-

69 Eyes: „Vampiri iz Helsinkija“ opravdali očekivanja fanova

The 69 Eyes

Nakon dugog priželjkivanja ponovnog dolaska legendarnog finskog goth’n’roll benda The 69 Eyes u Hrvatsku, u nedjelju 24.1. konačno je stigao i taj dan.

Oduševljenje koncertom, koji se najavljivao gotovo pola godine, nekima je ipak splasnulo kada su veterani goth-scene Christian Death otkazali nastupe s mlađim, ali popularnijim kolegama. Vjerojatno je i to doprinijelo činjenici da je klub Boogaloo (opet) bio poluprazan. Usprkos tome, kvalitetnog gothic zvuka u nedjelju nije nedostajalo.

Koncert je oko 20 sati otvorila zagrebačka skupina Phantasmagoria, pred solidnim brojem od gotovo 200 ljudi. Kao i uvijek, kvalitetna svirka hrvatskih gothic prvoboraca još je jednom dokazala da je Phantasmagoria kao dobro vino – što starije, tim bolje. Na stranu je li to dobro ili ne, ovaj se bend u dva desetljeća svoga djelovanja gotovo i nije mijenjao, što je na domaćoj rijetka, da ne kažem jedinstvena pojava. U njihovoj setlisti svoje mjesto je našla i nezaobilazna „White Wedding“, cover Billy Idola, a jedina zamjerka je što su već na početku večeri počeli mali problemi sa zvukom, pa je bas prečesto bio naglašen do zaglušujuće buke.

Slijedeći polusatni gothic session pripao je talijankom bendu zanimljivog imena Mandragora Scream, koji sam prvi put čula prije mnogo godina, ali ne i pogledala uživo. Pojava plavokose pjevačice Morgan Lacroix, koja očigledno raspolaže velikim glasovnim mogućnostima, lijepo je nadopunila pomalo netipičan, nešto „metalskiji“ gothic zvuk. Bend turnejom s The 69 Eyes promovira novi, prije nekoliko mjeseci objavljen album „Volturna“ i taj su zadatak na zagrebačkom koncertu, mora se priznati, odradili više nego zadovoljavajuće.

A koliko je malobrojniji muški dio publike uživao u estetskom dojmu kojeg je ostavila pjevačica Mandragora Scream, toliko je ženski dio ludio kada su se oko 22:10, dakle s kojih desetak minuta zakašnjenja, na pozornici pojavili legendarni „vampiri iz Helsinkija“. Za to je, naravno, najviše zaslužan pjevač Jyrki 69, koji se veći dio koncerta „skrivao“ iza velikih sunčanih naočala, koje su u kombinaciji s raščupanom crnom kosom ostavljale dojam kao da se nalazite na koncertu u zlatnim vremenima goth zvuka, kada su scenom vladali Sisters Of Mercy i Bauhaus. No, kada se u obzir uzme čitav nastup benda, teško je pobjeći dojmu kako je publika ipak bila neočekivano „mlaka“.

Prva pjesma bila je, očekivano, naslovna stvar s novoga albuma „Back In Blood“, čija me izvedba nažalost razočarala. Iako sam po sebi zanimljiv koncept spajanja gothic, glam i heavy metal zvuka, u izvedbi uživo, dakako po mojoj osobnoj procjeni, puno bolje zvuče pjesme koje imaju određeni „groovy“ štih. Kako god, veći dio publike i kritike očigledno je dobro prihvatio novo studijsko izdanje benda, a dokazalo se to i na ovome koncertu. Naime, The 69 Eyes odsvirali su čak sedam pjesama s „Back In Blood“, od kojih su svakako najbolje bile izvedbe „Lips Of Blood“ i „Suspiria Snow White“, nakon koje je uslijedila posebna poslastica, trenutak koji sam očekivala cijele večeri.

Bila je to prekrasna pjesma „The Chair“, jedna od najpoznatijih pjesama benda uopće, čija je iznimno energična izvedba naprosto oduševila, prožeta iznimno dubokim Jyrkijevim vokalom, koji je na mahove ledio krv u žilama. Jednostavno neviđena atmosfera i neponovljiv doživljaj!

No, ubrzo je uslijedilo nešto jednako nezaboravno… Legendarnu pjesmu s istoimenog albuma, „Wasting The Dawn“ Jyrki je podužim govorom posvetio hrvatskome fan klubu, koji je uistinu veoma aktivan i dao je velik doprinos ponovnom dolasku benda u Hrvatsku. Od prve do zadnje sekunde odlično izvedena, „Wasting The Dawn“ velik je dio publike bacila u trans, a ne bi čudilo i da je pokoja pripadnica fan kluba pustila suzu.

Nakon toga, čekala se samo još jedna pjesma, jer bilo je očito da je vrhunac večeri dostignut. S novom stvari intrigantnog naslova „Dead Girls Are Easy“ i „Devils“ završen je nastup finskih rokera. Poduža tišina koja je uslijedila nemali broj fanova već je počela bacati u očaj – uistinu je izgledalo kao da bend neće vratiti na bis. To se srećom nije dogodilo, pa su uslijedile još dvije pjesme. Bile su to legendarna „Brandon Lee“ i ona željno očekivana, „Lost Boys“, koja je uz „The Chair“ bez ikakve sumnje bila highlight večeri.

Pozdrav s publikom, klasično obećanje ponovnog susreta, bacanje trzalica i bubnjarskih palica u publiku, sve je to bio tipičan završetak koncerta o kojemu su miljenja podijeljena. Jer, na kraju krajeva, goth’n’roll niti nije žanr koji će „leći“ svakome, stoga je i ovaj koncert The 69 Eyes u prvom redu bio koncert za stare fanove, čija su očekivanja definitivno bila ispunjena.

Set-lista:
1. Back in Blood
2. Never Say Die
3. The God, The Bad & The Undead
4. Dance d’ Amour
5. Lips of Blood
6. Gothic Girl
7. Suspiria White Snow
8. The Chair
9. Kiss Me Undead
10. Wasting The Dawn
11. Feel Berlin
12. Hunger
13. Perfect Skin
14. Dead Girls Are Easy
15. Devils

Bis:
16. Brandon Lee
17. Lost Boys