-

Naslovna Reportaže Alternativno veče "Vračar rocks" festivala

Alternativno veče “Vračar rocks” festivala

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

stuttgart_online
Foto: Arhiva

Sinoć su u okviru “Vračar Rocks” organizacije u klubu “Božidarac” nastupili Crvi (bend ex-Kriške) koji su se predstavili po prvi put u novoj postavi. Nakon njih su se na sceni našli Multietnička Atrakcija i na kraju Stuttgart Online.

Koncert je poprilično kasnio (nastup je započeo nešto pre 22 časa) dobrim delom jer se publika prvobitno pojavila u jako malom broju, što je negde navelo na osećaj da koncert možda neće proći toliko dobro kao neki od nastupa tokom prethodnih nedelja. Nešto kasnije se broj posetilaca poboljšao, mada je i dalje ostao utisak da nije vladalo veliko interesovanje za ovo veče.

Oko 21:50 su se pojavili “Crvi” koji su posle omanje pripreme na bini, započeli instrumentalni uvod. Energičnog duha, dobar zvuk gitare i bubnja, naterali su posetioce na pokret. Zvuk bi se mogao opisati kao alternativni rok koji je agresivniji i usmereniji ka napadnijim zvucima gitare u solo deonicama dok je glas u tradicionalnijem alternativnom rok zvuku. Set je bio kraći, svega nekoliko pesama (pod pretpostavkom je bilo da su skratili set usled kašnjenja da bi ostali bendovi stigli na vreme). Jedna od zamerki na nastup bi se mogla samo uputiti na zaista minimalnu komunikaciju benda i publike, gde je tokom nastupa sa publikom razmenjeno “Dobro veče!” i “Ćao!

Sledeća je bila Multietnička Atrakcija. Na sceni su se pojavili Osman Ahmed i Nemanja KojićKojot” na bas gitari (ovoga puta je “Kojot” bio u crvenoj odevnoj nijansi, uz ludi šešir i neobične naočare). Nastup je u nekim momentima ličio na performans, s obzirom na vrlo neobičan pristup muzici ovog dua. U momentima gde je Ahmed kombinovao svoje rečitative sa pomalo šizofrenim nastupom na bubnju, “Kojot” se vrlo skladno nadovezivao sa repetitivnim, bučnim ili uvrnutim linijama na bas, da bi povremeno i vokalno učestvovao zajedno sa Ahmedom. “Export Me” je bila među prvim pesmama koje su značajnije privukle pažnju. “Multiethnic Attraction” je još jedna od pesama koja se istakla sa svojim tekstom: “Ja nikada neću ući u finale! Ja nikada neću ući u anale!” Sigurno je najatraktivniji momenat nastupa bio kada su Ahmed i “Kojot” u jednom momentu šizofreno ponavljali tokom jedne od pesama tekst “Šta mi je?! Šta mi je, j*** te?!” koji je Kojot čak i iskazivao vrištanjem, što je dalo potpuno haotičnu i humorističnu atmosferu. Nastup je trajao takođe relativno kratko i završen je već nešto pre 23h.

Nastup Stuttgart Online-a je krenuo desetak minuta kasnije, gde je duo basiste Bojana Slačale i Marka Barišića predstavio publici njihovu verziju bas/bubanj komunikacije. U strofi pesme “Superheroj” se gotovo čuje Primus-like zvuk iako. Uzgred, sva tri benda su tokom nastupa bila više naklonjeni ka narativnom, rečitativnom stilu što se glasa tiče. Novija pesma “Zašto ćutiš kada mnogo toga znaš?” je dala poleta publici sa jasnom porukom protiv straha od slobodnog ispoljavanja misli. Bojan i Marko su pored glasne ritam sekcije uspešno kombinovali i vokalne deonice u kojima su najčešće iskazivali kratke i jasne poruke svojih pesama. Bilo je moguće primetiti da je publika reagovala značajnije i da je nastup uspeo da “digne” publiku.

Nažalost, iskren opšti utisak je bio da je celokupan nastup prošao “pravolinijski” i da je u opštem raspoloženju i publike i izvođača manjkalo energije. Nisu bendovi za sebe bili loši ali je atmosfera nekako ostala bez previše entuzijazma u sebi.