-

NaslovnaIzdvajamoAmfetamin Stevea Wynna u KC Gradu

Amfetamin Stevea Wynna u KC Gradu

Steve Wynn
Steve Wynn / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je kultna ličnost američkog andergraunda, Stiv Vin, održao koncert u KC Gradu i svoje verne fanove poveo na emotivno putovanje kroz svoj bogat opus u sat i po vremena.

Početak koncerta je bio najavljen za 21:30h, mada je bilo sumnji da će zaista početi na vreme. Ali tačno negde oko pola deset, od zidove KC grada su počeli da se odbijaju prvi, tihi akordi pesme “Follow Me” i svi prisutni su znali da je Stiv Vin otpočeo još jedan nastup za pamćenje. Na nju se nadovezala kratka gitarska improvizacija u koju je zapravo bila prerušena “Tears Won’t Help” koja se tek otkrila nakon što je Stiv počeo da svira njen vrloo melodičan rif. Već je ovde uspeo da zainteresuje i oraspoloži publiku što je bilo vrlo važno za daljnji tok koncerta.

Steve WynnNa koncertu je Stiv vešto demonstrirao presek svoje obilne diskografije, koji se i nakon “Tears Won’t Help” nastavio kroz izvođenje pesme “That’s What You Always Say” grupe The Dream Syndicate. Od tih najstarijih pesama, na setlisti su dobile mesto i “Daddy’s Girl” u nešto izmenjenom aranžmanu, “Merritville” koja je ostavila za sobom teskoban utisak u prostoru KC Grada i dobro poznata “When You Smile” koja je u pravom trenutku usporila događaj nakon napada gitarske distorzije koji se pre nje odigrao (u vidu pesme “Southern California Line“), ali je prilikom njenog izvođenja Stiv i dalje držao pažnju publike u svojim rukama. Takođe se izdvojila i fenomenalna, možda jedna od najboljih Syndicateovih pesama, “Burn” koju je Stiv uobličio posebnim izvođenjem i “Tell Me When It’s Over” kojom je pre 33 godine počeo prvi, legendarni album The Dream Syndicate, a kojom je Stiv sinoć završio koncert.

Interesantno je da je čak i na onim agresivnim i furioznim pesmama, za koje bi neko pomislio da im fali pratnja ritam sekcije i još jedne gitare, postava koju Stiv neguje kada svira sa The Miracle 3, zvučale fenomenalno u samostalnom izvođenju koje se sastoji samo iz gitare i glasa. Tako da je publika imala priliku da čuje i “The Days of Wine and Roses“, “Then She Remembers” i još jedan njegov hit, “Amphetamine” koju je na setlistu ove turneje naknadno dodao, kada je u San Sebastijanu shvatio da sasvim pristojno zvuči i u ovakvom maniru.

Odsvirao je i neke pesme koje publika možda i nije očekivala da će čuti poput “Baby, We All Gotta Go Down” andergraund supergrupe Danny & Dusty, koju je Stiv odsvirao na zahtev jednog fana iz publike i čiji je refren publika horski ispratila, “1976” benda The Baseball Project, kao i obradu Lou Reeda, “Coney Island Baby“.

Steve WynnStiv Vin ima sjajnu harizmu i ume da animira publiku na sjajan način. Između pesama joj se često zahvaljivao i pričao različite priče o svojim pesmama, o nekim događajima koji su ga inspirisali da ih napiše kao i o svojim dosadašnjim iskustvima stečenih prethodnih puta kada je dolazio u Beogradu (nije zaboravio da pomene burek i vinjak). Nije dozvolio ni u jednom trenutku da prostor okupira neprijatna tišina, kao ni publici da previše čeka njegove pesme. Jednom je stvorio “sing along” momenat, kada je odsvirao “There Will Come a Day“, koji je publika iskreno, i u višeglasju, prihvatila. Taj “sing along” nije bilo nimalo isfoliran i umesto da izazove osećaj gađenja kod prisutnih, izazvao je njihove emocije i samo je događaj postao nekako još intimniji.

Dva puta se Stiv vraćao na binu, ali ne zato što se po njegovom odlasku odigralo još jedno tradicionalno, isklišeirano skandiranje publike koja “želi još”, već zato što je njemu bilo dobro i hteo je još da svira. I kroz čitav koncert se i moglo primetiti da je vrlo zadovoljan i čak ponosan. Tako su pozitivna energija Vina i pozitivna energija publike uzajamno delovale, a baš u takvim slučajevima nastaju koncerti za pamćenje, baš poput ovog sinoćnjeg.

Steve Wynn

Setlista:

1. Follow Me
2. Tears Won’t Help
3. That’s What You Always Say
4. Daddy’s Girl
5. We Don’t Talk About it
6. Whatever You Please
7. Love Me Anyway
8. Southern California Line
9. When You Smile
10. 1976 (The Baseball Project)
11. Shelley’s Blues, Pt. 2
12. Then She Remembers
13. Merrittville
14. There Will Come a Day
15. Baby, We All Gotta Go Down
16. The Days of Wine & Roses
17. Under the Weather
18. Burn
19. Coney Island Baby (Lou Reed)
20. Amphetamine
21. Tell Me When It’s Over