-

Na današnji dan – 8. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1955 — Pokušavajući da sakrije naborane delove svog odela tokom nastupa, Chuck Berry prvi put izvodi „duck walk„. Njegov šarmantan i energičan nastup, zajedno s ovim karakterističnim pokretom doprineo je stvaranju njegove ikoničke pojave, a „pačiji hod“ je tako postao jedan od simbola rokenrola i demonstracije strasti i zabave u muzici.

1987 — Objavljena je „Pour Some Sugar on Me“, pesma britanskog hard rok benda Def Leppard, u sklopu njihovog četvrtog studijskog albuma „Hysteria„. Vremenom je postala klasik ere 80-ih i jedna od najprepoznatljivijih numera benda Def Leppard, ostavši do danas neizostavna na svakom njihovom koncertu.

1990 — Rođen je Jay Weinberg, američki bubnjar najpoznatiji po svom angažmanu u hevi metal bendu Slipknot. Jay je sin Maxa Weinberga, dugogodišnjeg bubnjara u bendu Brucea SpringsteenaE Street Band, a njegova karijera u Slipknotu je započela je 2014. godine, nakon što je prethodni bubnjar Joey Jordison napustio bend.

1992 — Objavljen je „Bone Machine“, sedamnaesti studijski album američkog muzičara Toma Waitsa, osvojivši ubrzo priznanje kritičara kao i Grammy nagradu za najbolji album alternativne muzike, čime je postao važno delo u Waitsovom opusu. Album se ističe svojom sirovom i eksperimentalnom produkcijom, kao i mračnim, distorziranim i nekonvencionalnim zvukom sa dominantnom upotrebom udaraljki i raznih perkusija.

1994 — Na dodeli MTV Video Music Awards, član benda Beastie Boys, Adam Yauch, poznatiji kao MCA, se u ulozi fiktivnog lika Nathaniela Hörnblowéra neočekivano penje na scenu kada pesma „Everybody Hurts“ benda R.E.M. pobeđuje „Sabotage“ u kategoriji za najbolju režiju. Preuzeo je mikrofon, pokušavši da prekine trenutak, ali je ubrzo uhvaćen i udaljen sa scene.
soundgarden
Na istoj dodeli, članovi grupe Soundgarden, Chris Cornell i Kim Thayil su primili nagradu za pesmu „Black Hole Sun“ u kategoriji za najbolji metal/hard rok video, pobedivši pesme „Cryin’“ benda Aerosmith i „Black Lodge“ benda Anthrax. Poznat po svojoj psihodeličnoj i bizarnoj estetici, naišao je na pozitivan prijem kod publike i kritičara i postao je jedan od najemitovanijih video spotova tog perioda.

2017 — Četrdeset jednu godinu nakon što je snimljen, album „Hitchhiker“ Neila Younga konačno je objavljen na današnji dan. Iako su neke pesme, poput „Pocahontas“ i „Powderfinger“ već bile poznate među njegovim obožavaocima zbog kasnijih izdanja i koncerata, album je omogućio slušaocima da ih čuju u autentičnom, sirovom obliku.

Najnovije vesti

Izdvajamo