-

ABOP u Tvornici kulture: gdje završi party, počinje after

ABOP After je Bolji Od Partya
foto: Arhiva

U Tvornici kulture sinoć su nastupili audio-vizualni bend ABOP i kao predrgrupa Ikonal. ABOP ili After je Bolji Od Partija je zagrebačka grupa koja od samih početaka odiše misterijom. Tek su ove godine, nakon pet godina postojanja, izbacili prvi nosač zvuka. Moglo ih se čuti samo uživo ili preko amaterskih lo-fi snimki na YouTubeu. To možda i je pravi način za razvijanje benda, jer čuti ABOP na YouTubeu i uživo je neusporedivo.

Koncert je krenuo na vrijeme i pred jako mali broj ljudi izlazi predgrupa u obliku DJ-a Ikonal. Ikonal je Nikola Kos, DJ koji pušta svoju muziku koja je mješavina electra, acid housa i techna. Na tu zanimljivu muziku moglo se plesati bez problema, ali većina ono malo publike je odlučila sjesti na stepenice u zadnjem dijelu Tvornice. Šteta jer Ikonal ima potencijala da zabavi velike mase na tulumima. On je nastupao dosta dugo, čak oko sat vremena, a muzika nakon pola sata postane repetativna i prije bi odgovarala da se pušta u neke jutarnje sate. Ikonal je pripremio teren za glavne zvijezde večeri.

Tvornica se popunila do kraja i ABOP izlazi na pozornicu. ABOP čine šest članova od kojih svaki svira u još jednom poznatom bendu, a to su Erol (bass), John (bubanj), Levi (bubanj), Božanski (sampleovi, synth), Tourett (synth) i Lo Peaks (miks pult). Svaki član je donio nešto iz drugih bendova i napravili su odličan mix svega i svačega. Posebnost ovog benda stoji u tome da imaju dva bubnjara, a jedan bas bubanj. Svirka je u elektro obliku, ali sve se svira kroz rock način. Ne može se biti u publici i samo stajati, ritam vas ponese i morate plesati.

Jučer su predstavljali svoj prvi nosač zvuka  „ABOP“. Čule su se pjesme „Blue Thunder“, „Fifty Sixty“ i, vjerojatno najpoznatija, „HIT 40“. Svaka pjesma je odsvirana savršeno i način na koji svaka pjesma eksplodira je odlično zamišljen. ABOP ima svoj prostor za probe i tako su mogli usavršiti svaku pjesmu da zvuči baš kako bi i trebala zvučati. Nije bilo mjesta za umor ili dosadu, samo  za plesanje i uživanje. Publika odlično reagira na svaku pjesmu i to je odlično za vidjeti, jer ogromna je razlika kada imate DJ-a koji može puštati ovu glazbu ili kada imate bend kao ABOP koji sve svira uživo i tako dobiju na svježini, jer uvijek su moguće improvizacije. Koncert je trajao skoro dva sata, a izveli su sve pjesme s novog EP-ja.

Osobito se mora naglasiti izgled pozornice. Posebne vizualizacije upotpunile su do kraja svirku. I kroz zatvorene oči mogli ste osjetiti kako svjetlo konstantno mijenja svoju boju i kako pjesmu oblikuje u potpunosti. Odlično zamišljen performans koji bi trebali svi doživjeti. Kada bi se elektronska muzika izvodila na ovaj način, klupska scena bi izgledala drugačije. ABOP je doživio novi početak s prvim albumom i dalje može biti samo uzbudljivije i uzbudljivije. Bend je pokazao kako elektronska muzika treba zvučati: što više groovea i što više psihodelije pretvaraju svaki koncert u stvarno posebno iskustvo.