliko mu je bilo na raspolaganju, Edo je pružio brzi pregled karijere počevši od samih početaka („Jesmo’l sami“, „Saletova osveta“) do potpuno recentnih stvari poput „Ne mogu disat’“. Emocionalni vrhunac koncerta je svakako bila „Mater vam jebem“. Ima već 13 godina otkad je Edo snimio ovu stvarčinu, a svaki stih još uvijek nažalost bolno odjekuje kao da je snimljen jučer. Nažalost, kvaliteta zvuka je podosta kaskala za svirkom benda. Zvuk je cijelo vrijeme koncerta bio pomalo „šupalj“ i odzvanjao. Da nije riječ o tehničkim limitima same opreme za razglas, pokazali su i TBF i Let 3 za vrijeme čijih koncerata je zvučna slika bila bitno bolja.

TBF Dom sportova Zagreb
TBF

Za TBF je bilo predviđeno nešto više vremena (oko sat i petnaest minuta), no dečki iz Splita su već sa otvaranjem uz „Moj um pali“, „Pljačka“ i „Esej“ pokazali da nemaju namjeru kalkulirati s nekakvim forsiranjem novog materijala te da idu otprašiti pravi „greatest hits“ set. Za vrijeme svirke TBF-a Mala dvorana Doma sportova se konačno popunila, a situacija sa zvukom bitno poboljšala. TBF je kroz cijeli svoj set savršeno krstario i balansirao tmurne prikaze naše zbilje („Heroyix“) sa svojim „dizalicama“ tipa „Veseljko“ ili „Guzice i sise“. „Šareni artikl“ je pak savršeno sjeo kao lajtmotiv cijelog Anitvalentinova te ga se slobodno može proglasiti i neslužbenom himnom. Malo je ipak falila „Nostalgična“, no pretpostavljam da su TBF-ovci ispravno procijenili kako ovo nije tip koncertnog tuluma u koji bi „legao“ njen blago melankolični tekst.

Let3 Dom sportova Zagreb
Let3

Pirotehnika, konfeti, mariachi, barbike, Novi Fosili i TBF – sve ovo je stalo u sat i pol nastupa Let 3. Bilo bi zanimljivo pitati Mrleta i Prlju radi li se o namjernoj konceptualnoj poruci. Naime, Let 3 je na Valentinovo kao ultimativni kič blagdan kao odgovor ponudio – kič na kvadrat. Ako je zaista tako, u potpunosti su uspjeli, no Let 3 kojeg ću osobno pamtiti ipak nije onaj sinoćnji koji izvodi zaista nepotrebni cover Novih Fosila „Tišu“.

Po reakcijama publike, opravdali su ulogu domaćina ove večeri te se pokazalo kako je većina publike ipak „povukla“ na koncert zbog Letovaca. Iako su svi izvođači bili na visini zadatka, Mala dvorana Doma sportova je zaista gorjela jedino dok je Let 3 svirao „Profesor Jakov“, „Dijete u vremenu“, „Riječke pičke“ te prilikom izvedbe nove verzije „Izgubljenih“ s TBF-om i El Combom. Kao domaćin i zadnji bend, Let 3 je iskoristio i privilegiju izlaska na bis, te zatvorio Antivalentinovo uz „Ženu varam“, „Kurcem u čelo“ te „ Naftu“. Uslijedila je zahvala svima koji su došli te potvrda – ako je itko sumnjao, Antivalentinovo se vraća i iduće godine. Ako nastavi u ovom formatu, red bi ga bio nazvati onim što je očito postao – novim festivalom u gradu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Let3 Dom sportova Zagreb