-

American Music Club u SKC-u

U organizaciji web magazina POPBOKS, American Music Club je održao više od nastupa u beogradskom SKCu. Američki kantautor Mark Eitzel kao i ostatak ponovno okupljenog i relativno novog sastava, pokazali su zašto se smatraju za jedan od najznačajnijih savremenih alternativnih bendova.

Osnovani su daleke 1982. godine u San Francisku. Vremenom grupa je često menjala postavu. 1994. Mark je rasformirao bend zarad solo karijere, da bi pre pet godina ponovo okupio American Music Club kada i nastaje povratnički album Love Songs for Patriots. U Beograd su došli kako bi nam prezentovali poslednji album izdat prošle godine pod nazivom The Golden Age. Izdali su do sada 9 albuma, ne računajući Markovu bogatu solo karijeru. AMC je trenutno na turneji po Evropi.

Da se ne bi dosađivali čekanjem benda, publiku je zagrejao bubnjar AMC Steve Didelot uzevši gitaru i odsviravši par pesmica. Ubrzo se pojavljuje kompletan bend nagrađen ovacijama iz publike. Stvarno je divno slušati ih uživo. Toliko emocija, tolika iskrenost, tolika energija ali i težina rečima je neopisiva.

Mark Eitzel na svoj način preuzima svu nepravdu, sve ono što nas čini nervoznim iskazuje gorčinu. Pokazao je zašto ga smatraju za jednog od najboljih rock poeta današnjice. Depresivna nota, ali i specifičan humor dominiraju u njegovim tekstovima. Mark je pre početka svake pesme objašnjavao kako je nastala ili o čemu govori. Duhovitost nije izostala. Bio je vidno nasmejan, osmeh nije skidao sa lica. U pojedinim trenucima Kada su u sred nastupa imali manji tehnički problem, on nije stao, već je uzeo gitaru i sam odsvirao i otpevao pesmu. Muzički zvuče savršeno. U nekim trenucima daje čisto neku podlogu, a negde su gitarski rifovi toliko izbačeni u prvi plan da se Mark i ne čuje jasno.

Lepo je videti pun SKC publikom prosečne starosti oko 35 godina. Masa je bila umerena, uglavnom tiha, nagrađivala je ponekim vriskom i aplauzom Markove pesme.

Koncert je trajao sat i po, sasvim dovoljno. Publika je izvukla dva bisa, prosto im nije dala da prekinu nastup. Nagrađeni pozorišnim aplauzom, AMC se povukao sa bine, ostavili nas sa samim sobom da odemo tiho u još jednu oktobarsku noć.