-

NaslovnaReportaže10 godina kasnije: Pro-Pain drugi put nastupio u Srbiji

10 godina kasnije: Pro-Pain drugi put nastupio u Srbiji

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Pro-PainEnergičnost, kvalitet i vrhunska zabava su samo neki od epiteta kojima se može opisati jučerašnji dan metal muzike u Nišu koji je ovekovečen nastupom njujorkškog benda Pro-Pejn (Pro-Pain).

Ova jednodnevna manifestacija na jugu Srbije počela je nešto pre 19 časova nastupom lokalnog „cover” benda Drimkečer (Dreamcatcher) koji se sa svojim repertoarom nikako nije uklopio u koncept niškog mini-festivala. Dok su nastupali činilo se da je ozvučenje slabo ali tu činjenicu su demantovali pioniri tango metala na našem prostoru, niški Siptik (Styptic) koji je sjajnim nastupom publici predstavio svoje autorske stvari koje će se verovatno naći i na njihovom albumu čije je snimanje u toku. Na bini su ih zamenili Navta Kriejtiv Kru, domaći alternativni bend čiji nam je pevač Vlajko, kao i njegov prethodnik Ćale, opuštenim odnosom prema publici demonstrirao kako na bini treba da se ponaša dobar frontmen. Sve u svemu, oba benda su na „domaćem terenu“ pokazali da su dostojne predgrupe Pro-Pejnu i da su rame uz rame po kvalitetu sa evropskim kolegama Blestidom (Blasted) i Zuul Efiksom (Zuul FX). Blestid je metal bend koji nam dolazi iz Švajcarske a Zuul Efiks iz Francuske. Ove grupe nastupaju kao predgrupe ProPejnu na njihovoj evropskoj turneji tako da njihov nastup nije izostao ni sinoć. Oba benda su se predstavila niškoj publici u najboljm svetlu i najverovatnije dobili nove obožavaoce.

Nakon nove tonske probe, na scenu je izašao Pro-Pejn, glavni bend večeri, koji u Srbiji nastupa prvi put posle deset godina kada su nastupili u beogradskom SKC-u. Usledila su dva sata vrhunske hardkor/metalkor muzike. Prodvođeni Geri Meskilom (Gary Meskil) grupa je promovisala svoj poslednji album „Age of Tyranny/The Tenth Crusade“ ali je na radost publike svirala i stare hitove kao što je „Foul Taste of Freedom“ koji se nalazi na njihovom istoimenom debitanskom albumu iz ’93. godine. Posetioci koncerta, kojih nije bilo dovoljno da napune prostor u Banovini, su svoje oduševljenje bendom pokazali igrajući, pevajući, praveći šutke i gromoglasnim povicima bendu da se vrate na bis. Da se radi o profesionalnim muzičarima govori i činjenica da su im se pesme pretapale jedna u drugu, retko kada su pravljene pauze između njih. Nekoliko pesama pred sam kraj njihovog nastupa došlo je do problema sa osvetljenjem i svi reflektori na bini su se ugasili, ali to nije nimalo omelo bend u nihovom sviranju. Rečima da su se super proveli u Nišu i da će ponovo doći sledeće godine završen je jedan sjajan koncert.

Svirka je pokazala da u Nišu ima ljubitelja tvrđeg zvuka i da im je potrebno više ovakvih koncerata.

GALERIJA FOTOGRAFIJA