-

AAAAAAAAAAA! Boy Harsher i Hide u Domu omladine Beograda

Boy Harsher Hide Dom omladi Beograd Srbija slike fotografije galerija Nemanja
foto: Nemanja Đorđević; Boy Harsher

AAAAAAAA! DUM DUM! AAAAAAAAA! Vrisak, bas od kojeg tlo vibrira i mrak. Tako je dvojac iz Čikaga Hide započeo svoj nastup u već tada krcatom Domu omladine Beograda.

Glavni deo ovog performansa bio je horor-monolog pevačice, Heather Gabel, koja se svojim pokretima zalepi za vaš pogled i ne dozvoljava da se maknete. Gotovo nevidljiv na sceni, Seth Sher je taj koji prosipa mračno-industrijski zvuk sa sintisajzera i čini da u svakom delu svog tela osetite duboke bas linije. Nastup bez reda ili konkretnog ritma. Minimalno, slobodno i sirovo do bola.

Međutim, verovatno i najveći nedostatak ovog dvojca, ako uzmemo u obzir njihov žanr, jeste pauza između pesama. Taman što se masa „naloži“ oni se prosto zaustave. Kao da je neko uzeo makaze, presekao svirku i rekao „aj sad ponovo“. Pa vas to samo od sebe natera da u sebi kažete „Je***e, zar opet pauza“. Tišina, nameštaj se za pesmu, AAAAAAA!, masa se naloži, pufff, tišina, „Thanks everybody, we love you“, AAAAAA! DUM DUM, masa se naloži, pufff… I tako ukrug, ukrug, ukrug.

Boy Harsher Hide Dom omladi Beograd Srbija slike fotografije galerija Nemanja
Hide

Nakon bendaa Hide, čekalo se bar pola sata na glavni duo, Boy Harsher, kojeg čine Jae Matthews i Augustus Muller. Kada su izašli na binu usledilo je sat i po znojave i konstantne, može se reći, rejvčine. Mračno, nezaustavljivo i neprekidno. Iako se često dovode u isti koš sa darkwave glavama kao što su Lebanon Hanover i She Past Away, ono što Jae i Augustus rade mnogo više teži ka elektronici.

Elektro-pristup muzici je ono što u njihovim nastupima čini da se publika pokreće i prepusti tom šta-god-samo-nastavi osećaju. To se tek može osetiti na njihovom novom albumu “The Runner” sa kojeg su izveli nekoliko pesama. Doveli su post-punk na moderne granice i verovatno stvorili korene nekih budućih cyber-punk žanrova. Jednostavno rečeno, oživeli su žanr spojivši ga sa modernim dobom. Kao da je rejv sklopio pakt sa darkwavevom i otkrio punu moć mračne strane.

Boy Harsher Hide Dom omladi Beograd Srbija slike fotografije galerija Nemanja
Boy Harsher

Ko god se našao sinoć u DOB-u nije mogao da odoli “pokretanju” i da je hteo. Sudaranje metala, bas koji vas neprestano udara u grudi i dubok glas pevačice čine tu tamnu harmoniju koja obuzme sve. Nije bilo sekunde kojoj su dozvolili da zvrji prazna. Svaki njihov akt čini da pomerite tu prokletu nogu, ruku, maksimalno opustite telo kao one naduvane figure u obliku čoveka koje se nepredvidivo bacaju na sve strane. Što je i dalo rezultat da se svi pošteno oznoje i razigraju.

Za kraj “Pain, always pain”, što su reči pesme „Pain“ sa kojom su se probili na svestku scenu. Verovatno je ona razlog svakog pojedinica zašto uopšte i zna za Boy Harsher. U jednom trenutku Youtube te odabere, kaže ti „slušaj ovo“, a ostalo je istorija. Ne možeš da izbaciš „Pain“ iz glave, shvatiš da imaju još brdo dobrog materijala, zavoliš bend, dođeš na svirku i onda dobiješ taj mind-blown efekat „Je***e al’ ovo rastura“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Boy Harsher Hide Dom omladi Beograd Srbija slike fotografije galerija Nemanja