-

Na današnji dan – 9. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1963 – Rođena legendarna pjevačica Whitney Houston. Whitney je osamdesetih i devedesetih godina držala prva mjesta na muzičkim top listama, a pod nerazjašnjenim okolnostima umrla je 2012. godine.

1980 – AC/DC dosegao po prvi put broj 1 na top-listama albumom “Back in Black“.

1980 – Deset originalnih crteža koje je izradio Gerald Scarfe za album Pink Floyda „The Wall“ ukradeni su iz foajea Earls Courta u Londonu, gdje su bili izloženi.

1986 – Queen održao svoj posljednji koncert sa Freddie Mercury-em. Koncertu je prisustvovalo 120 hiljada ljudi, a zanimljivo je da korišteno 5 hiljada pojačala, te 14 kilometara kablova.

1994 – Tijekom koncerta benda Oasis u Riversideu u Newcastleu, Engleska, gitarista Noel Gallagher je udaren u lice od strane čovjeka koji je skočio na pozornicu. Noel je odbio nastaviti s nastupom, a nakon što je napustio pozornicu, grupa od preko 300 ljudi napala je autobus benda dok su odlazili.

1995 – Preminuo gitarista i pjevač, Jerry Garcia. Bio je američki muzičar, najpoznatiji po svom radu sa solo gitarom, pjevanju i pisanju pjesama sa bendom Grateful Dead.

2007 – gradonačelnica Baltimorea, Sheila Dixon, proglasila je 9. august „Danom Franka Zappe“ u rodnom gradu ovog preminulog umjetnika.

2007Amy Winehouse otkazala je niz europskih koncerata nakon što je primljena u bolnicu zbog „teškog iscrpljenosti“. 23-godišnja pjevačica prevezena je u bolnicu University College London. Netom prije toga otkazala je nastup na “T in the Park“ festivalu – također navodeći „iscrpljenost“, događaj “Summer Pops“ u Liverpoolu, te koncerte u Norveškoj i Danskoj.

Najnovije vesti

Izdvajamo