-

NaslovnaReportažeA Perfect Circle u Beču: Uvrnuti ples sa demonima

A Perfect Circle u Beču: Uvrnuti ples sa demonima

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle Beč
foto: Nemanja Đorđević

Ne postoji namera da vas posebno davimo o samom bendu i njegovom istorijatu, nije nam ni na pamet da polemišemo o njihovom misticizmu ili ne daj bože o kojoj je muzičkoj veličini reč. Posvetićemo se striktno sinoćnjem koncertu sastava A Perfect Circle koji je u hladnoj decembarskoj noći nastupio u Wiener Stadthalle u Beču.

Bend je početkom godine objavio povratnički album „Eat the Elephant“ koji je uglavnom jako dobro prošao među kritičarima („Disillusioned“ je po izboru časopisa Bilbord proglašena za najbolju rok pesmu u 2018.). Trenutno su pri kraju svetske turneje koja broji popriličan broj pređenih gradova i zemalja. Posle toga, odlaze na zasluženu pauzu jer gosn Maynard (pored vina) mora da se posveti i novom fantomskom albumu benda Tool koji će ugledati svetlost dana početkom 2019. godine. Ubeđen sam u to.

Jako je bitno napomenuti da je koncert (uostalom kao i cela turneja) bila striktno zabranjena za bilo kakvo snimanje i fotografisanje iz publike. Ma koliko to čudno bilo, bez i jednog telefona u vazduhu, disciplinovana publika u Beču je to maltene u potpunosti ispoštovala.

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle BečDvorana i nije bila baš ispunjena do poslednjeg mesta za vreme bolesno tačne Chelsea Wolfe koja je nastupila kao gošća na koncertu. Princeza mraka se sa svojim bendom prošetala po diskografiji sa naravno akcentom na prošlogodišnje savršenstvo od albuma „Hiss Spun“. Crveno svetlo i dim. Krv. Reži, šapuće, vrišti, i sve to radi preko bučnih distorzija. Savršen razglas i akustična sala nam je omogućila da sve to upijemo u potpunosti. Izvući ovoliku jasnoću iz veštičinog vokala preko sve ove gitarske buke stvarno je za pohvalu. Pored nje, blekerski sastav je bio na visini zadatka i vidno im je drago da nastupaju pred APC. Želja za još kojom pesmom je bila više nego prisutna, iako smo se pribojavali da bi možda time mogla i ukrasti šou glavnom bendu.

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle BečPublika svih uzrasta došla je iz raznih krajeva Evrope. Bilo je poštovalaca Toola, ali i gomila industrial fanova pretežno odevenih u majice i dukserice benda NIN. Iako se očekuje za početak koncerta APC, i dalje ne postoji krkljanac, već je omogućeno potpuno slobodno kretanje među publikom.

U tmini dima polako izlaze momci iz benda dok je Maynard ostavljen za kraj. Koncert startuje naslovnom pesmom „Eat the Elephant“ uz skromnu vizualizaciju. Gledajući prizor ispred sebe zabrinuo sam se i pomislio jel to to? Jebote nije. Vizualni prikaz koncerta je nešto najlepše što sam u životu video. Toliko promišljen i ritmički uklopljene 3D animacije koje se provlače iznad benda prosto su me ostavile bez daha. I to je trajalo do samog kraja koncerta.

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle BečOkosnicu nastupa činili su prvi borbeni redovi gde je nastupio ples gitarskih silueta koji su izvodili Billy Howerdel, Matt McJunkins i Greg Edwards. Iza njih, na samoj sredini kao kralj u šahu na kružnom uzvišenju stoji Maynard u belom odelu, tu u istoj liniji sa njim je i bubnjar Jeff Friedl sa desne strane. Od gustine mraka i dima teško se naslućuje ko je ko, a pritom tek naslućujemo da je to dražesni Maynard James Keenan u stvari. Sve dok ne zapeva i pusti taj prokleti anđeoski glas ili na trenutke odigra uvrnuti ples sa demonima.

Tek nakon furiozne „The Hollow“ obratio se prisutnima i zahvalio na toplom dočeku. Izvinio se kako je prehlađen i kako je to uticalo na njegov glas. Bilo kako bilo, vokalne deonice je izveo perfektno pa čak i one u kojima je učestvovao kao deo vokalne harmonije. Teško je bilo razaznati ko u stvari peva neke numere. Iako su sva trojica za mikrofonima mogao se čuti samo jedan savršeno tačan glas. Tu i dolazimo do velikog otkrića, Billy Howerdel je na vokalima, pored naravno gitarskog rada, bio izvanredan. Čovek je zajedno sa Jeff Friedl za bubnjevima izneo čitav koncert. Inače je Jeff posedovao sopstvenog tehničara, jer je za potrebe pojedinih numera bio zadužen novi setap bubnjeva što je sve bilo sinhronizovano i neprimetno bez ikakvih zastajkivanja među pesmama.

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle BečZa divno čudo, publika je jako pozitivno ispratila sve pesme sa novog albuma, na trenutke i sa većim žarom u odnosu na kultnije stvari. Dobro, ne preterujmo, sigurno ne više od izvođačkog i vizuelnog savršenstva večeri „Wanishing“ i „The Noose“.
Nedostajala je „Contrerian“ sa novog albuma koja je bila obavezna na ovoj turneji. Umesto nje smo nagrađeni obradom od Depeche mode „People are People“. I da, nek ostane zabeleženo da smo ostali osakaćeni do kraja života jer, „Judith“, himna moje generacije, nije izvedena. Veliki propust.

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle BečNakon predstavljanja benda i polubisa, APC je za sam kraj izveo „Delicious“. Kako se numera bližila kraju Maynard se zahvalio na poštovanju stava o snimanju i fotografisanju koncerta i istovremeno pozvao prisutne da ako to baš žele da urade da to urade sada. Većina je pohrlila za mobilnim telefonima ne bi li „ukrali“ trenutak i zabeležili poslednji Billijev solo od desetak sekundi. Tu je zaista već bio kraj nastupa koji se završio gromoglasnim aplauzom koji je trajao u nedogled.

Nema novog bisa. U stvari ima, u junu 2019. godine kada u istom ovom prostoru Mejnar dovodi Tool. Ma koliko se „bahatili“ prema publici, A Perfect Circle im to i te kako vraćaju i to striktno bazičnom formom… dobrim pesmama i fantastičnim izvođenjem istih.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Chelsea Wolfe A Perfect Circle Wiener Stadthalle Beč