-

NaslovnaReportažeAiming for Enrike u Atom akademiji: Svemirski disko na norveški način

Aiming for Enrike u Atom akademiji: Svemirski disko na norveški način

Johanbrauer Aiming for Enrike Atom Akademija Beograd
Aiming for Enrike; foto: Nemanja Đorđević

Ako na YouTubeu ukucate Aiming for Enrike prvo što će vam iskočiti jeste niz live sessiona, koji će vam definitivno zagolicati maštu, tako da je od same najave koncerta bilo jasno da se ovo ne sme propustiti.

S obzirom na to da je ponedeljak dan koji niko ne voli, veoma rana satnica koncerta svima je dobro legla. Oko 20:15 kad je najavljena predgrupa Johanbrauer, mala, ali ušuškana Atom akademija bila je poprilično prazna. Sa minimalnim kašnjenjem na binu izašao je beogradski bend, ovog puta u pojačanom sastavu. Klasičnom pank rok triu na bini pridružio se i Luka Latinčić na gitari i pratećim vokalima. Prazninu kluba popunio je brz i glasan ritam koji je tekao tokom celog nastupa. Kao u tinejdzerskim filmovima, nakon prve pesme klub je od jednom počeo da se puni, i u roku od 5 minuta ceo podijum ispred bine bio je pun mladih i nasmejanih ljudi. 

Johanbrauer Aiming for Enrike Atom Akademija Beograd
Johanbrauer

Ceo nastup Johanbrauera odisao je simpatičnom srednjoškolskom energijom pank benda, sve sa polu raštimovanim gitarama, blago falš pratećim vokalima i đuskanjem devojčica u prvom redu. U pesmama koje su najavili kao nove, vokalne melodije vuku na domaće “nju vejv” hitove, ali je instrumental zakucan u klasičnom pank ritmu. Kompletnu svirku ovog benda interesantnijom učinio je prvi gitarista benda Marko Obradović skakanjem sa bine i trčanjem kroz publiku, kao i neobičnim zvucima koje je proizvodio gitarskom pedalom privezanom na svoj instrument. Najbolje reakcije publike Johanbrauer pokupio je pesmom “Tundra” sa “Hali Gali kompilacije“. Ova stvar definitivno je najupečatljivija u njihovom repertoaru, kao i na pomenutoj kompilaciji. “Pucaj mi u kolena, pregazi me kolima” otpevali su svi u napakovanom Atomu. Momci su definitivno napravili pravi rok hit.

Nakon energičnog nastupa ove četvorke bina se ispraznila, a publika je počela da se komeša. Delovalo je kao da će se klub isprazniti i da će zvezda večeri svirati u praznoj prostoriji. Ubrzo se na bini pojavio duo i odmah počeo da poliva publiku zvukom. Kako su Simen i Tobias zasvirali svi su se umirili i sa punom pažnjom gledali i slušali šta norvežani rade. Zakucanim repetitivnim ritmom Tobias Ørnes Andersen držao je napetost, dok je Simen Følstad Nilsen bariton gitarom i ogromnim brojem gitarskih pedala proizvodio zvuke koji nimalo ne liče na gitaru.

Johanbrauer Aiming for Enrike Atom Akademija Beograd
Aiming for Enrike

Podizali su tenziju u prostoriji, polako, ali sigurno. Veliki broj muzičara ne bi se usudio da ovako počne svoj nastup, jer bi većini publike ovo moglo delovati dosadno, ali ovaj dvojac hrabro nastupa i zna šta će servirati. Nakon poprilično dugog uvoda, uleteli su u “Don’t Hassle the Hoff“, ujedno drugu stvar sa svog novog albuma “Music for Working Out“, koji promovišu ovom turnejom. Od prvog tona masa je počela da vrišti. Svima su na licu bili osmesi, a većina je đuskala. Atom akademija pretvorila se u futurističku diskoteku gde najneobičniji DJevi na svetu kombinuju sve žanrove od jednom. Narednih sat i po pretapali su jednu numeru u drugu, dok je publika potpuno omađijana gomilom zvuka koju njih dvojica emituju pulsirala u ritmu.

Ako biste se trudili samo da pratite kako Simen proizvodi sve te zvuke i šta nasnimava na loop pedale sigirno biste se u jednom trenutku izgubili. U toku pesama poput “Hard Dance Brainia” on bi potpuno ostavio gitaru i pustio neki arpeđo loop koji nikome, osim njemu, nije jasno kad i kako je nastao. Neretko bi kleknuo i rukama udarao po pedalama dok pored njega Tobias na crvenom, plišanom, bubnju zakucano i autoritativno trese celu prostoriju. Autentičnost celog nastupa dočaravala je njihova komunikacija i dovikivanje na bini. U jednoj ili dve pauze izmedju pesama vrlo su evidentno pokazivali oduševljenje na reakciju publike. Delovalo je kao da nisu očekivali da će svi prisutni sa tako velikim oduševljenjem primiti ovu čudnu mešavinu koju oni nude.

Johanbrauer Aiming for Enrike Atom Akademija Beograd

Nakon sat i po neprekidne i energične svirke sišli su sa bine, a publika je sa oduševljenjem skandirala i tražila bis. Naravno, vratili su se i odsvirali pesmu “Moustache“. Tokom ove numere gitarista je sve vreme proveo na kolenima udarajući po pedalama u savršenoj sinhronizaciji sa bubnjem. Delovalo je kao da slušate isprekidanu djent pesmu, samo što je odsvirana na pedalama i bubnju. Nakon ovoga srdačno su se zahvalili publici i sišli s bine. Svi u klubu ostali su puni utisaka, dok se grupica mlađih fanova okupila ispred bine da proučava pedale koje gitarista koristi. 

Ovakva svirka je nešto potpuno drugačije. Deluje kao prozor u budućnost ili paralelni univerzum, gde su pravila muzike potpuno iščašena. Aiming for Enrike pružio je sinoć, pored dobrog provoda i đuskanja, potpuno novi pristup pravljenju i izvođenju muzike. Ukoliko budete u prilici da ih čujete uživo, nemojte to propustiti, a sad pravac na streaming platforme da slušate njihov novi album!

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Johanbrauer Aiming for Enrike Atom Akademija Beograd