-

NaslovnaReportažeABS u Nišu: Dva sata milozvučnog roka

ABS u Nišu: Dva sata milozvučnog roka

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

foto: Vukašin Stanojević
foto: Vukašin Stanojević

Niški rock sastav ABS održao je samostalni koncert u svom rodnom gradu u klubu Black Stage.

Petar Vukojević
Petar Vukojević

Rad i posvećenost benda ABS prema muzici koju sviraju oseća se u svakom tonu. Do sada su, pored brojnih nastupa, zabeležili i pobedu na Medijana Balkanrock festivalu 2014. godine a pre dve godine snimili su i album prvenac „Pravac za spas“.

Kao što je bilo najavljeno, set lista bila je kobinacija autorskih i pesama bendova koji su uticali na njih i njihov rad. Svoj nastup podelili su u dve celine, a tokom nastupa nisu izostali ni dimni i svetlosni efekti. Iako je bio četvrtak, Black Stage klub bio je solidno posećen. Nastup je počeo nešto pre 23 časa.

Tokom prvog seta smenjivale su se „Kao da je bilo nekad“ (EKV), „Saznao sam dijagnozu“, „Pakleni vozači“, „Johnny“ (Atomsko Sklonište), „Zvezda potkrovlja i suterena“ (Riblja Čorba) sa autorskim pesmama benda ABS „Kreni pa stani“, „Virus“, „Pravac za spas“, i, kako rekoše, najsvežijom autorskom „Doba konzervi“.

Negde baš na sredini seta pogašena su sva svetla a onda je dim počeo da se razleže sa bine a raznobojni snopovi svetla počeli su da ga paraju. Iako ovaj efekat izgleda zanimljivo, nezahvalan je za prostore kao što je klub Black Stage. Prvi set zaokružen je sa „Another brick in the wall“ (Pink Floyd) a onda je bend najavio kratku pauzu.

Dalibor Jevtić
Dalibor Jevtić

Nakon nekih petnaestak minuta drugi set započinje u akustičnoj varijanti, samo gitara (Danilo Simić) i vokal (Petar Vukojević). Izveli su pesme „Fikreta“ (Zabranjeno Pušenje) i „Seobe“ (Kerber). Polako se na binu penju i ostali članovi benda i narednih par pesama bend praši u punoj snazi. Bubnjar benda, Lazar Đurić dobio je svojih pet minuta i tokom solo deonice oduševio sve prisutne. Usledio je „Mezimac“ (Kerber) a prati je jedna od njihovih do sada najpoznatijih pesama – „Ima li nade?“. Na bini im se pridružuje Bogoljub Manić (Ajvar Mleven) i na oduševljenje prisutnih zajedno izvodi jednu pesmu sa momcima iz benda ABS. U okviru ovog seta ABS je premijerno izveo i jednu od svojih novih pesama, koja još uvek nije snimljena: „Otkucaji“. U sličnom maniru nastavljaju sa još jednom autorskom „1987“, a onda kreće EKV mini set sa „Anestezija“, „7 dana“ i „Zemlja“ kojom su se pozdravili sa publikom.

Ipak, nije baš sve bilo gotovo. Još jedan gost na bini, Nikola Simonović, naša ptica fantastičnih glasovnih mogućnosti koja uskoro odleće sa juga, sa bendom ABS izvodi pesme Kerbera „Mezimac“ i „Seobe“ nakon kojih su usledile prave ovacije.

01_ABS