-

Naslovna Izdvajamo 35 godina KBO! - Forever and ever punk

35 godina KBO! – Forever and ever punk

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

KBO!, foto: Nemanja Đorđević

Najdugovečniji aktivni kragujevački pank bend, KBO!, uz podršku mlađih kolega Scordisci i Skadrilla, proslavio je 35 godina postojanja i rada u klubu Božidarac.

Prilično hladno veče, prošarano naletima vetra, obojili su skakutavi ska zvuci, vesele irske melodije i uvek aktuelni pank.

Scordisci

Nekih pola sata nakon najavljenog početka, duvačka sekcija sastava Skadrilla pokrenula je ska igranku u prvim redovima. Nastup je otvorila obrada pesme Kud Idijota “Ja sjećam se” u ska maniru drugog (Two tone) i trećeg (Ska-punk, Skacore) talasa ska muzike. Iako je na trenutke ugođaj kvario ne baš sjajan zvuk sa razglasa, harzima koju ovaj sastav poseduje, nadomestila je sve sitne nedostatke. Najaktivniji na bini svakako je frontmen koji je gotovo sve vreme skankovao i komunicirao sa publikom. Kombinujući obrade i autorske pesme, publiku su propisno zagrejali i razveselili, a nastup su zavšili numerom “GSP”.

Primetno više ljudi u publici aplauzom je ispratilo početak nastupa benda Scordisci. Irski zvuk oduvek je uživao velike simpatije kod domaće publike, a brojnost i raznovrsnost muzičkog izraza koji ti bendovi neguju, tome dodatno govori u prilog. Scordisci prate tvrđi zvuk na tragu bendova Dropkick Murphys, Flogging Molly, The Rumjacks… Tako se publika veselila uz obrade pesama “The boys are back” (Dropkick Murphys), “I’m Shipping Up to Boston” (Dropkick Murphys), “Drunken sailor” (Irish Rovers), “American Jesus” (Bad Religion)…  ali i prilićno neobične obrade “My heart will go on” (Celine Dion sa Titanik soundtracka). Sedmorica momaka i jedna dama, violinistkinja Ana Mrkobrada, priredili su nastup vredan pamćenja.

KBO!

Gužvu na bini smenila je energična trojka iz Kragujevca. Bez previše odugovlačenja, potpuno neopterećeno, KBO! izlazi na scenu i najavljuju da će svirati novije pesme a “kome se ne sviđa, neka izađe napolje”. Prilično energično smenjuju se “Lice”, “Nemoj”, “Kragujevac”… peva se uz “Nikad” i “Za jedan korak”. Skoro svaka energičnija pesma bila je ispraćena šutkom, a stalno je poneko skakutao u prednjem delu sale. Energija je varirala uz “Za Evropu”, “Moja sloboda”, “O, ne,ne”. Dve gitare i bubanj, ukomponovani sa glasom Saše Vujića Vuje, pokazali su svu snagu “Hvala”, “Zgubidan”, “Posebna stvar”, “Mi smo milion glasova”. Kao da je na trenutak publika posustala uz “Prazan broj” i “Lopovi”.

Pored obeležavanja prvih 35 godina postojanja i aktivnog rada, KBO! je ujedno promovisao i novi album Prosta proza, sa koga je odsvirano nekoliko pesama: “Tačka”, “Divan san”, “Pare”“Zgubidan 2”, posvećen svima koji studiraju više od sedam godina. Kada se “Ringišpil” zavrteo, vinuo je sve čak do zvezda. “Per aspera ad astra” označila je kraj zvaničnog dela koncerta. “Ako hoćete bis, vičite”, poručio je nonšalantno Vuja i otišao da se okrepi uz pivo. Prvi redovi su krenuli sa skandiranjem i ubrzo se KBO! vraća na binu. Bis se sastojao od samih obrada “California”, “Samoća”, onda malo pank sirtakija “Grk” i za sam kraj kulminacija energije i na bini i u sali uz “Forever punk”.

GALERIJA FOTOGRAFIJA