-

Na današnji dan – 9. oktobar / listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1961Ray Charles je zauzeo vrh američke pop liste sa pjesmom „Hit the Road Jack„. Pjesma, u kojoj su također izvođačke vještine imale i članice benda The Raelettes, Margie Hendrix, osvojila je Grammy nagradu za Najbolji R&B snimak i postala jedna od prepoznatljivih pjesama ovog izvođača. Decenijama kasnije, Rolling Stone je uključio ovu pjesmu u svojih „500 najboljih pjesama svih vremena“.

1964The Rolling Stones su najavili otkazivanje planirane turneje u Južnoj Africi zbog embarga protiv apartheida koji je nametnula Britanska muzička unija.

1971Rod Stewart je zauzeo svoj prvi broj jedan hit u Velikoj Britaniji sa pjesmom „Maggie May“.

1971 – Grupa The Who je odsvirala mali, neprimjetan koncert na Univerzitetu u Surreyu, uz gostovanje Johna Sebastiana na usnoj harmonici na pjesmi „Magic Bus“, što je bila jedina izvedba neke pjesme gdje gostujući muzičar svira sa The Who na sceni.

1973 Elvis Presley i Priscilla su se razveli nakon šest godina braka. Priscilla je dobila imovinu, 725.000 dolara gotovine i 4.200 dolara mjesečne alimentacije.

1985 – 2,5-acre vrta posvećenom Johnu Lennonu od strane njegove udovice Yoko Ono je otvoren. Spomenik u Central Parku, u New Yorku, nazvan je „Strawberry Fields“.

1993 – Treći i posljednji album grupe Nirvana, „In Utero“, debitovao je na vrhu Billboard 200 liste.

1999Eurythmics, George Michael, David Bowie, Robbie Williams i Bono su nastupili na „Netaid“ događaju koji je služio za prikupljanje sredstava za globalno siromaštvo. Koncerti u Londonu, New Yorku i Ženevi su bili uživo prenošeni putem interneta.

2003 – Britanska kraljica Elizabeta II je odlikovala Stinga titulom CBE (Commander of the British Empire).

2008Paul McCartney (vegetarijanac već 30 godina) je bio ljut kada je saznao da je jedna filijala McDonald’s restorana u Liverpoolu koristila njegovu sliku, optužujući ih da je koriste kako bi privukli kupce.

Najnovije vesti

Izdvajamo