fbpx

-

Naslovna Izdvajamo 20 godina dugo skankovanje - Proces u Nišu

20 godina dugo skankovanje – Proces u Nišu

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Proces
Proces; Foto: Marija Veljković

Uz prijatelje i fanove, niški bend Proces, razigranim nastupom u klubu Feedback, obeležio je 20 godina postojanja i rada.

Treptači Svemira
Treptači Svemira

Kada su otpočeli priču zvanu Proces bili su samo dečaci željni interpretacije skakutavog ska zvuka. Dvadeset godina nakon toga iza sebe imaju svega dva studijska albuma i zavidan broj nastupa po klubovima i festivalima. Jedan segment svega toga ovekovečen je u vidu multimedijalnog diska, specijalno koncipiranog povodom dvadeset godina rada benda, a te večeri svako je uz kupljenu kartu dobio po jedan primerak na poklon.

Za obeležavanje ovog jubileja, Proces je ne baš slučajno odabrao 27. mart, datum kada su se, u praskozorje Drugog svetskog rata, tadašnji Jugosloveni pobunili protiv pristupanja trojnom paktu. U jednom trenutku tokom koncerta, momci iz Procesa su to suptilno i spomenuli. No, krenimo redom.

ProcesRitam dobovanja kiše sa ulice u klubu Feedback smenjivao je dobri stari ska koji se letargično širio prostorom nagoneći na pokret. Za zvuke dobrodošlice bio je zadužen prijatelj benda, Slavko Krunić.

Kako je vreme odmicalo, zvuk sa razglasa postajao je sporiji a prostor u klubu, usled pristizanja ljudi, sve manji i manji. Osećalo se blago nestrpljenje u vazduhu. A onda, pola sata pre ponoći, na binu se penje dvojac Treptači Svemira i počinju svoju vožnju kroz ovaj naš mikrokosmos sa velikim srebrnim zvezdama pride, koje su visile sa tavanice kluba.

Prva pesma Treptača unela je neku teskobu zbog preglasne vrcave gitare koja je od bubnja pravila nemi film. No, tokom izvođenja narednih pesama, sve je nekako leglo na svoje mesto i na trenutak se osetila ona energija koja vas natera da upamtite bend i kasnije ga potražite preko Youtube kanala. Ipak, mnogo jači utisak i generalno bolji nastup, Treptači Svemira imali su sredinom januara na promociji albuma niškog benda Kontras.

Oko ponoći slavljenici se penju na binu i bez nekog preteranog odlaganja počinju “Rio”, čiji su prvi taktovi delovali poput vitaminskog koktela nakon napornog dana. Iritantno pucketanje koje je dopiralo iz zvučnika na trenutke je kvarilo ugođaj ali momci iz Procesa su izgurali nastup do kraja. Samo je frontmen, Milan Krajnalić, na momente molio ljude da ne gaze kablove. A bilo je pretesno svima – i bendu na bini i samoj publici gde, u jednom trenutku, nije bilo prostora ni za “skankovanje”, niti za iole pristojno kretanje, osim cupkanja u mesto uz “Taxi” i “Moj san”. Uz komentar da su malo probili termin, započinju pesmu “U 22h“, koju smenjuju “Nikog nema” i “Hladan dan” čiji se refren horski pevao.

ProcesCeo nastup Procesa bio je kao vožnja rolerkosterom, bar kada je set lista u pitanju. Dozirano su se smenjivale laganije i pesme bržeg ritma, te je tako posle “Mislim na tebe” odsvirana “Pesma br. 7”. Naše “Cipele” nisu imale neke velike ožiljke ali je svima bilo drago što su tu, tako da je sve postalo “Bezbrižno”. Već uz “Ja sam tu” postalo je prilično vruće, tako da kapi koje su dolazile odnekud s tavanice, nisu bile baš tako iritantne.

Svoje mesto u jubilarnoj set listi našla je i simpatična obrada Bombaj Štampe “Često poželim”. Proces nas je podsetio još i da je “Novac” u sigurnim rukama ali i da dolazi “Proleće” (čim kiša prestane da bude tako naporna) i da će biti dobro zezanje. Koncert je polako ulazio u završnicu, a nizale su se “Sitna boranija”, “Ko je ona”, “Lift”

Kao slasni preliv na vrhu dvadeset godina stvaralaštva ovog benda, izvedena je “Dušanova ulica”. Koliko je i dalje aktuelna i rado slušana ova pesma, svedoči podatak da su čak i oni posetioci iz krajnjih uglova kluba počeli da daju znake života. A kada je i poslednji ton sa bine utihnuo i sve izgledalo kao da je gotovo, iz publike se začulo prilično stidljivo “Bis!”. Toliko je i bilo dovoljno, tako da je Proces zatvorio krug odsviravši ponovo “Rio”.

Krajna se ponovo latio mikrofona ali ovog puta da najavi da će Proces krajem maja ugostiti njujorški ska bend The Toasters. Retki su bili oni koji su se iskreno obradovali ovoj vesti, dok je većina publike ostala nemušta.