-

Akustično blues veče sa MacLeodom

Novosadski kafić „Sting“ ugostio je 16. maja jednog od najčuvenijih živih blues izvođača Doug-a MacLeod-a. Nije bilo boljeg mesta za MacLeod-ov nastup od „Stinga“ što zbog prijatne atmosfere koju pravi redovna klijentela, što zbog salunskog izgleda kafića idealnog za blues zvuke.

Sat vremena nakon zakazanog početka koncerta, tačno u 22 sata, Doug je započeo svoj performans kojim je pedesetak prisutnih proveo kroz Džordžiju, Alabamu i Misisipi i vratio u Novi Sad. Veštim sviranjem na svojoj Reso-Phonic gitari, koju je upravo on načinio poznatom, dočarao nam je „kako izgleda pun mesec nad prerijom“ i „kako izgleda ispijanje six pack-a piva sa prijateljem na verandi“.

Nastup je ličio na kabare veče jer je Doug, izuzetno harizmatičan i duhovit, pre svake pesme govorio o svojim dogodovštinama, ljubavima i ženama ali pre svega kako je dobio inspiraciju za pisanje te pesme. Upravo u jednom takvom uvodu otkrio je definiciju muzike koju svira „da svira samo ono šta zna i o onome o čemu zna a da se to prosto može nazvati blues-om“. Naviku da nas poput naratora uvodi u svaku pesmu je stekao tokom dvadeset godina duge karijere radio voditelja i DJ-a, koja još povećava njegovu slavu u Americi. Publika je još mogla da čuje o Doug-ovom životu sa prostitutkom, njegovom odlaskom u mornaricu, druženjem sa čuvenim George-om „Harmonica“ Smith-om…

Posle sat vremena svirke, za kojih je odsvirao devet pesama, napravio je 45 minuta dugu pauzu koju je proveo u bašti kafića razgovarajući sa obožavaocima. Koncert je trajao do pola sata iza ponoći, a po završetku Doug je uz pivo nastavio razgovor sa publikom uprkos tome što mora rano da ustane i nastavi četvoronedeljnu evropsku turneju.

U izjavi za Balkanrock je izneo svoje oduševljenje prijatnošću srpskog naroda, dobrom hranom, lepotu Srpkinja smatra dobro čuvanom tajnom i da pravu sliku Srbije šire pojedinci a ne političari. Upravo ga takav jedan pojedinac dovodi u Srbiju po drugi put i zahvalan mu je na tome.

Rekao je: „Bilo da komponujem ili da puštam muziku na radiju ona mora da dođe iz mog srca a nema srećnijeg čoveka od mene što često sviram i putujem“.