Ako ne znaš šta da radiš, DAB-u se okreni u DOB-u

foto: arhiva

U subotu, 9. februara u Domu Omladine Beograd imali smo priliku da nahranimo dušu nastupom koji je jedan od najvećih rege sastava na Balkanu Del Arno Band organizovao povodom promocije novog albuma “Ako ne znaš šta da radiš“. Album je pušten u slobodnu prodaju 25. januara ove godine za izdavačku kuću “Mascom records” i na njemu se nalazi deset pesama, od kojih je publika imala prilike da ranije posluša čak tri numere.

O ovom bendu je već dosta toga rečeno i o njihovoj popularnosti na muzičkoj sceni nesumnjivo svedoče koncerti koje su mnogobrojni članovi izvodili više od trideset godina veoma uspešno. Sa početkom ove godine, otvaraju novo poglavlje izdavši album “Ako ne znaš šta da radiš” nakon trinaest godina pauze. Ovaj poslednji koncert osim promocije novog albuma, predstavlja nastavak neumorog rada frontmena Jovana Matića i njegovih saradnika.

Slika na bini dočaravala je poznatu atmosferu – četrnaestoro članova koji iskrenim i neskrivenim žarom i dobrom svirkom žele da podele srećne trenutke sa publikom, koja im je to nesebično uzvraćala ostvarujući na taj način svojevrsnu konverzaciju i šireći poruke karakteristične za rege kulturu. Nove pesme “Meni se okreni“, “Opsesija sobom“, “Još uvek ima nade” odlično su prihvaćene i dokazale su da DAB uspešno odoleva godinama i da je njihova misija nepromenjena – tu su da spajaju i toj priči zaista nema kraja.

Del Arno Band Banovina Niš

Publika je zdušno prihvatila njihovu ruku govoreći dušom, kao što je to činio i svaki izvođač na svom instrumentu, bilo da su u pitanju perkusije, duvački ili trzalački instrumenti, kao i vokali. Koncertni prostor pretvoren je u sobu u kojoj se nalazio čitav svet prisutnih, u kojoj je energija kružila poput laganih skakutavih melodija rege žanra. Poruka da će svako od nas sresti nekog na kraju, poznat je kredo benda i uliva snagu i nadu u budući život. To je i razlog da se svakoga dana zahvalimo suncu, jer je život ono najvrednije što posedujemo. I, zaista, za sreću je nekad potrebno jako malo – samo jedna dobra stvar, dobra vest zbog koje bismo osetili ispunjenje i radosnije.

Svi ti dobro poznati stari hitovi poput “Više nego život“, “Verujem“, “Igraj dok te ne sruše“, “Preko” i mnoge druge, zajedno sa pesmama sa novog albuma popunile su vremenski okvir od skoro dva i po sata bez pauze, simbolično obojeni Jovanovim dobro poznatim pitanjem i konstatacijom: “Je l’ razumete?” i “Hvala vam što širimo ljubav”. DAB je pozivan čak tri puta da se vrati na binu, što su muzičari sa zadovoljstvom prihvatili. Na kraju, treba spomenuti i to da je bend ovim koncertom podržao organizaciju “Srce“, centar koji se bavi prevencijom suicida, podsetivši da je svaki život važan i da ga trebamo poštovati i razumeti uz nesebičnu podršku.

Filozofija ovog benda ostaje ista, kvalitet muzike i izvođenja takođe ne opada već se gradaciono razvija i sazreva. Ono što je novo jeste još veći broj pesama koje će svakog slušaoca podsetiti ne samo na značaj i bogatu inspiraciju, već i na upornost i volju, koji su osnovni pokretač bogatog i uspešnog života i osećaja sreće koju Del Arno Bend svakim svojim tonom želi da utka u uši recipijenta, jer oseća.